«Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο», Βασίλης Παπαθεοδώρου .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο», Βασίλης Παπαθεοδώρου

Το «Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο» είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο γεμάτο με οικολογικά μηνύματα και μαθήματα, ανθρώπινα λάθη και πάθη, και εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο στα παιδιά, το πως μπορεί οι αλλαγές προς το νέο να γίνονται προς το χειρότερο εάν δεν υπάρξει σεβασμός για το παλιό.

Γράφει: Matia Gr
«Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο»,  Βασίλης Παπαθεοδώρου

Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο
Ο Πουτ και χιλιάδες άλλα φλαμίνγκο ζουν στον υγροβιότοπο ανάμεσα στους ορυζώνες και τις αλυκές της Καμάργκ, μιας μικρής πόλης που βρίσκεται στο Δέλτα του Ροδανού στην Γαλλία. Είναι ένα ευλογημένο μέρος με τις κατάλληλες συνθήκες για να γεννούν κάθε χρόνο το ένα και μοναδικό τους αυγό τα φλαμίνγκο και να συμβιώνουν αρμονικά με πολλά άλλα σπάνια ζώα, που έχουν επιλέξει τον εύφορο αυτό τόπο για κατοικία τους.

Ξαφνικά όμως αυτή η ηρεμία διαταράσσεται όταν οι δύο ισχυρές οικογένειες της πόλης, οι “κεφαλές” των οικογενειών αυτών για την ακρίβεια, αποφασίζουν μετά από χρόνια μίσους και έχθρας μεταξύ τους, να συνεργαστούν για το κοινό ΤΟΥΣ καλό. Έτσι λοιπόν ο κύριος Σαλτ πουλάει στον κύριο Ρισέ το μεγαλύτερο μέρος των αλυκών του για να επεκτείνει τους ορυζώνες του. Με τι αντάλλαγμα; την βοήθεια του Ρισέ προκειμένου να εκλεγεί ως δήμαρχος της Καμάργκ ο Σαλτ.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των εργατών των αλυκών απολύεται ξαφνικά, και το ίδιο ξαφνικά τα πανέμορφα φλαμίνγκος αρχίζουν μαζικά να εγκαταλείπουν τον υγροβιότοπο του Καμάργκ. Δύο επιστήμονες καταφθάνουν στην περιοχή. Ο Πωλ και η Λίντσεϋ, γνωστοί μας ήδη από το «Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας». Καταφθάνουν για να μελετήσουν το φαινόμενο της φυγής των φλαμίνγκο και να ετοιμάσουν μια αναφορά για το ωκεανογραφικό ινστιτούτο για το οποίο εργάζονται. Όταν τους ανατέθηκε αυτή η αποστολή θεώρησαν ότι θα κάνουν διακοπές σε έναν όμορφο τόπο. Όμως όταν πάτησαν το πόδι τους στο Καμάργκ αντιλήφθηκαν ότι κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει στην οικολογική ισορροπία της περιοχής…


Και τότε, σιγανό στην αρχή, ακούστηκε ένα βουητό που άρχισε να δυναμώνει καθώς ένα τεράστιο σύννεφο από κουνούπια σηκώθηκε μέσα από τις καλαμιές, σε όλη την έκταση των νέων ορυζώνων. Ένα σύννεφο που προς στιγμήν έκρυψε για λίγο τις αχτίδες του ήλιου και, δημιουργώντας μια τεράστια σκιά πάνω από τα κεφάλια των αντιμαχομένων, άρχισε να κατεβαίνει επικίνδυνα προς αυτούς.

Και τα κουνούπια ήταν μόνο η αρχή…

Ο Πωλ και η Λίντσεϋ επισκέπτονται τον -επί πολλά έτη- δήμαρχο του Καμάργκ αλλά και φίλο του διευθυντή τους, προκειμένου να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πόλη του. Ο κύριος Μωρίς τους ενημερώνει σφαιρικά για τις αλλαγές που έγιναν στον τόπο του, τα πως και τα γιατί τους.

Μα… τι έγινε; σα να μην έχει τόσο πολλά κουνούπια σήμερα στην πόλη του Καμάργκ… Παράξενο και ευχάριστο θα μου πείτε… Χμ.. ναι, έτσι θα ήταν εάν δεν είχαν γεμίσει οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα και τα σπίτια με βατράχια! Τι να κάνουν κι αυτά τα καημένα; Είδαν τόσο φαγητό μαζεμένο στην πόλη και ήρθαν κι αυτά να πάρουν μέρος στο τσιμπούσι. Για την ακρίβεια, ήρθαν πολλά, πάρα πολλά, πάρα μα πάρα πολλά. Γέμισε ο τόπος! Και ίσως θα ήταν μετά βίας ανεκτή αυτή η κατάσταση εάν σταματούσε εκεί…

Ποιος αλήθεια είναι ο ρόλος που παίζει η -οικολογική; ανθρωπιστική; κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς είναι- οργάνωση ο “Κόκκος”; Παράξενο, αλλά από τη στιγμή που εμφανίστηκε ξεκίνησαν σχεδόν όλα! Και αυτή, η μυστηριώδης γυναίκα που ζει ανάμεσα στους ορυζώνες και στις αλυκές, η μάγισσα όπως την ονομάζουν οι κάτοικοι της πόλης, έχει κάποιον ουσιαστικό ρόλο στην ιστορία μας; Το Καμάργκ θα καταφέρει ποτέ να ξαναγίνει αυτό που ήταν; Και τα φλαμίνγκος θα λήξουν την λευκή απεργία τους ώστε να ξαναγυρίσουν στα εδάφη τους; Αυτά και άλλα πολλά θα μάθετε όταν διαβάσετε το βιβλίο «Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο» του Βασίλη Παπαθεοδώρου που εκδόθηκε το 2014 από τις εκδόσεις Καστανιώτη και έχει λάβει το Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.

Το «Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο» είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο γεμάτο με οικολογικά μηνύματα και μαθήματα, ανθρώπινα λάθη και πάθη, και εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο στα παιδιά, το πως μπορεί οι αλλαγές προς το νέο να γίνονται προς το χειρότερο εάν δεν υπάρξει σεβασμός για το παλιό. Με την γνωστή και αγαπημένη γραφή του, την σπινταριστή πλοκή του, την ουσιαστική γλώσσα του και τα συνταρακτικά καίρια νοήματά του, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου στο νέο του βιβλίο δίνει ένα -ξεχωριστό και διαφορετικό από τα συνηθισμένα- μάθημα οικολογίας αλλά και ψυχογραφίας διαφορετικών ανθρώπινων χαρακτήρων. Η εικονογράφηση του Πέτρου Μπουλούμπαση που συνοδεύει αυτό το μοναδικό βιβλίο είναι άξια συγχαρητηρίων (αλλά και βραβείων) και σίγουρα θα την αναγνωρίσετε ξεκινώντας από το εξαιρετικό εξώφυλλο του βιβλίου.

Το εξώφυλλο μοναδικό, το βιβλίο υπέροχο και ήδη βραβευμένο, ο συγγραφέας φαινόμενο και τα νοήματα απαραίτητα για μικρούς και μεγάλους. Αγοράστε το, διαβάστε το, και κάντε το δώρο σε όλα τα παιδιά που αγαπάτε!

[ebookz https://play.google.com/books/reader?id=4Et2BQAAQBAJ&printsec=frontcover&output=reader&hl=el&pg=GBS.PP1 ]

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Τι συμβαίνει στην Καμάργκ;
Γιατί έχουν αναστατωθεί οι κάτοικοι αυτής της πανέμορφης περιοχής στο Δέλτα του Ροδανού;
Ποιο ρόλο παίζουν τα εντυπωσιακά φλαμίνγκο που ζουν σε αυτό τον υγροβιότοπο;
Η Λίντσεϋ και ο Πωλ, οι συνεργάτες-ερευνητές που γνωρίσαμε στο Μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, αναλαμβάνουν μια νέα αποστολή: να διερευνήσουν μια σειρά από περίεργα περιβαλλοντικά φαινόμενα και να εξιχνιάσουν τα αίτια μιας ακραίας οικολογικής καταστροφής που έχει πλήξει την Καμάργκ, όπου ζουν σπάνια είδη ζώων και βρίσκεται η μεγαλύτερη ίσως αποικία αναπαραγωγής φλαμίνγκο στην Ευρώπη. Στον τόπο αυτό οι άνθρωποι συμβίωναν εδώ και αιώνες αρμονικά με τη φύση, μέχρι τη στιγμή που το κλείσιμο των τοπικών αλυκών θα προκαλέσει τη μετανάστευση των πανέμορφων πτηνών, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή ανατροπή στην τροφική αλυσίδα του υγροβιότοπου. Οι εργάτες απεργούν και τα φλαμίνγκο θα τους συμπαρασταθούν απεργώντας κι αυτά με το δικό τους τρόπο. Οι δύο επιστήμονες θα ζήσουν μια συναρπαστική και γεμάτη αγωνία και ανατροπές περιπέτεια, ενώ παράλληλα θα βρεθούν στο μέσο αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων και θα έρθουν αντιμέτωποι με την απληστία και την εχθρότητα των κατοίκων, αλλά και με τον κίνδυνο να κλονιστεί ανεπανόρθωτα η ισορροπία στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Ένα οικολογικό-κοινωνικό θρίλερ βασισμένο σε πραγματικό γεγονός που συνέβη το 2007 στη Γαλλία. Ένα βιβλίο που καταδεικνύει τη σχέση αλληλεξάρτησης ανάμεσα στον άνθρωπο και στη φύση και θα συναρπάσει τους νεαρούς αναγνώστες.

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα