Ματιά

Μετέωρα , Καλαμπάκα, Καστράκι, Τρίκαλα, Θεσσαλία, Ελλάδα

Τα Ορθόδοξα Μοναστήρια στα Μετέωρα.

Γράφει: Matia Gr
Μετέωρα , Καλαμπάκα, Καστράκι, Τρίκαλα, Θεσσαλία, Ελλάδα

Τα Ορθόδοξα Μοναστήρια στα Μετέωρα, από την εποχή του Αγίου Αθανασίου του Μετεωρίτη μέχρι σήμερα, εντυπωσιάζουν τον προσκυνητή χτισμένα καθώς είναι πάνω σε αυτά τα ιδιαίτερα γεωλογικά μορφώματα. Το 1988 μάλιστα οι Ιερές Μονές των Μετεώρων μπήκαν στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Μετέωρα Γκραβούρα του Stackelberg

Αυτό το μοναδικό στον κόσμο γεωλογικό φαινόμενο, οι τεράστιοι κάθετοι βράχοι που δεσπόζουν στη μέση του Θεσσαλικού κάμπου, ερμηνεύεται από τους επιστήμονες ως αποτέλεσμα διάβρωσης από νερό και αέρα. Η Θεσσαλία, μας εξηγούν οι γεωλόγοι, πριν πολλά εκατομμύρια χρόνια δεν ήταν κάμπος αλλά σκεπασμένη από νερό και όταν αυτό υποχώρησε ο άνεμος συνέχισε να σμιλεύει αυτό το μυστηριώδες έργο τέχνης της φύσης μέχρι να του δώσει τη σημερινή του μορφή. Εξίσου καταπληκτικό είναι ότι ο επισκέπτης μπορεί να δει θαλασσινά βότσαλα συγκολλημένα στα βράχια των Μετεώρων, που σήμερα υψώνονται 400 ως 600 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας.

Ο μοναχός Αθανάσιος ο Μετεωρίτης ίδρυσε το πρώτο Μοναστήρι στα Μετέωρα το 1340 μΧ. Έκτισαν τον πρώτο ναό αφιερωμένο στην Παναγία και λίγα χρόνια αργότερα ένα δεύτερο ναό αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Από αυτήν την εκκλησία είναι γνωστό ως Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως, και λόγω των πολλών κτισμάτων και της έκτασης το Μοναστήρι είναι γνωστό και ως Μεγάλο Μετέωρο. Με τα χρόνια βρήκαν καταφύγιο στα Μετέωρα κι άλλοι μοναχοί οι οποίοι προσπάθησαν στην ερημιά αυτών των απόκρημνων βράχων να φύγουν από τους πειρασμούς του κόσμου και να φτάσουν πιο κοντά στον Θεό.
Στις ρίζες των Μετεώρων βρίσκεται το χωριό Καστράκι. Το όνομά του το οφείλει σε παλιό βυζαντινό κάστρο, που στις μέρες μας έχουν μείνει λίγα ερείπιά του μόνο. Βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι τους προηγούμενους αιώνες οι κάτοικοι του χωριού παρείχαν κάποιες διευκολύνσεις στους μοναχούς και τις τελευταίες δεκαετίες, με την άνθιση του θρησκευτικού τουρισμού, το Καστράκι έχει μετεξελιχθεί από αγροτικό χωριό σε τουριστικό προορισμό εφοδιασμένο και εξοπλισμένο με όλα όσα χρειάζονται για φαγητό ή ξεκούραση όσοι επισκέπτες έρχονται για να θαυμάσουν τα Μετέωρα.

A.A.

Χρήσιμα τηλέφωνα: μοναστήρια στα Μετέωρα

  • Μοναστηρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρα ή Μεγάλο Μετέωρο (τηλ. 2432022278)
  • Μοναστηρι Βαρλαάμ ή Αγίων Πάντων (τηλ. 2432022277)
  • Μοναστηρι της Αγίας Τριάδας (τηλ. 2432022220)
  • Μοναστηρι του Αγίου Στεφάνου (τηλ. 2432022279)
  • Μοναστήρι Ρουσάνου ή Αγίας Βαρβάρας (τηλ. 2432022649)
  • Μοναστήρι Άγιου Νικολάου Αναπαυσά (τηλ. 2432022375)

Φωτογραφίες: Μετέωρα , Καλαμπάκα, Καστράκι, Τρίκαλα, Θεσσαλία, Ελλάδα


Καιρος: Μετέωρα , Καλαμπάκα, Καστράκι, Τρίκαλα, Θεσσαλία, Ελλάδα

Δορυφορικός Χάρτης: Μετέωρα , Καλαμπάκα, Καστράκι, Τρίκαλα, Θεσσαλία, Ελλάδα

Γεωφυσικός Χάρτης: Μετέωρα , Καλαμπάκα, Καστράκι, Τρίκαλα, Θεσσαλία, Ελλάδα

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα

Θέματα