«Δεξί κίτρινο λουστρίνι», Ιφιγένεια Τέκου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Δεξί κίτρινο λουστρίνι», Ιφιγένεια Τέκου

Ένα βιβλίο για την αληθινή φιλία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, το παράλογο της βίας και του πολέμου, τον θάνατο και τον έρωτα. Σημείο αναφοράς στην ξέγνοιαστη νιότη και την ελπίδα: ένα ζευγάρι κίτρινα λουστρίνια.

Γράφει: Κώστας Τραχανάς
«Δεξί κίτρινο λουστρίνι», Ιφιγένεια Τέκου

Εκδόσεις Ψυχογιός, 2020
Σελ. 439

1934. Πόθια Καλύμνου. Ιταλική Κατοχή.

Οι δύο φίλες-αδελφές η Θεμελίνα και η Χριστίνα έχουν πολλά μοιραστεί. Το νησί, την Κάλυμνο και όλες οι ιστορίες που τις ένωναν μαζί του, το χωριό τους την Πόθια, ένα ζευγάρι κίτρινα λουστρίνια, τις απώλειες που βίωσαν, ο αιφνίδιος αποχωρισμός τους που τις άφησε χαμένες και μισές και το βασικότερο… μοιράζονταν ένα τέρας.

Κάποιο τέρας, ένας Ιταλός κατακτητής, βίαζε μικρά παιδιά και μετά τα σκότωνε. Ο ένοχος μαγάριζε τα παιδιά και μετά τα κακοποιημένα παιδιά, έβρισκαν φρικτό θάνατο. Οι δυο φίλες τυχαία είδαν την αποτρόπαια πράξη του τέρατος και από τότε η Χριστίνα βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση, έως ότου ξαφνικά χάθηκε, λες και την κατάπιε η γη ή η θάλασσα…

Η Θεμελίνα θα χάσει τον πατέρα της σε κάποιο ταξίδι με τα σφουγγαράδικα της Καλύμνου.

Λόγω φτώχειας και λόγω των Ιταλών κατακτητών, η Θεμελίνα θα φύγει το 1935, στην ξενιτιά (στο Σαλέν ντε Ζιρό και το Σολβέ της Νότιας Γαλλίας), με τη μητέρα της Νομική μαζί και με άλλους συμπατριώτες: την Σεβαστή, τον Ιορδάνη και τον Στέφανο. Όλοι οι άντρες εργάζονται σε άσχημες συνθήκες, στα εργοστάσια της Πεσινέ και του Σολβέ.

Η Θεμελίνα θα κρατήσει στη Γαλλία, το δεξί κίτρινο λουστρίνι, που στα μάτια της είχε μετουσιωθεί στην ίδια την φίλη της την Χριστίνα, η οποία είχε εξαφανιστεί στο νησί της Καλύμνου.

Εκεί στη Γαλλία η Θεμελίνα θα παντρευτεί τον Αντρέ (Μαξ) και θα γεννήσει μια κόρη την Κατερινούλα.

Ένα κορίτσι χωρίς όνομα, θα βρεθεί στην ψυχιατρική κλινική -Βίλα Σαλέντο, στο Λέτσε της Ιταλίας.

Ώσπου ξαφνικά μια μέρα στο Σολβέ, στο κατώφλι του σπιτιού της Θεμελίνας, βρέθηκε ένα κίτρινο λουστρίνι…

Τα πάντα είναι πιθανά αρκεί να μην παραιτείται κάποιος από τα όνειρά του!

Ένα βιβλίο για την αληθινή φιλία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, το παράλογο της βίας και του πολέμου, τον θάνατο και τον έρωτα. Σημείο αναφοράς στην ξέγνοιαστη νιότη και την ελπίδα: ένα ζευγάρι κίτρινα λουστρίνια.

Ένα βιβλίο με μυθοπλαστική δύναμη, σε μια ρέουσα γλώσσα. Διαβάστε το.

Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΕΚΟΥ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πήρε μεταπτυχιακό τίτλο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάστηκε ως διοικητική υπάλληλος για αρκετά χρόνια σε πολυεθνικές εταιρείες, ενώ πλέον κάνει μεταφράσεις και παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματα της ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΩΣ και Η ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ, καθώς και το βιβλίο της για εφήβους YOLO – ΖΕΙΣ ΜΟΝΑΧΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.

Τραχανάς Κώστας

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.