Ματιά

Το Νόμπελ του Γιώργου Σεφέρη

Ήταν το πρώτο Νόμπελ για την Ελλάδα…

Το Νόμπελ του Γιώργου Σεφέρη

𝟮𝟰/𝟭𝟬/𝟭𝟵𝟲𝟯 μ.Χ.: Απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γιώργο Σεφέρη (1900 – 1971 μ.Χ.) – διπλωμάτης και ποιητής.

📜 Ήταν το πρώτο Νόμπελ για την Ελλάδα.

📍 Είχαν πάρει μέρος περίπου 80 υποψήφιοι. Η τελευταία τριάδα απαρτιζόταν από τον Γιώργο Σεφέρη, τον χιλιανό ποιητή Πάμπλο Νερούδα και τον τον αγγλοαμερικανό ποιητή Γ.Χ. Όντεν.

📍 Ο ίδιος έμαθε τα ευχάριστα νέα ξαπλωμένος στο κρεβάτι εξαιτίας της κρίσης έλκους που τον ταλαιπωρούσε.

🎉 Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1963 στη Στοκχόλμη και ο Έλληνας ποιητής, παρέλαβε το Νόμπελ από τον βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύο ΣΤ΄ Αδόλφο.

😢 Στην υποδοχή του Σεφέρη από τη Στοκχόλμη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού δεν θα βρεθεί κανείς από το επίσημο κράτος, καθώς ο πολιτικός κόσμος και οι πολίτες ασχολούνταν περισσότερο με τις εκλογές που είχαν διεξαχθεί αρχές Νοεμβρίου.

👉 Μέρος της ομιλίας του: « …Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα…».

Ζαχαρή Σοφία – Φιλόλογος

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.facebook.com/sofiazachari.filologos/

Σχετικά άρθρα