Πολίτικα γλυκά

Πολίτικος χαλβάς, του Χρήστου

Φτιάξτε με τα χεράκια σας λαχταριστό πολίτικο χαλβά, ακολουθώντας τις οδηγίες της συνταγής του Χρήστου. Εγγυημένο αποτέλεσμα και από γεύση... όνειρο!

Κουφέτο Σμύρνης

Υλικά: 1 κιλό κυδώνια (πρέπει να είναι καθαρό κιλό, δηλαδή καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια «κυδωνάτα») 1 κιλό ζάχαρη 2 φλιτζάνια νερό Λίγη βανίλια 2 ξύλα κανέλας 1 κουταλιά λεμόνι 1 κουταλιά μέλι 1 νεροπότηρο ανακατεμένο μείγμα ξηρών καρπών από αμύγδαλα (καθαρισμένα & ξεφλουδισμένα) και καρύδια (ελαφρώς κοπανισμένα) Εκτέλεση: Βάζουμε τα κυδώνια στην κατσαρόλα μαζί…

Κιουνέφε (Μικρασιάτικο καταΐφι), της Φαίης

Υλικά: 1/2 κιλό μαλλιά για καταΐφι 1 κούπα βούτυρο λιωμένο 1/2 κιλό ανθότυρο 1 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος 1/2 κουταλάκι βανίλια 1 κούπα φιστίκι Αιγίνης ανάλατο-ψημένο Υλικά για το σιρόπι: 3 κούπες ζάχαρη 2 κούπες νερό 1 κουταλιά χυμό λεμόνι Εκτέλεση: Σ’ ένα μπολ λιώστε το ανθότυρο με ένα πιρούνι και ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος…

Σουλτάν Κανταΐφ, της Μαρίας

Υλικά: Φύλλο κανταΐφι 350 γρ. 1 λίτρο γάλα παστεριωμένο 1 κιλό ζάχαρη 1/2 βιτάμ 1 αυγό 2 βανίλιες 1/2 corn flaour 3 κουταλιές ούζο Εκτέλεση: Στρώνω το κανταΐφι στο ταψί αφού το έχω ραντίσει με βούτυρο και το ψήνω να ροδίσει. Αφού κρυώσει το σιροπιάζω (1 1/2 ποτήρια νερό + 2 ποτήρια ζάχαρη + 3…

Καντάδες, της Αννιώς

Μια Χριστουγεννιάτικη συνταγή που μας έρχεται από τη Σμύρνη είναι οι "καντάδες". Είναι κάτι μεταξύ μελομακάρονου και κουραμπιέ καθώς η ζύμη μοιάζει με μελομακάρονο αλλά αντί για μέλωμα έχουν άχνη ζάχαρη και γέμιση. Δοκιμάστε τις γιορτινές αυτές ημέρες τις καντάδες της Αννιώς και αφεθείτε στη γλύκα τους

Παστέλι για τα κάλαντα

Το ιδιαίτερο αυτό παστέλι μοιραζόταν στην Μικρά Ασία σαν κέρασμα στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να το συναντήσετε και με την ονομασία «κάλαντα»

Εκμέκ καταΐφι

Υλικά για τη βάση: 1 πακέτο φύλλο καταΐφι (500 γρ.) 250 γρ. βούτυρο φρέσκο (ή 150 γρ. φρέσκο βούτυρο + 100 γρ. βιτάμ) 1 φλιτζάνι καρύδια 1 φλιτζάνι αμύγδαλα 2 φρυγανιές 1 κουταλάκι κανέλα 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο 1 κουταλάκι ζάχαρη Υλικά για την κρέμα: 4 φλιτζάνια γάλα πλήρες 3 κουταλιές αλεύρι 3 κουταλιές κορν φλάουρ…

Μαλεμπί (malebi)

Υλικά: 1 λίτρο γάλα 1 κούπα ρυζάλευρο (άνθος ορύζης) 4 κουταλιές ζάχαρη Ροδόνερο Ζάχαρη άχνη Εκτέλεση: Κρατάμε σε μια κούπα ένα φλιτζάνι από το γάλα μας. Διαλύουμε στο γάλα αυτό το ρυζάλευρο. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το υπόλοιπο γάλα και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη…