Παστουρμαλί, του Κώστα Καρακάση

Παστουρμαλί

Παστουρμαλί, του Κώστα Καρακάση

Το παστουρμαλί θα το συναντήσετε και ως πατάτες ω-γκρατέν με παστουρμά. Ακολουθήστε τη συνταγή του Κώστα Καρακάση και θα γλύφετε τα δάκτυλά σας!

Υλικά:

1 1/2 κιλό πατάτες
300γρ. παστουρμά σε φέτες (κατά προτίμηση όχι πολύ λεπτές)
1 πιπεριά μικρή πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη (όχι Φλωρίνης)
3 x 200γρ. διαφορετικά σκληρά τυριά πικάντικα (ρεγκάτο, κεφαλοτύρι ή όποιο άλλο της αρεσκείας σας, αλλά ΟΧΙ μαλακά)
200γρ. μοτσαρέλα τριμμένη (τα βρίσκετε όλα σε φάκελλα στα Σ.Μ.)
1 φλ. τσ. βούτυρο γάλακτος
1 μεγάλο κουτί κρέμα γάλακτος πλήρη (250γρ.)
2 κ. τ. σ. σουσάμι (προαιρετικά)
Αλάτι

Εκτέλεση:

Κόβετε τις πατάτες σε κύβους μεγέθους καρυδιού και τις βράζετε σε αλαφρά αλατισμένο νερό, μέχρι να μείνουν ΜΙΣΟΒΡΑΣΜΕΝΕΣ (Δεν προορίζονται για πουρέ!), να “στέκουν” δλδ. Τις σουρώνετε και μεταφέρετε όταν κρυώσουν αρκετά σε ένα μεγάλο μπώλ ή λεκάνη. Κόβετε τις φέτες του παστουρμά στα τρία και τα απλώνετε σε μια λαδόκολλα να “στεγνώσουν ελαφρά” γιατί κολλάνε μεταξύ τους, λόγω του τσεμένι που τις περιβάλλει. Κόβετε και τις πιπεριές σε πολύ λεπτά φετάκια (ζουλιέν).
Στο μπώλ με τις πατάτες, ρίχνετε τις πιπεριές, τα κομμάτια του παστουρμά, τα 3 τυριά και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά και τα αδειάζεται στο πυρέξ σας να απλωθούν καλά. Φροντίστε ώστε ο παστουρμάς να είναι όσο γίνεται απλωμένος ανάμεσα στα υλικά.
Απλώνετε από πάνω ομοιόμορφα την μοτσαρέλα και ραντίζετε πλούσια όλη την επιφάνεια του σκεύους με το βούτυρο. Έχετε προθερμάνει τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς (ανάλογα με τον φούρνο σας). Αν προτιμάτε απλώνετε σκόρπια και το σουσάμι!
Ψήνετε για 45 περίπου λεπτά -ίσως και λίγο παραπάνω- μέχρις ότου η μοτσαρέλα ροδίσει και κάνει ωραία κρούστα. Εγώ προτιμώ τους 150 βαθμούς στον φούρνο μου, κι ας πάρει λίγο χρόνο παραπάνω. Όταν δείτε ότι είναι έτοιμο, κλείνετε τον φούρνο και αφήνετε το πυρέξ ΜΕΣΑ στον φούρνο να “ξεκουραστεί” αρκετά…. Σερβίρετε βέβαια ζεστό συνοδεία μιας ωραίας πράσινης σαλάτας κατά προτίμηση.

Είναι ένα πολύ πλούσιο και χορταστικό πιάτο και σερβίρετε σαν κύριο και όχι -σίγουρα- σαν ορεκτικό!!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ….ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΟ και…. περιμένω βεβαίως τις κρίσεις σας όταν το… φάτε!!!
Θέλω να μου επιβεβαιώστε και εσείς αυτό που λένε οι φίλοι μου όταν το τρώνε… ΚΟΛΑΣΗ!!! χεχεχεχε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment