Ματιά

«Ο Άγιος Νεκτάριος της Αίγινας», του Χρίστου Γ. Ρώμα

Το πόνημα του Χρίστου Ρώμα, «Ο Άγιος Νεκτάριος της Αίγινας», κυκλοφόρησε το 2004 από τις εκδόσεις Σαββάλα.

Γράφει: Matia Gr
«Ο Άγιος Νεκτάριος της Αίγινας», του Χρίστου Γ. Ρώμα

Ο συγγραφέας αυτού του θαυμάσιου βιβλίου είναι ένας αξιόλογος επιστήμονας. Έχοντας λάβει πτυχίο φιλολογίας και θεολογίας από το πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάστηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο -όπου πήρε μέρος στη σύνταξη προγραμμάτων σπουδών και στη συγγραφή διδακτικών βιβλίων- ενώ έχει γράψει πλήθος βιβλίων, άρθρων και μελετών. Το πόνημα του «Ο Άγιος Νεκτάριος της Αίγινας» κυκλοφόρησε το 2004 από τις εκδόσεις Σαββάλα.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Πριν σας δώσω μια μικρή γεύση του τι θα βρείτε σε αυτά, οφείλω να σας πω ότι ο πρόλογος του βιβλίου -γραμμένος από τον ίδιο τον συγγραφέα- είναι ένα εκπληκτικό κείμενο που πρέπει να το διαβάσετε οπωσδήποτε όταν πάρετε το βιβλίο αυτό στα χέρια σας.

Στο πρώτο μέρος του «Ο Άγιος Νεκτάριος της Αίγινας» θα βρείτε μια εκτενή βιοχρονογραφία του Αγίου. Ο Χρίστος Ρώμας την ξεκινά από τις τελευταίες ημέρες του, στο Αρεταίειο. Αφού μας κάνει γνωστά τα θαύματα που συνέβησαν όταν ο Άγιος άφησε την τελευταία του πνοή, ξεκινά την εξιστόρηση του βίου του από τα παιδικά χρόνια στη Θράκη έως και την εκδημία του στους ουρανούς.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου φέρει τον τίτλο: «Οι αγώνες και τα συγγράμματα του Αγίου». Σε αυτό, ο συγγραφέας παρουσιάζει αναλυτικά την στάση που κράτησε ο Άγιος καθώς και το παρασκήνιο σε κάποια σημαντικά γεγονότα του βίου του, όπως:
– Η υποψηφιότητα του για τον Πατριαρχικό θρόνο Αλεξανδρείας
– Η εκκλησιαστική του αποκατάσταση.

Μην ξεχνάμε ότι όταν ο Άγιος Νεκτάριος παύθηκε από Μητροπολίτης Πενταπόλεως, η παύση αυτή δεν ήταν νόμιμη (έγινε χωρίς εκκλησιαστική δίκη, χωρίς αιτιολογία και χωρίς δικαίωμα απολογίας) ενώ δεν του καταβλήθηκαν και οι μισθοί που του χρωστούσε το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας.

Ο συγγραφέας, επίσης μας κάνει γνωστές κάποιες σημαντικές πλευρές της προσωπικότητας και του βίου του Αγίου, όπως:
– Οι πολύπλευρες δραστηριότητες του, παράλληλα με τα εκάστοτε επίσημα καθήκοντα του, που είχαν ως σκοπό την βοήθεια των πιστών σε πνευματικό αλλά και υλικό επίπεδο
– Τα συγγράμματα του, που αφήνουν άφωνο τον μελετητή με τον όγκο και την τεράστια αξία τους, ταξινομημένα ανά κατηγορία
– Η διδασκαλία του. Ο τρόπος με τον οποίο έφερνε την αλήθεια της Ορθοδοξίας ακόμα και στα πιο αγράμματα αυτιά του ποιμνίου του

Στο τρίτο μέρος του πονήματος του, ο συγγραφέας, μας παρουσιάζει με λεπτομέρειες τα γεγονότα που έχουν σχέση με την αναγνώριση του Ιεράρχη Νεκταρίου ως Αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, όπως:
– Το σεπτό λείψανο. Η μεταφορά του στην Αίγινα. Η ταφή.
– Η αφθαρσία του Ιερού Λειψάνου.
– Τα θαύματα του Αγίου.
– Η επίσημη αναγνώριση του ως Αγίου.
– Η "κανονική" του αποκατάσταση και η αίτηση συγχώρησης.

Για το τέλος του βιβλίου του ο Χρίστος Ρώμας -στο παράρτημα- μας έχει φυλάξει ένα εξαιρετικό ανθολόγιο αποσπασμάτων από τα συγγράμματα του Αγίου Νεκταρίου. Μελετήστε τα και αφήστε την χάρη του να φωτίσει το πνεύμα και τις ζωές σας.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ο Άγιος Νεκτάριος, που έζησε και κοιμήθηκε στις αρχές του αιώνα μας, πρόσφερε ταπεινά τον εαυτό του στην υπηρεσία του θείου θελήματος. Σκόρπισε αφειδώλευτα την αγάπη του προς τους ανθρώπους, τους οποίους ευεργέτησε και εξακολουθεί να ευεργετεί με τα αναρίθμητα θαύματα του. Η πίστη, η ανεξικακία, οι αγώνες και η θεολογική του κατάρτιση τον καθιστούν πρότυπο αγιότητας και ελληνορθόδοξης παιδείας.

Ν.Π.

Σχετικά Link:

Βίος Αγίου Νεκταρίου
Άγιος Νεκτάριος

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα

Θέματα