"Μπορείς να αποδράσεις από το εργαστήριο του Δρ Tom Cat;", Χρήστος Μαλλιαράκης .: Comics .: Ματιά
 

“Μπορείς να αποδράσεις από το εργαστήριο του Δρ Tom Cat;”, Χρήστος Μαλλιαράκης

Ένα βιβλίο πολύ χρήσιμο για τα παιδιά, που λίγο-πολύ όλα μαθαίνουν πια Προγραμματισμό.

Γράφει: Matia Gr
“Μπορείς να αποδράσεις από το εργαστήριο του Δρ Tom Cat;”, Χρήστος Μαλλιαράκης

Υπόθεση βιβλίου

Η Μαρία, ο Φοίβος, η Ειρήνη, ο Τζώρτζιο και η Χρυσούλα είναι μια παρέα παιδιών που ασχολείται με τον προγραμματισμό. Ονειρό τους πάντοτε ήταν να συναντήσουν τον Δρ. Tom Cat. Και η μέρα που αυτό το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα, έφτασε…


– Καλημέρα Φοίβο! Έφερες κι εσύ τα βιβλία του Δρ Tom Cat;
– Όχι… έφερα λίγο φαγητό σε περίπτωση που κρατήσει πολύ η ομιλία!
– Καλημέρα! Δεν το πιστεύω ότι έφτασε η μέρα! Είμαι ενθουσιασμένη!
– Ενθουσιασμένη; Γιατί; Αμφιβάλλω αν θα καταλάβουμε τίποτα… νομίζω ότι τζάμπα χάνουμε τον χρόνο μας… τζάμπα χαλάσαμε το game και ήμουν έτοιμος να εισβάλω στο χωριό της Ειρήνης και να της πάρω όλα τα resources! Για ποιο θέμα όμως λέτε να μιλήσει; Λέτε να μας πει ότι θα καταστραφεί ο κόσμος; Μήπως από κάποιο ρομπότ;
– Τζώρτζιο, είσαι χαζός! Εδώ λέμε ότι μπορούμε να ακούσουμε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη του αιώνα κι εσύ ασχολείσαι με video games; Άσε που θα έχανες κι όλας!
– Αφήστε τα αυτά και πάμε να πιάσουμε καλές θέσεις… τρέξτε!

Ο ιδιόρρυθμος Δρ Tom Cat είναι διάσημος στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης και μάλιστα έχει πάρει και βραβείο Turing. Πρόκειται, δε, να κάνει μια ιδιαίτερα σημαντική ανακοίνωση στην παρουσίασή του. Θα μιλήσει για τον κόσμο του μέλλοντος, όπου όλα είναι μεταβλητά, το αποτέλεσμα δεν είναι στατικό και μόνο η διαδικασία επίλυσης των προβλήματων είναι σταθερή… ο Αλγόριθμος. Ο καθηγητής τόνισε ότι θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους, η δυνατότητά του να εξελιχθεί και να αλγοριθμοποιήσει τη σκέψη του.

Ο καθηγητής όμως, δεν σκόπευε να τα αποκαλύψει όλα σε μια ομιλία. Στο εργαστήριό του, το Cryptonous, έχει φτιάξει 1000 δωμάτια με γρίφους και μυστικούς κωδικούς. Μόνο όποιος καταφέρει και λύσει αυτούς τους γρίφους θα μάθει τα μυστικά του καθηγητή.

Οι πέντε φίλοι μας, που φημίζονται για τις ικανότητές τους στα μαθηματικά και στον προγραμματισμό, θα ακολουθήσουν τον καθηγητή στο Cryptonous και θα ξεκινήσουν ένα κυνήγι θησαυρού. Λύνοντας προγραμματιστικά δύσκολους γρίφους θα δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους και θα κατακτήσουν την ποθούμενη γνώση.

Είσαι έτοιμος για τη μεγάλη πρόκληση; Μπορείς να αποδράσεις από το εργαστήριο του Δρ Tom Cat;

Κριτική και εντυπώσεις

Το βιβλίο “Μπορείς να αποδράσεις από το εργαστήριο του Δρ Tom Cat;” δεν σκοπεύει μόνο να μας μυήσει στην αλγοριθμική λογική και στην προγραμματιστική σκέψη. Είναι ένα αξιοζήλευτο βιβλίο, διαφορετικό, ευρηματικό, πρωτοποριακό ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη την αρτιότητα, την τελειότητα και την ποιότητά του. Ποιότητα στην οποία συμβάλει και η πολύ καλή και εκφραστική εικονογράφηση του Γιάννη Κωνσταντινίδη, που μας βάζει μέσα στον κόσμο του graphic novel, και μας κάνει να νιώθουμε μέλος της παρέας των παιδιών καθώς προχωράμε μαζί στην αναζήτηση.

Ένα άρτιο ανάγνωσμα, που φαντάζει σαν βουτιά σε βαθιά μα όχι άγνωστα νερά. Ο συγγραφέας μας καθοδηγεί από τις βασικές αρχές του προγραμματισμού σιγά σιγά σε πιο προχωρημένα θέματα. Παράλληλα, μας συστήνει σημαντικές προσωπικότητες της επιστήμης της Πληροφορικής και το έργο τους.

Από τις σελίδες του “Μπορείς να αποδράσεις από το εργαστήριο του Δρ Tom Cat;” παρελαύνουν οι Alan Turing, Grace Hopper, Ada Lovelace, Claude Shannon, Edsger Dijkstra και Richard Ρίτσαρντ Feynman. Βλέπουμε αναλυτικά και καλούμαστε να λύσουμε προβλήματα και αλγορίθμους όπως ο πύργος του Ανόι, η δυαδική αναζήτηση, η δομή των μεταβλητών, η δομή επανάληψης, ο υπολογισμός παραγοντικού, η εύρεση του πιο σύντομου μονοπατιού, η ακολουθία Fibonacci και άλλα.

Στο “Μπορείς να αποδράσεις από το εργαστήριο του Δρ Tom Cat;” αναφέρονται και πιο σύνθετες έννοιες με τις οποίες μπορούμε να ασχοληθούμε στη συνέχεια του πολυδιάστατου ταξιδιού μας, που δεν θα τελειώσει φυσικά με τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου.

Εξάλλου, δεν είναι ένα βιβλίο για να το διαβάσεις σαν μυθιστόρημα. Είναι ένα βιβλίο που θέλει να αλληλεπιδράσεις μαζί του μέρα με τη μέρα, και να εξελίξεις τις γνώσεις σου στην Πληροφορική, προχωρώντας βήμα-βήμα στην επίλυση των γρίφων.

Ένα βιβλίο πολύ χρήσιμο για τα παιδιά, που λίγο-πολύ όλα μαθαίνουν πια Προγραμματισμό. Θα τα βοηθήσει όχι μόνο να διαμορφώσουν τον τρόπο σκέψης τους, αλλά και να ακονίσουν το μυαλό τους.

Αγοράστε το και χαρίστε το σε όλους τους εφήβους που θέλουν να ασχοληθούν με την επιστήμη του προγραμματισμού και των υπολογιστών ή και σε αυτούς που τους αρέσει πολύ να δοκιμάζουν τις δυνατότητες του μυαλού τους ή απλά να το ακονίζουν.

Μπορείς να αποδράσεις από το εργαστήριο του Δρ. Tom Cat;Μπορείς να αποδράσεις από το εργαστήριο του Δρ. Tom Cat;

Εσωτερικό του εξώφυλλου:

Cryptonous
Το εργαστήριο του Δρ Tom Cat

1000 δωμάτια με γρίφους και μυστικούς κωδικούς…

Γνωρίστε τους σημαντικότερους επιστήμονες της Πληροφορικής και τα επιτεύγματά τους.

Εξοικειωθείτε με τις βασικές δομές προγραμματισμού (δομή των μεταβλητών, δομή επιλογής, δομή επανάληψης, πίνακες, δυαδικοί αναζήτηση, υπολογισμός παραγοντικού, ακολουθία Fibonacci) και μάθετε τα “μυστικά” της Πληροφορικής με παιγνιώδη τρόπο.

Λύστε τους γρίφους αλγοριθμοποιώντας τη σκέψη σας.

Αν είστε γνώστες του προγραμματισμού – με ειδικό QR Code που δίνεται στο τέλος κάθε δωματίου – μπορείτε να επιλύετε προγραμματικά τον ζητούμενο κάθε φορά γρίφο, δοκιμάζοντας τις δυνατότητές σας.

Εσωτερικό του οπισθόφυλλου:

Οδηγός “ανα-γνώσης”

1. Κάθε δωμάτιο του Cryptonous είναι αφιερωμένο σε έναν σπουδαίο επιστήμονα της Πληροφορικής. Στο τέλος του βιβλίου παρουσιάζονται αναλυτικά η ζωή και το έργο καθενός επιστήμονα, καθώς και η συμβολή του στον ρου της ψηφιακής ιστορίας.
2. Σε κάθε δωμάτιο ξετυλίγεται ένας γρίφος, τον οποίο καλείστε να λύσετε. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει η λύση του…, αλλά βεβαιωθείτε ότι εσείς έχετε ψάξει αρκετά για αυτήν. Ίσως η λύση κρύβεται στο ίδιο το πρόβλημα.
3. Για να αποδράσετε από το κάθε δωμάτιο δεν αρκεί να λύσετε τον γρίφο… πρέπει να βρίσκετε κάθε φορά τον μυστικό κωδικό, για να δείτε το τελικό αποτέλεσμα. Σαν να παίρνετε ένα κομμάτι παζλ κάθε φορά. Ο μυστικός κωδικός ταυτίζεται με τη λύση του προγράμματος που σας δίνεται.
4. Αν δεν γνωρίζετε προγραμματισμό, μην αποθαρρύνεστε. Μαζί με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, μαθαίνετε τα μυστικά του προγραμματισμού. Αν κάτι σας δυσκολέψει πολύ, μπορείτε να σαρώσετε τον αντίστοιχο QR Code – στο τέλος κάθε “δωματίου” – και να λύνετε τις απορίες σας.
5. Όσοι από εσάς είστε “προχωρημένοι” και γνωρίζετε καλά προγραμματισμό, προσπαθήστε να λύσετε τους γρίφους του Δρ Tom Cat… ίσως σας κάνουν να αναθεωρήσετε!

Οπισθόφυλλο:

Στον κόσμο, σήμερα, όλα φαντάζουν στατικά.
Στον κόσμο του μέλλοντος, στον κόσμο της προηγμένης τεχνολογίας, όλα είναι μεταβλητά.
Δεν ενδιαφέρει το αποτέλεσμα,
αλλά η διαδικασία για την εύρεση του αποτελέσματος.
Το αποτέλεσμα δεν είναι στατικό, εξαρτάται από πολλές συνθήκες,
μεταβάλλεται…
Μόνο η διαδικασία επίλυσης παραμένει σταθερή.
Ο ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ!
Αυτή είναι η πραγματική λύση στο πρόβλημα,
η λύση στους άλυτους γρίφους του μυαλού σας!

Είστε έτοιμοι να μπείτε στο CRYPTONUS;
1000 δωμάτια με γρίφους και μυστικούς κωδικούς σάς περιμένουν…
Μπορείτε να λύσετε τους γρίφους;
Μπορείτε να αποδράσετε από το εργαστήριο του Δρ. Tom Cat;

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Μπορείς να αποδράσεις από το εργαστήριο του Δρ Tom Cat;

Συγγραφέας

Χρήστος Μαλλιαράκης

Εικονογράφος

Γιάννης Κωνσταντινίδης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Οκτώβριος 2017

Αριθμός σελίδων

160

ISBN

978-960-563-172-7

Συντάκτης άρθρου

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.