Ματιά

Κοτόπουλο στιφάδο, της Λιλίκας

Ένα φαγάκι νόστιμο, Κυριακάτικο σήμερα… Κοτόπουλο στιφάδο ή κότα με κρεμμύδια… Η Περιστερά πριν πολλά πολλά χρόνια ήταν πρώτη στην παραγωγή ξερού κ φρέσκου κρεμμυδιού… Αλλά δυστυχώς είναι κάτι που με το πέρασμα των χρόνων εγκαταλείφθηκε κ αυτό όπως τώρα άρχισε να εγκαταλείπεται κ η κτηνοτροφία… Ευτυχώς έμεινε μία οικογένεια, η οικογένεια Οικονόμου που παράγει όλο το χρόνο με τέχνη κ περισσή αγάπη, κρεμμυδάκια φρέσκα τα οποία τα διοχετεύει στην αγορά… Ο παππούς μου αγαπάει πολύ αυτό το φαγητό γιατί η Βαγγελουδα το έφτιαχνε με τρόπο μοναδικό… Εύκολο φαγάκι στο να γίνει…

Γράφει: Λιλίκα
Κοτόπουλο στιφάδο, της Λιλίκας
Υλικά:

Κοτόπουλο
Κρεμμύδια
Πατάτες
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Ζάχαρη
Δαφνόφυλλα
Σάλτσα ντομάτας

Εκτέλεση:

Θαρρώ το πιο κατάλληλο μέρος του κοτόπουλου είναι οι φτερούγες εκ πρώτης κ μετά το στήθος… Καθαρίζουμε κρεμμύδια άσπρα, πολλά… πολλά κρεμμύδια… Κ δύο τρεις πατάτες οι οποίες θα βοηθήσουν στο χύλωμα…
Βάζουμε λάδι μπόλικο να κάψει σε μια κατσαρόλα πλακερή, κόβουμε χοντρές τις πατάτες κ χοντροκοβουμε κ τα κρεμμύδια… αφού τσιτσιρίσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά κ τα αφήνουμε να μαραθούν ανακατώνοντας συχνά πυκνά… Όταν το κρεμμύδι γίνει διάφανο, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, δύο δαφνόφυλλα, σάλτσα ντομάτας μπόλικη κ ακουμπάμε επάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου χωρίς να ανακατέψουμε… προσθέτουμε νεράκι βραστό μέχρι να καλύψει τα υλικά μας, καπακώνουμε την κατσαρόλα κ το ξεχνάμε για 1,5 ώρα σε χαμηλή φωτιά… δεν ανακατεύουμε, παρά μόνο λίγο στο τέλος…
Νόστιμο φαγητό, λίγο βαρύ, γι’ αυτό μην το φάτε για βραδινό… Σας φιλώ όλους γλυκά κ εύχομαι χρόνια γερά σε όσους γιορτάζουν… Να προσέχετε…

Λιλίκα

Η συνταγή καθώς και η φωτογραφία που τη συνοδεύει, είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα