Νέες ιεραποστολικές δραστηριότητες .: Άρθρα - Μελέτες .: Ματιά
 

Νέες ιεραποστολικές δραστηριότητες

Ιερά Επισκοπή Αρούσας

Γράφει: Η Ματιά είσαι ΕΣΥ
Νέες ιεραποστολικές δραστηριότητες

Αγαπητοί μου αδελφοί,
με ευγνώμονα αισθήματα προς τις φιλάνθρωπες καρδιές σας, επικοινωνώ μαζί σας, προσπαθώντας να σας καταστήσω κοινωνούς τής χαράς και των δυσκολιών πού καθημερινά βιώνουμε στον ευλογημένο αγρό τής Ιεραποστολής.

Πριν ένα χρόνο σάς έγραφα για την πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό των Αγίων Παϊσίου του Αγιορείτου και Λουκά του Ιατρού, ιστό χωριό Μασέγκε. Ένα χρόνο μετά, με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη προς τον ‘Άγιο Τριαδικό Θεό, σας αναγγέλλω την ολοκλήρωση των εργασιών ανοικοδόμησης. Κι αυτό το έργο είναι δωρεά τής Αδελφότητάς σας. Για ακόμη μία φορά, θα ήθελα από τα βάθη τής καρδιάς μου, να ευχαριστήσω όλα τα μέλη τής Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής για τη διαρκή συμπαράστασή σας στο έργο της Επισκοπής μας, εδώ στην Κεντρική Τανζανία.

Μέσα από ποικίλες δράσεις και διάφορα έργα προσπαθούμε, όσο είναι δυνατόν, να ανταποκριθούμε στις αμέτρητες ανάγκες του ποιμνίου μας. Σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν η φτώχεια και ή δυστυχία, κανείς δεν μπορεί να στέκει ασυγκίνητος μπροστά στον ανθρώπινο πόνο. Δεν είναι λίγες οι φορές πού τα ματάκια των μικρών παιδιών ψιθυρίζουν περισσότερα λόγια και μαρτυρούν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την δύσκολη και απάνθρωπη καθημερινότητα.

Η κλινική “Άγιος Νικόλαος” στο Κινταμάλι Ιρίγκας, η οποία λειτουργεί χάρη στη δική σας μηνιαία οικονομική στήριξη, υποδέχεται καθημερινά δεκάδες πονεμένες ψυχές πού παλεύουν μέσα στην τρικυμιώδη θάλασσα των ασθενειών και τής φτώχειας. Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι κατά την περίοδο έξαρσης του κορονοϊού η κλινική μας συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο φτωχό λαό τής Ιρίγκας, χωρίς να ανασταλεί η λειτουργία της. Ελπίζουμε στη συνέχιση της σημαντικής αυτής μηνιαίας βοήθειας, πού προσφέρει η Αδελφότητά σας προς τους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας στην πάμφτωχη περιοχή της Ιρίγκας, σε μια εσχατιά της αφρικανικής γης.

Πλησίον του Ιεραποστολικού μας κέντρου στο Κινταμάλι, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση μοναστηριού, το οποίο θα στεγάσει τη μοναστική αδελφότητα πού ήδη υπάρχει. Αυτή τη στιγμή ασκούνται τέσσερις μοναχές και διακονούν με αγάπη κάθε άνθρωπο πού προστρέχει στο ιεραποστολικό μας κέντρο. Έχει ολοκληρωθεί ο κυρίως ναός τής μονής, αφιερωμένος στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, τον Άγιο Μηνά και τον Άγιο Παΐσιο Βελιτσκόφσκυ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανέγερσης κελιών και βοηθητικών χώρων της ιεράς μονής. Συνεχίζουμε τίς προσπάθειες για την αποπεράτωση των εργασιών προσβλέποντας στη βοήθειά σας, διότι, κατά κοινή ομολογία, δίχως τη δική σας ολοπρόθυμη συμπαράσταση τίποτε δεν θα είχε πραγματοποιηθεί.

Στην παρούσα επικοινωνία μας, θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε για ένα έργο, το όποιο ανοίγεται μπροστά μας. Έχουμε δρομολογήσει την ανέγερση Ιεραποστολικού Κέντρου στην πόλη τής Αρούσας, όπου και η έδρα της Επισκοπής μας. Ανατρέχοντας πίσω στον χρόνο, το 1911, ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Σαρίκας, ο πρωτεργάτης της Ιεραποστολής στην τότε Ταγκανίκα, κατέστησε την περιφέρεια της Αρούσας κέντρο τής ιεραποστολικής του δράσης. Με έδρα τη Μασόκα, «όργωσε» ολόκληρη την Τανζανία, σπέρνοντας τον Λόγο του Θεού. Ταπεινά προσευχόμενοι κι εμείς, προσδοκώντας την ευλογία του Θεού και προσβλέποντας στη δική σας αρχοντική αγάπη, ευελπιστούμε η Αρούσα να καταστεί εκ νέου, σημαντικό Ιεραποστολικό κέντρο, για τη διάδοση του Ευαγγελικού Λόγου, κάνοντας πράξη το όραμα του Μακαριωτάτου Πατριάρχου μας κ. Θεοδώρου, ο οποίος από την αρχή της θεοφιλούς πατριαρχίας του οραματιζόταν τη δημιουργία επισκοπής με έδρα την Αρούσα, πού είναι και η διοικητική πρωτεύουσα της ενώσεως των χωρών τής Ανατολικής Αφρικής.

Με πολύ κόπο αποκτήσαμε ένα οικόπεδο σε μια πανέμορφη περιοχή, πλησίον του κεντρικού οδικού δικτύου, το όποιο θα στεγάσει, συν Θεώ, τα όνειρά μας για την πορεία τής ορθοδοξίας στην Κεντρική Τανζανία. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες εκκαθάρισης του χώρου, η περίφραξη του οικοπέδου και ανοίχθηκε μια γεώτρηση, η οποία θα καλύψει τις ανάγκες εκτέλεσης των εργασιών αλλά και τις ανάγκες σε πόσιμο νερό των μελλοντικών διακονητών.

Μετά την ολοκλήρωση των πρώτων απαραίτητων έργων για το ξεκίνημα της ανοικοδόμησης του κέντρου και με την σκέψη ότι «από Θεού δει άρξασθαι», κύριο μέλημα και καθήκον μας είναι η ανέγερση Ιερού Ναού. Η Αρούσα αποτελεί κέντρο δράσης για πολλές προτεσταντικές ομάδες, οι οποίες περιφρονούν το πανάγιο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να αφιερώσουμε τον Ναό, πού πρόκειται να κτιστεί στο Ιεραποστολικό Κέντρο, στην Παναγία μας, εξαιτούμενοι τις ευχές Της και την σκέπη Της, ώστε το νέο αυτό φυτώριο τής Εκκλησίας μας να λάμψει ως φάρος φωτεινός, μέσα στο σκοτάδι των αιρέσεων των διαφόρων «χαρισματικών» ομάδων πού δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Σε αυτό το νέο ξεκίνημα χρειαζόμαστε την πολύτιμη βοήθειά σας! Για άλλη μια φορά, κάνω έκκληση στις φιλάνθρωπες καρδιές σας, να μάς στηρίξετε, υλικά και πνευματικά, προκειμένου να κτίσουμε τον Ιερό Ναό τής Παναγίας μας. Αυτός είναι ο πρωταρχικός μας στόχος, προκειμένου να υπάρξει μια σοβαρή και ευλογημένη παρουσία τής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αρούσα.

Ο Αρούσας Αγαθόνικος

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο Τεύχος 250 του περιοδικού “Εξωτερική Ιεραποστολή” της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής!

Μάθετε για το έργο της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και τους τρόπους που μπορείτε να το συνδράμετε, κάνοντας κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα