Σουμάδα .: Παράδοση .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Σουμάδα

Πρόκειται για μία παραδοσιακή συνταγή κατασκευής ενός ποτού, της Σουμάδας, που σέρβιραν κυρίως στους αρραβώνες

Γράφει: Matia Gr
Σουμάδα
Υλικά:

1 1/2 κιλό αμύγδαλα
3 κιλά ζάχαρη
8 πικραμύγδαλα
Ανθόνερο

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό, τα αμύγδαλα και τα πικραμύγδαλα και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση ώστε να ξεφλουδίζονται εύκολα. Όταν ξεφλουδίσουμε τα αμύγδαλα, τα περνάμε στο μούλτι και τα κόβουμε εντελώς μέχρι να γίνουν πολτός. Θα μας βοηθήσει εάν ρίξουμε μέσα στο μούλτι λίγο νερό. Πάνω από ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε ένα μεγάλο σουρωτήρι και μέσα του στρώνουμε γάζα ή τουλπάνι. Ρίχνουμε εκεί τον πολτό από τα αμύγδαλα και τον σουρώνουμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω του 10 ποτήρια νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Τέλος το στύβουμε καλά με τα χέρια μας.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπωλ και τη ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς, και όταν δημιουργείται αφρός τον ξαφρίζουμε. Όταν από το βράσιμο τα υλικά μας δημιουργήσουν ένα πηχτό σιρόπι, προσθέτουμε το ανθόνερο, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Η έτοιμη σουμάδα μας φυλάγεται σε γυάλινα μπουκάλια και όταν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε την αραιώνουμε με κρύο νερό σε αναλογία περίπου ένα προς ένα.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.