«Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης», Βασίλης Παπαθεοδώρου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης», Βασίλης Παπαθεοδώρου

Στο συγκεκριμένο ανάγνωσμα οι μικροί μας φίλοι θα γνωρίσουν ένα περιστατικό που συνέβη το 512π.Χ. στους 67ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Γράφει: Matia Gr
«Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης», Βασίλης Παπαθεοδώρου

Το δεύτερο μέλος της σειράς «Απρόσμενοι Φίλοι» των εκδόσεων Καστανιώτη κυκλοφόρησε! Συγγραφέας του ο Βασίλης Παπαθεοδώρου και τίτλος του ο: «Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης»!

Υπόθεση βιβλίου

Βρισκόμαστε στην Αρχαία Ελλάδα, κάπου στο 512π.Χ. στους 67ους Ολυμπιακούς αγώνες.

Έξω από το ιπποδρόμιο, εντυπωσιακά άλογα με γυαλιστερό τρίχωμα και δυνατά πόδια βαδίζουν και δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους. Οι αναβάτες τους, τα κρατάνε γερά από τα χαλινάρια και δέχονται με ευχαρίστηση των θαυμασμό του κόσμου.

Όλοι τους ήθελαν να κερδίσουν για να τιμήσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους, όμως καταλάβαιναν πως το πιο σημαντικό, ήταν το ότι λάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Ανάμεσα στους ξακουστούς ιππείς βρίσκεται και ο Κορίνθιος Φειδώλας με την φοράδα του την Αύρα. Ένα άλογο χωρίς την αξιοθαύμαστη εμφάνιση των γύρω του αλόγων αλλά μεγαλωμένο με πολλή αγάπη και φροντίδα, τόσο από τον κύριό της, όσο και από τους γιους του.

Όλοι ο άλλοι αναβάτες κοίταζαν την Αύρα περιπαικτικά και δεν καταδέχονταν ούτε δεύτερη ματιά να της ρίξουν, ούτε καν ένα λόγο να πουν στον αναβάτη της. “Που ακούστηκε φοράδα να τρέχει σε αγώνες!” σκεφτόντουσαν από μέσα τους και ξόμπλιαζαν ξινίζοντας τα μούτρα τους.


Όλος ο ιππόδρομος ζητωκραύγαζε τη στιγμή που έμπαιναν μέσα οι αναβάτες και τα άλογα. Και οι πανηγυρισμοί του κόσμου ακούγονταν πολύ μακριά, πέρα από τους αθλητικούς χώρους, τα ιερά και τα υπόλοιπα κτήρια της Ολυμπίας. Ήταν μία από τις σημαντικότερες μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων, η μέρα της ιπποδρομίας.

Μα, να! Οι σάλπιγγες ηχούν και είναι ώρα να πάρουν θέση οι ιππείς με τα άλογά τους! Οι θεατές περιμένουν σιωπηλοί να δοθεί το σήμα της εκκίνησης! Ο αγώνας διαρκεί έξι γύρους, ο νικητής θα είναι ο καλύτερος αναβάτης μα και το άλογο θα είναι το πιο γρήγορο της Ελλάδας!

Ο αγώνας αρχίζει! Τα άλογα ξεχύνονται σαν τον άνεμο κάτω από τις ενθουσιώδεις ρυθμικές ιαχές του πλήθους που ζητά την νίκη ο καθένας για τον τόπο του. Ο Φειδώλας βρίσκεται στην τρίτη θέση μα δεν προλαβαίνει καλά καλά να το χαρεί και στην πρώτη κιόλας στροφή χάνει την ισορροπία του και πέφτει στο χώμα! Η ντροπή και η λύπη που νιώθει είναι μεγάλες, μα καθώς σηκώνει τα μάτια του για να δει την Αύρα, αυτό που αντικρίζει τον γεμίζει χαρά και περηφάνια τόσο πολύ που ξεχνάει ακόμη και τους πόνους του!

Η Αύρα τρέχει μόνη της και περνάει ένα ένα τα άλογα κάνοντας τους αναβάτες να τρέχουν πιο μανιασμένα. “Πω πω! Τι ντροπή να τους προσπεράσει μια φοράδα”. Όμως το πλήθος την επευφημεί όλο και δυνατότερα. Είναι ο τελευταίος γύρος και η Αύρα βρίσκεται στην τρίτη θέση. Ο Κρόκωνας από την Ερέτρια και ο Καλλίας ο Αθηναίος προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να μην χάσουν την δεύτερη και την πρώτη θέση αντίστοιχα.

Άραγε θα τα καταφέρουν;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Το παιδικό ανάγνωσμα «Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης», του Βασίλη Παπαθεοδώρου, είναι το δεύτερο μέλος της σειράς «Απρόσμενοι Φίλοι» των εκδόσεων Καστανιώτη. Μια σειρά που τα βιβλία της περιέχουν ιστορίες αληθινές, δοσμένες με τέτοιο τρόπο ώστε και να ψυχαγωγηθούν αλλά και να γνωρίσουν κομμάτια της ανθρώπινης ιστορίας οι μικροί αναγνώστες.

Στο συγκεκριμένο ανάγνωσμα οι μικροί μας φίλοι θα γνωρίσουν ένα περιστατικό που συνέβη το 512π.Χ. στους 67ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τότε που ένα πανέξυπνο άλογο, η Αύρα, κατάφερε να νικήσει στο ιπποδρόμιο όλα τα άλλα άλογα και μάλιστα χωρίς καν να έχει αναβάτη να την καθοδηγεί και να την εμψυχώνει!

Η γλώσσα αλλά και ο τρόπος του ταλαντούχου συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου δημιούργησαν άλλο ένα εξαιρετικό βιβλίο που και θα λατρέψουν τα παιδιά αλλά και θα ωφεληθούν από αυτό. Μια ιστορία ερχόμενη από τα βάθη των αιώνων, μέσα από την πένα του συγγραφέα, αγγίζει τις νεανικές ψυχές της εποχής μας και τις ωφελεί ποικιλοτρόπως. Σε αυτό συμβάλει και η εξαιρετική -απέριττη και εκφραστικότατη- εικονογράφηση της Λίλας Καλογέρη που δένει άριστα με το κείμενο!

Είναι μία πολύ καλή επιλογή για παιδικό δώρο, το «Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης» του Βασίλη Παπαθεοδώρου, γι’ αυτό έχετέ το υπόψιν όταν βρεθείτε σε κάποιο βιβλιοπωλείο. Και μεταξύ μας… ρίξτε του κι εσείς μια ματιά 😉 είναι ευχάριστο στην ανάγνωση, δεν θα σας πάρει πολύ ώρα, και ίσως την ιστορία του να μην την θυμάστε από τα μαθητικά σας χρόνια. Μη μας πιάσει αδιάβαστους και το καμάρι μας… 🙂

Οπισθόφυλλο:

Μια απίστευτη ιστορία επιμονής και σθένους που συνέβη στους 67ους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, το 512π.Χ. Η Αύρα, ένα άλογο που μαζί με τον ιδιοκτήτη της συμμετείχαν στο αγώνισμα της ιπποδρομίας εκπροσωπώντας την Κόρινθο, κατάφερε να τερματίσει την κούρσα χωρίς τον αναβάτη της. Οι κάτοικοι της πόλης τίμησαν το ηρωικό αυτό ζώο και το μνημόνευαν για πολλές γενιές μετά.
Η σειρά «Απρόσμενοι Φίλοι» απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων, ενώ κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και βασικές γνώσεις σχετικές με την κάθε ιστορία.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης

Συγγραφέας

Βασίλης Παπαθεοδώρου

Εικονογράφος

Λίλα Καλογέρη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

2018

Αριθμός σελίδων

29

ISBN

978-960-03-6308-1

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.