Ένα νέο ξεκίνημα στη κεντρική Τανζανία .: Άρθρα - Μελέτες .: Ματιά
 

Ένα νέο ξεκίνημα στη κεντρική Τανζανία

Ιερά Επισκοπή Αρούσας

Γράφει: Η Ματιά είσαι ΕΣΥ
Ένα νέο ξεκίνημα στη κεντρική Τανζανία

Αγαπητοί φίλοι της Ορθόδοξης Ιεραποστολής, χαίρετε εν Κυρίω!

Εύχομαι να είστε όλοι καλά, γεμάτοι από ψυχική και σωματική υγεία, και η Χάρις του Πανάγαθου Θεού, του γλυκύτατου Ιησού μας και της Υπερευλογημένης Μητέρας Του, να σας σκεπάζουν πάντα.

Σας γράφω αυτή την επιστολή για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι για να σας εκφράσω την βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου για την μέχρι τώρα σημαντικότατη προσφορά και βοήθειά σας, όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετούσα την Ιεραποστολή στο Μαλάουι. Σας εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, γιατί χωρίς εσάς δεν θα μπορούσε να γίνει το ταπεινό έργο της διακονίας των συνανθρώπων μας.

Ο δεύτερος λόγος που σας γράφω είναι για να μοιραστώ μαζί σας τα νέα και τα σχέδιά μου για το μέλλον. Με την χάρη Του Θεού, αξιώθηκα να υπηρετήσω στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Μαλάουι, 14 χρόνια. Δίδαξα στους 25 ιθαγενείς κληρικούς μας, ακριβώς αυτό το πνεύμα, και τους μεταλαμπάδευσα την αγάπη στην Ορθοδοξία και την αγάπη στην τήρηση των εντολών του Χριστού. Τώρα το Μαλάουι, δόξα τω Θεώ, έχει 25 ιερείς, έχει μόνιμο επίσκοπο, αρκετές εκκλησίες, σχολεία, και γενικά αποτελεί σημαντική πνευματική δύναμη σε όλο τον χώρο της Αφρικής.

Τελευταία, αξιωθήκαμε μετά από 14 έτη έντονης προσπάθειας στις μεταφράσεις, να ολοκληρώσουμε όλα τα Μηναία και όλα τα λειτουργικά βιβλία μας και να τα μεταφράσουμε στην ντόπια γλώσσα, που είναι τα τσιτσέουα. Τα εκδώσαμε λοιπόν και τα τοποθετήσαμε σε όλες τις εκκλησίες μας. Αυτό είναι μεγάλο και ιστορικό γεγονός και θα δώσει μεγάλη πνευματική ώθηση στην Ιεραποστολή, διότι επιτέλους οι ιθαγενείς θα καταλαβαίνουν στη δική τους παραδοσιακή γλώσσα όλες τις ορθόδοξες ακολουθίες μας. Έτσι στο Μαλάουι, τελούνται πια κανονικά Όρθρος, Εσπερινός, Απόδειπνο, Χαιρετισμοί, Παράκληση της Παναγίας, Θεία Λειτουργία σε κάθε εκκλησία, όλα στα τσιτσέουα. Ο κόσμος καταλαβαίνει, θαυμάζει και γεμίζει από το Άγιο Πνεύμα που είναι κρυμμένο μέσα σε όλα τα λειτουργικά βιβλία μας. Με το πέρασμα του χρόνου, πιστεύω πως χιλιάδες θα έρχονται και θα ζητούν να βαπτιστούν, διότι θα θαυμάζουν τις προσευχές μας.

Τώρα, με την ευχή φυσικά του Πατριάρχου μας και του Επισκόπου κ. Αγαθονίκου, ζήτησα να μετατεθώ στη διοικητική πρωτεύουσα της Τανζανίας, που λέγεται Ντοντόμα και υπάγεται στην Ιερά Επισκοπή Αρούσας. Εκεί δεν υπάρχει ούτε ένας Ορθόδοξος βαπτισμένος, ούτε μία ορθόδοξη εκκλησία και αυτό ασφαλώς είναι κάτι που με ελκύει πολύ, διότι και πάλι και με την δική σας βοήθεια και την ευχή του Θεοφιλεστάτου κ. Αγαθονίκου, ευελπιστώ να διακονήσω σε αυτήν την περιοχή, και μακάρι ο Πανάγαθος Θεός να ευλογήσει την ταπεινή μου προσπάθεια…

Γι’ αυτό, αδελφοί μου, σας ενημερώνω και σας παρακαλώ να μείνετε στο πλευρό μας, διότι η Ιεραποστολή δεν είναι υπόθεση ενός αλλά ολονών μας. Στηρίξτε με, παρακαλώ, στην καινούργια αρχή. Ας χτίσουμε εκκλησίες. Ας βαπτίσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Ας ξεκινήσουμε μαζί, ως συνεργάτες, αυτή τη διακονία.

Όσοι θέλετε να με στηρίξετε στην καινούργια αυτή ιεραποστολή, μπορείτε το πρώτο διάστημα να με συνδράμετε στις μεγάλες ανάγκες, καθώς, όπως σας είπα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα στην περιοχή. Σύντομα θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε τον πρώτο Ιερό Ναό, ο οποίος θα ήθελα να αφιερωθεί στην Αγία Τριάδα, ώστε να τραβήξουμε την χάρη και την βοήθεια του Θεού αλλά και να στείλουμε παντού ένα μήνυμα του τι πρεσβεύουμε και του τι πιστεύουμε. Ειδικά στις μέρες μας αυτό επιβάλλεται, ο καθένας μας να πάρει θέση. Μαζί με τον Ναό θα θέλαμε να χτίσουμε -Θεού θέλοντος- ένα μεγάλο Ιεραποστολικό Κέντρο, που συγχρόνως να λειτουργεί και ως μοναστηριακό κέντρο και θα χρησιμεύει για να εξαπλωθεί ευκολότερα η πίστη μας παντού.

Σας ευχαριστώ για την μέχρι τώρα στήριξη και εμπιστοσύνη σας. Ευχαριστώ τον Θεό που μας καλεί προσωπικά και μας ενώνει μυστικά γύρω Του, εργαζόμενους ταπεινά, μέσα στην Εκκλησία Του. Σας ασπάζομαι αδελφικά!

Με αγάπη Χριστού
Ιερέας Ερμόλαος Ιατρού

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο Τεύχος 250 του περιοδικού “Εξωτερική Ιεραποστολή” της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής!

Μάθετε για το έργο της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και τους τρόπους που μπορείτε να το συνδράμετε, κάνοντας κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.