Ματιά

Πώς καθαρίζουμε τα έντερα (Τεχνικές μαγειρικής)

Το καθάρισμα των αντεριών, είναι μία από τις αναγκαίες αγγαρείες των προετοιμασιών του Πάσχα. Μόλις μάθετε όμως το κόλπο, και πάρετε το καλάι, θα σας φαίνεται παιχνιδάκι…

Πώς καθαρίζουμε τα έντερα (Τεχνικές μαγειρικής)

Το καθάρισμα των αντεριών, είναι μία από τις αναγκαίες αγγαρείες των προετοιμασιών του Πάσχα. Μόλις μάθετε όμως το κόλπο, και πάρετε το καλάι, θα σας φαίνεται παιχνιδάκι… πιστέψτε μας! Πάμε; Μάτι δειλό, χέρι γρήγορο και ξεκινάμε!
Καταρχήν πρέπει να γυρίσουμε τις αντεριές (να βγει το μέσα, έξω). Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε ένα ξυλαράκι (αυτό μπορεί να είναι ένα μολύβι ή ένα κομμάτι από καλαμιά, κτλ) ή χοντρό βελονάκι. Η διαδικασία έχει ως εξής: Διπλώνουμε λίγο την μία άκρη του εντέρου και με το ξυλάκι μας, την σπρώχνουμε στο εσωτερικό του. Κρατώντας τώρα με το δεξί μας χέρι το ξυλάκι και χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα του χεριού αυτού, μαζεύουμε στο ξύλο αρκετό έντερο. Με το άλλο μας χέρι, βοηθάμε το έντερο να μαζεύεται στο ξυλάκι, προσέχοντας όμως να μην το τρυπήσουμε. Όταν μαζευτεί αρκετό, το αφήνουμε να «πέσει» σε ένα λεκανάκι που έχουμε μέσα του άφθονο νερό. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να γυρίσουμε όλο το έντερο ανάποδα. Αν κάπου το έντερο τρυπήσει, το κόβουμε εκεί. Όταν έχει περάσει το ξύλο μέσα από το έντερο, τραβάμε πολύ προσεκτικά το έντερο έτσι ώστε να γυρίσει το μέσα – έξω.
Αφού γυρίσουμε τις αντεριές, τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε σε ένα μπωλάκι που έχουμε νερό και τον χυμό από δύο – τρία λεμόνια. Έτσι τα έντερα μας θα ασπρίσουν και θα σφίξουν ώστε να μπορούμε να τα τυλίξουμε εύκολα στο κοκορέτσι μας ή όπου άλλου τα χρησιμοποιήσουμε. Μιά δύο φορές να το κάνετε, θα γίνετε εξπέρ!!!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα