Ματιά

Κυβερνήτης της Ελλάδας ο Ιωάννης Καποδίστριας 𝟭𝟴𝟮𝟴 – 𝟭𝟴𝟯𝟭μ.Χ.

Ανέλαβε τη διακυβέρνηση κάτω από δυσμενείς συνθήκες…

Κυβερνήτης της Ελλάδας ο Ιωάννης Καποδίστριας 𝟭𝟴𝟮𝟴 – 𝟭𝟴𝟯𝟭μ.Χ.

👉 Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ψήφισε και όρισε ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας θα είναι κυβερνήτης της Ελλάδας για εφτά χρόνια. Το 1828μ.Χ. έφτασε στο Ναύπλιο και αποθεώθηκε.

👉 Ανέλαβε τη διακυβέρνηση κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Ο Κιουταχής κατείχε τη Στερεά Ελλάδα και ο Ιμπραήμ την Πελοπόννησο.

👉 Εκτός από την εκτελεστική ασκούσε και τη νομοθετική εξουσία με τη βοήθεια του “Πανελληνίου”, ενός 27μελούς γνωμοδοτικού οργάνου.

👉 Κατέβαλε άμεση προσπάθεια για την ανόρθωση των οικονομικών και τη συγκρότηση της παιδείας. Η χώρα όμως είχε μειωμένη δανειοληπτική ικανότητα, αφού τα εθνικά κτήματα είχαν υποθηκευτεί για τη σύναψη δανείων, δεν μπορούσαν επομένως να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση.

👉 Ίδρυσε Τράπεζα και έκοψε νόμισμα, τον φοίνικα.

👉 Ίδρυσε πολλά σχολεία, ανάμεσά τους το Ορφανοτροφείο της Αίγινας.

👉 Ίδρυσε δικαστήρια στις κωμοπόλεις (Ειρηνοδικεία) και στις έδρες των νομών (Πρωτοδικεία).

👉 Συγκρότησε τακτικό στρατό. Δημιούργησε στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

👉 Βαθύς γνώστης της διπλωματίας, κατάφερε με εύστοχες ενέργειες να ρυθμιστούν ευνοϊκώς για το έθνος ο βαθμός της ανεξαρτησίας και τα σύνορα.

👉 Όμως, ο χαρακτήρας της διοίκησής του ήταν συγκεντρωτικός και αυταρχικός, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο των φιλελευθέρων, αλλά και εκείνων που δεν μπόρεσαν να γευθούν τα αγαθά της εξουσίας.

👉 Το αποτέλεσμα ήταν η δολοφονία του Καποδίστρια στις 9 Οκτωβρίου 1831, στο Ναύπλιο, από τον αδελφό και τον γιο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, σε αντίποινα της φυλάκισης του τελευταίου.

👉 Μετά τον θάνατο του Καποδίστρια, οι Μεγάλες Δυνάμεις εξέλεξαν τον Όθωνα, δευτερότοκο γιο του βασιλιά της Βαυαρίας, ως βασιλιά της χώρας.

Ζαχαρή Σοφία – Φιλόλογος

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.facebook.com/sofiazachari.filologos/

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα