Για να διαβάσετε για τα Εισόδια της Θεοτόκου κάντε κλικ εδώ.

Υπαπαντή
Στις 2 Φεβρουαρίου εορτάζεται η Υπαπαντή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Η λέξη «Υπαπαντή» σημαίνει συνάντηση.
Το 541 μΧ, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός καθιερώνει την εορτή της Υπαπαντής, της ημέρας δηλαδή που ο Ιησούς Χριστός πήγε στον Ναό του Σολομώντα και προϋπαντήθηκε από τον γέροντα ιερέα Συμεών.
Η εορτή της Υπαπαντής είναι μια δεσποτική εορτή, δηλαδή μια γιορτή που αναφέρεται στον Ιησού Χριστό. Παράλληλα, διατηρεί και χαρακτήρα θεομητορικής εορτής, τιμώντας δηλαδή και την Παναγία. Η Υπαπαντή είναι μια γιορτή γεμάτη θεολογικό και συμβολικό νόημα. Αποκαλύπτει την ταπείνωση του Θεού, την εκπλήρωση των προφητειών, την αναγνώριση του Χριστού ως Σωτήρα και την ελπίδα της λύτρωσης για όλο τον κόσμο.
Η εικόνα που συνοδεύει το κείμενο είναι έργο του αγιογράφου Μανόλη Ζαχαριουδάκη. Δημοσιεύεται στη Ματιά με την άδειά του, για την οποία και τον ευχαριστούμε θερμά!
Ο Μωσαϊκός Νόμος και ο Καθαρισμός της Μητέρας
Σύμφωνα με τον νόμο του Μωυσή, κάθε πρωτότοκο αρσενικό παιδί έπρεπε να αφιερώνεται στον Θεό και να προσφέρει, την τεσσαρακοστή ημέρα από τη γέννησή του, θυσία στον Θεό ένα ζεύγος τρυγόνων ή δυο νεοσσούς περιστερών (Λουκά β 22-24, Έξ. ιγ 2, Λευιτ ιβ 6-8). Έτσι η Θεοτόκος, 40 ημέρες μετά τη Γέννηση του Χριστού, πήγε τον υιό της στην Ιερουσαλήμ για να τον παρουσιάσει στο Ιερό.
Αυτή την ημέρα και την ώρα που έμπαιναν στον Ναό η Παναγία, ο Ιησούς Χριστός και ο Ιωσήφ ο Μνήστωρ, βρέθηκε εκεί ο δίκαιος Συμεών, φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, για να τους προϋπαντήσει στην είσοδο. Ο Συμεών, που ήταν ένας δίκαιος, ευλαβής και ηλικιωμένος ιερέας, είχε πληροφορηθεί από θεία αποκάλυψη, ότι δε θα πεθάνει προτού δει τον αναμενόμενο Μεσσία και Σωτήρα του κόσμου. Ο Συμεών ήταν όχημα του Κυρίου και θρόνος του Θεού.
Ο Συμεών περιμένει στην είσοδο του ναού και εκεί συναντιέται με τον Ιησού, τον οποίο οδηγεί στο ιερό συνοδευόμενος από την Παναγία και τον Ιωσήφ. Ο Συμεών δέχτηκε στις αγκαλιές του τον Κύριο έχοντας καταλάβει από θεία φώτιση ότι αυτός είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας. Τότε ο Συμεών δοξάζει τον Θεό λέγοντας “Νυν απολύoις τον δούλον σου, Δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη, ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου, ο ητοίμασας κατά πρόσωπον πάντων των λαών, φως εις αποκάλυψιν εθνών και δόξαν λαού σου Ισραήλ”. Η γνωστή φράση “Νυν απολύoις τον δούλον σου, Δέσποτα”, που είναι η τρίτη και τελευταία Ωδή της Καινής Διαθήκης, ερμηνεύεται ότι ο Συμεών, με χαρά κλείνει τα μάτια του και παραδίδει την ψυχή του στον Θεό, έχοντας δει με τα μάτια του τον Σωτήρα του κόσμου. Γράφει χαρακτηριστικά ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης πως όλοι θα ήθελαν να είναι στη θέση του Συμεών του Θεοδόχου και να κρατούν στην αγκαλιά τους τον Δεσπότη Χριστό.
Η Παναγία και ο Ιωσήφ ο μνήστωρ θαύμασαν αυτά που έλεγε ο Συμεών ο Θεοδόχος. Τότε τους ευλόγησε ο Συμεών και είπε στη Θεοτόκο “Ιδού ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών εν τω Ισραήλ και εις σημείον αντιλεγόμενον. Και σου δε αυτής την ψυχήν διελεύσεται ρομφαία, όπως αν αποκαλυφθώσιν εκ πολλών καρδιών διαλογισμοί”. Προφητεύει ο δίκαιος Συμεών ότι ο Ιησούς Χριστός θα είναι σημείο αντιλεγόμενο, όσοι πιστέψουν σ’ Αυτόν θα σώσουν τις ψυχές τους, και όσοι δεν Τον πιστέψουν θα χαθούν. Προφητεύει ακόμη ο Συμεών τον ψυχικό πόνο που θα νιώσει η Παναγία ως μητέρα του Χριστού κατά τη Σταύρωση.
Ο Άγιος Δαμασκηνός ο Στουδίτης ερμηνεύοντας τη φράση “αποκάλυψις των διαλογισμών” γράφει ότι μετά τη Σταύρωση και τα Θεία Πάθη, θα φανεί ποιοι είναι μαζί με τον Χριστό και ποιοι με τους διώκτες του.
Στον Ναό κατά την Υπαπαντή, βρισκόταν και η προφήτισσα Άννα, μια σεβάσμια γερόντισσα που περνούσε ημέρα και νύχτα στο ιερό με νηστεία και προσευχή. Η προφήτισσα Άννα αφού προσκύνησε τον Ιησού, δόξασε τον Θεό και έλεγε σε όλους ότι ήρθε ο Μεσσίας που θα φέρει τη λύτρωση σε όλους τους πιστούς (Λουκά β 36-38).
Στις ημέρες μας, 40 ημέρες μετά τη γέννηση ενός παιδιού, γίνεται ο σαραντισμός. Ο σαραντισμός είναι η προσφορά του νεογέννητου παιδιού στον Θεό και γίνεται σε μίμηση του σαραντισμού του Χριστού, είναι το πρώτο βήμα που κάνει το παιδί προς την Εκκλησία. Οι Πατέρες όρισαν τον αριθμό των 40 ημερών επειδή χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα ο οργανισμός της γυναίκας για να επιστρέψει στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη. Στην ακολουθία του σαραντισμού ο ιερέας διαβάζει ευχές ευλογώντας το παιδί και τη μητέρα.
Α.Α.
Ο κ. Ιωάννης Πανταζής μας έστειλε την εξής επισήμανση-διόρθωση, για την οποία και τον ευχαριστούμε πολύ:
Τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, σαράντα ημερών παρουσίασαν στο ναό των Ιεροσολύμων ή ναό του Ηρώδη ή τρίτο ναό, η Παναγία μητέρα Του και ο Ιωσήφ. Ο πρώτος ναός του Σολομώντα καταστράφηκε από τον Ναβουχοδονόσορα το 587π.Χ και ο δεύτερος που φτιάχτηκε από τον Ζοροβάβελ δεν υπήρχε την εποχή της γέννησης του Χριστού.
Απολυτίκιο της Υπαπαντής
Χαίρε κεχαριτωμένη Θεοτόκε Παρθένε· εκ σου γαρ ανέτειλεν ο Ήλιος της δικαιοσύνης, Χριστός ο Θεός ημών, φωτίζων τους εν σκότει. Ευφραίνου και συ Πρεσβύτα δίκαιε, δεξάμενος εν αγκάλαις, τον ελευθερωτήν των ψυχών ημών, χαριζόμενον ημίν, και την Ανάστασιν.
Κοντάκιο της Υπαπαντής
Ο μήτραν παρθενικήν αγιάσας τω τόκω σου, και χείρας του Συμεών ευλογήσας ως έπρεπε, προφθάσας και νυν έσωσας ημάς, Χριστέ ο Θεός. Αλλ’ ειρήνευσον εν πολέμοις το πολίτευμα, και κραταίωσον βασιλείς, ους ηγάπησας, ο μόνος φιλάνθρωπος.

Ιδιόμελο Λιτής της Υπαπαντής
Ο Παλαιός Ημερών,
ο και τον νόμον πάλαι εν Σινά δούς τω Μωσεί,
σήμερον βρέφος οράται,
και κατά νόμον, ως νόμου Ποιητής,
τον νόμον εκπληρών, ναώ προσάγεται, και τω Πρεσβύτη επιδίδοται.
Δεξάμενος δε τούτον Συμεών ο δίκαιος,
και των δεσμών την έκβασιν ιδών τελεσθείσαν,
γηθοσύνως εβόα·
Είδον οι οφθαλμοί μου, το απ’ αιώνος Μυστήριον αποκεκρυμμένον,
επ’ εσχάτων τούτων ημερών φανερωθέν, φως διασκεδάζον,
των απίστων εθνών την σκοτόμαιναν, και δόξαν του νεολέκτου Ισραήλ·
διό απόλυσον τον δούλόν σου, εκ των δεσμών τούδε του σαρκίου,
προς την αγήρω και θαυμασίαν άληκτον ζωήν,
ο παρέχων τω κόσμω το μέγα έλεος.
