«Δεν είσαι εδώ», Πολυχρόνης Κουτσάκης .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Δεν είσαι εδώ», Πολυχρόνης Κουτσάκης

Αν και το «Δεν είσαι εδώ» είναι κατά βάση αστυνομικό μυθιστόρημα, έχει διάφορες απολήξεις που αγγίζουν τόσο κοινωνικά θέματα όσο και ζητήματα ανθρώπινης ψυχολογίας.

Γράφει: Matia Gr
«Δεν είσαι εδώ», Πολυχρόνης Κουτσάκης

Δεν είσαι εδώ
Ο Γιώργος Δαντής είναι ένας δεκαεπτάχρονος μαθητής της τρίτης λυκείου. Ζει στα όμορφα Χανιά, στη λεβεντογέννα Κρήτη. Είναι Νοέμβριος και ο λεβέντης μας θα έπρεπε λογικά να έχει χωθεί με τα μούτρα στο διάβασμα. Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι σε λίγους μόλις μήνες αργότερα. Όμως, εκείνος, αντί για το ρόλο του επιμελούς μαθητή ενσαρκώνει εκείνον του παράτολμου ντετέκτιβ…

Μετά από μια πρόχειρη παρακολούθηση και μια εξίσου πρόχειρη προετοιμασία, προσπαθεί να εισβάλει σε μια μικρή και ασήμαντη -φαινομενικά- αποθήκη, που βρίσκεται στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας, όχι πολύ μακριά από το πατρικό του σπίτι. Ένα μικρό πέτρινο κτίσμα, είναι η αποθήκη αυτή, που δεν θα του έριχνες δεύτερη ματιά, εκτός κι αν βρισκόσουν… σε αποστολή!


Πέρασαν λίγα λεπτά έτσι, με τον ιδρώτα να τρέχει πια στο πρόσωπό μου χωρίς να καταφέρνω τίποτα. Το κούφωμα φαινόταν πολύ σάπιο, αλλά άντεχε. Έμοιαζε με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Έβγαλα και το μαχαίρι από την τσάντα- το είχα πάρει μαζί μου για την περίπτωση που θα έβρισκα το τούνελ, για να έχω κάτι να προστατευτώ, αλλά να που το χρειαζόμουν για κάτι άλλο. Το έχωσα στο κενό που είχα δημιουργήσει με το κατσαβίδι και έστριψα τα χέρια μου ώστε να δημιουργήσω έναν διπλό μοχλό. Το αναθεματισμένο παράθυρο ούτε έτσι κούνησε.

Τελικά, εκμεταλλευόμενος τα αποτελέσματα της ορμής κρούσης μιας πέτρας -την οποία εκτόξευσε προς το τζάμι του παραθύρου- κατάφερε να κάνει δυνατή την είσοδο του στο μικρό κτίσμα. Και μάλιστα, όπως πίστευε, μέσα σε αυτή την αποθήκη βρισκόταν όντως η αρχή ενός τούνελ! Ενός υπόγειου διαδρόμου που οδηγούσε σε έναν μυστικό, για τους πολλούς, κόσμο στον οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, βρισκόταν ο Ευγένιος Καλίν!!!

Τώρα, λογικά, θα θέλετε να μάθετε ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος με το όμορφο όνομα και το περίεργο, ξενομερίτικο, επίθετο. Αυτό θα το ανακαλύψετε όταν διαβάσετε το «Δεν είσαι εδώ», του Πολυχρόνη Κουτσάκη, που κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Πατάκη.

Προς το παρόν, το μόνο που μπορώ να σας πω, είναι ότι ο Ευγένιος είναι -αν όχι το μεγαλύτερο- ένα από τα μεγαλύτερα καθάρματα της τοπικής κοινωνίας των Χανίων.

Είχαμε μείνει όμως εκεί που ο Γιώργος ανακάλυψε το υπόγειο τούνελ. Φυσικά το ακολούθησε και βρέθηκε μπροστά σε ένα φρεσκοσκαμμένο τάφο, μέσα από τον οποίο ακούγονταν υπόκωφα μουγκρητά. Κάποιος είχε θαφτεί εκεί ζωντανός! Κάποιος που προσπαθούσε να βγει από το μνήμα που τον είχαν βάλει. Τότε, εκεί, πάνω στην προσπάθεια του Γιώργου να βοηθήσει τον άμοιρο άνθρωπο, είναι που εμφανίστηκε ο Ευγένιος Καλίν…

Τα ίχνη του ήρωά μας έχουν χαθεί! Η εξαφάνισή του πυροδοτεί εξελίξεις και φέρνει στο προσκήνιο τρία άτομα… τον ιδιόρρυθμο κολλητό του φίλο τον -Νικ-, την Ρέα την κοπέλα του Γιώργου και την Βάλια την αδερφή του. Θα καταφέρουν οι τρεις έφηβοι να βγάλουν άκρη και να τον βοηθήσουν; Ποιος θα επικρατήσει τελικά; Οι φίλοι μας ή η συμμορία του Ευγένιου; Επί των σελίδων παρακαλώ…

Αν και το «Δεν είσαι εδώ» είναι κατά βάση αστυνομικό μυθιστόρημα -είδος που υπηρετεί επάξια και με λαμπρά αποτελέσματα ο Πολυχρόνης Κουτσάκης, έχει διάφορες απολήξεις που αγγίζουν τόσο κοινωνικά θέματα όσο και ζητήματα ανθρώπινης ψυχολογίας. Μέσα από μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια ο συγγραφέας καυτηριάζει καταστάσεις, θέτει ερωτήματα και προβληματισμούς.

Αυτός είναι και ο λόγος που το «Δεν είσαι εδώ» πέρα από απολαυστικό είναι και ένα ωφέλιμο ανάγνωσμα. Είτε σταθείτε στο πρώτο επίπεδο, είτε εισχωρήσετε και στα υπόλοιπα -στα βαθύτερα- αξίζει κάθε λεπτό από τον ελεύθερο χρόνο σας που θα του αφιερώσετε! Διαβάστε το!

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ο Γιώργος Δάντης εξαφανίζεται. Η κινητοποίηση της αστυνομίας, των συμμαθητών του στην Γ΄Λυκείου και ολόκληρης της πόλης δε φέρνει αποτέλεσμα. Όλα δείχνουν πως ο μεγάλος εχθρός του, ο αρχηγός της τοπικής μαφίας Ευγένιος Καλίν, που παραμένει ασύλληπτος, τον έχει απαγάγει ή τον έχει δολοφονήσει. Τρεις άνθρωποι δεν έχουν σκοπό να δεχτούν να ζουν χωρίς τον Γιώργο. Η αγαπημένη του Ρέα. Ο ιδιοφυής αλλά και πολύ βίαιος κολλητός του, ο Νικ. Και η αδερφή του, η Βάλια, που τσάκισε λίγους μήνες νωρίτερα ψυχολογικά τον Νικ όταν τον χώρισε. Οι τρεις τους ξεκινούν την προσπάθεια να βρουν τον Γιώργο, μια προσπάθεια που δεν έχει όρια στο τι μπορούν να κάνουν για να τα καταφέρουν. Μόνο που εκτός από τα τεράστια εμπόδια που βρίσκουν στον δρόμο τους –ανάμεσα στα οποία είναι και οι γονείς τους– έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πολύ άσχημες μεταξύ τους σχέσεις. Και την προφητεία του Κόσμιν, του φίλου του Γιώργου, που ισχυρίζεται πως έχει ενόραση. Και τους έχει πει πως για να τελειώσει αυτή η ιστορία πρέπει κάποιος αθώος να θυσιαστεί.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.