Κέτσαπ .: Διάφορες Συνταγές .: Ματιά
 

Κέτσαπ

Ο ιδεώδης τρόπος να χρησιμοποιήσουμε τις ντομάτες όταν είναι πολύ φθηνές και να έχουμε σπίτι μας υγιεινό κέτσαπ που ξετρελαίνει τα παιδιά. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σαν βάση ντομάτας για τις πίτσες καθώς επίσης και στα κοκκινιστά μας.

Γράφει: Matia Gr
Κέτσαπ
Υλικά:

2 κιλά ντομάτες ώριμες
4 ξερά κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1 κρασοπότηρο μηλόξυδο
4 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές πάπρικα γλυκιά
2 κουταλιές μουστάρδα
1 κουταλάκι ρίγανη
1 ξύλο κανέλας
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι θυμάρι
1 κουταλάκι πιπέρι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Λίγα καρφάκια γαρίφαλο
Λίγους κόκκους μπαχάρι
Αλάτι

Εκτέλεση:

Κόβουμε σε καρέ τα κρεμμύδια και στα τέσσερα τις σκελίδες του σκόρδου. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε τετραγωνάκια. Τα βάζουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για μισή ωρίτσα. Στη συνέχεια με το μπαστούνι κοπής πολτοποιούμε εντελώς τα υλικά μας. Σε ένα μικρό τουλπάνι βάζουμε τα μοσχοκάρφια και τους κόκκους από το μπαχάρι. Δένουμε το τουλπάνι. Στην κατσαρόλα μας προσθέτουμε το ξύλο κανέλας, το φύλλο της δάφνης, την μουστάρδα, την ρίγανη, την πάπρικα, το πιπέρι, το αλάτι, το θυμάρι, το μηλόξυδο, και το τουλπάνι με τα υπόλοιπα μυρωδικά μας και αφήνουμε την σάλτσα κέτσαπ να σιγοβράσει ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να πάρουμε μια σάλτσα σφιχτή. Στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας το μέλι και αφήνουμε το κέτσαπ να κρυώσει. Στη συνέχεια το φυλάμε σε γυάλινα αποστειρωμένα δοχεία στο ψυγείο μας καλύπτοντας το πάνω μέρος της σάλτσας κέτσαπ με ελαιόλαδο.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.