Ματιά

Κυβερνήτης της Ελλάδας ο Ιωάννης Καποδίστριας ???? – ????μ.Χ.

Ανέλαβε τη διακυβέρνηση κάτω από δυσμενείς συνθήκες…

Γράφει: Σοφία Ζαχαρή
Κυβερνήτης της Ελλάδας ο Ιωάννης Καποδίστριας ???? – ????μ.Χ.

? Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ψήφισε και όρισε ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας θα είναι κυβερνήτης της Ελλάδας για εφτά χρόνια. Το 1828μ.Χ. έφτασε στο Ναύπλιο και αποθεώθηκε.

? Ανέλαβε τη διακυβέρνηση κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Ο Κιουταχής κατείχε τη Στερεά Ελλάδα και ο Ιμπραήμ την Πελοπόννησο.

? Εκτός από την εκτελεστική ασκούσε και τη νομοθετική εξουσία με τη βοήθεια του “Πανελληνίου”, ενός 27μελούς γνωμοδοτικού οργάνου.

? Κατέβαλε άμεση προσπάθεια για την ανόρθωση των οικονομικών και τη συγκρότηση της παιδείας. Η χώρα όμως είχε μειωμένη δανειοληπτική ικανότητα, αφού τα εθνικά κτήματα είχαν υποθηκευτεί για τη σύναψη δανείων, δεν μπορούσαν επομένως να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση.

? Ίδρυσε Τράπεζα και έκοψε νόμισμα, τον φοίνικα.

? Ίδρυσε πολλά σχολεία, ανάμεσά τους το Ορφανοτροφείο της Αίγινας.

? Ίδρυσε δικαστήρια στις κωμοπόλεις (Ειρηνοδικεία) και στις έδρες των νομών (Πρωτοδικεία).

? Συγκρότησε τακτικό στρατό. Δημιούργησε στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

? Βαθύς γνώστης της διπλωματίας, κατάφερε με εύστοχες ενέργειες να ρυθμιστούν ευνοϊκώς για το έθνος ο βαθμός της ανεξαρτησίας και τα σύνορα.

? Όμως, ο χαρακτήρας της διοίκησής του ήταν συγκεντρωτικός και αυταρχικός, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο των φιλελευθέρων, αλλά και εκείνων που δεν μπόρεσαν να γευθούν τα αγαθά της εξουσίας.

? Το αποτέλεσμα ήταν η δολοφονία του Καποδίστρια στις 9 Οκτωβρίου 1831, στο Ναύπλιο, από τον αδελφό και τον γιο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, σε αντίποινα της φυλάκισης του τελευταίου.

? Μετά τον θάνατο του Καποδίστρια, οι Μεγάλες Δυνάμεις εξέλεξαν τον Όθωνα, δευτερότοκο γιο του βασιλιά της Βαυαρίας, ως βασιλιά της χώρας.

Ζαχαρή Σοφία – Φιλόλογος

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.facebook.com/sofiazachari.filologos/

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα

Θέματα