«Η συμμορία του Τολέδο», Κυριάκος Μαργαρίτης .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Η συμμορία του Τολέδο», Κυριάκος Μαργαρίτης

Ένας νεαρός ζωγράφος απαγάγεται από το Μουσείο Τέχνης του Τολέδο το απόγευμα της 3ης Αυγούστου. Δύο μυστηριώδεις άντρες τον οδηγούν, υπό την απειλή όπλου, έξω από το χώρο εργασίας του. Τα ίχνη και των […]

Γράφει: Matia Gr
«Η συμμορία του Τολέδο», Κυριάκος Μαργαρίτης

Η συμμορία του Τολέδο
Ένας νεαρός ζωγράφος απαγάγεται από το Μουσείο Τέχνης του Τολέδο το απόγευμα της 3ης Αυγούστου. Δύο μυστηριώδεις άντρες τον οδηγούν, υπό την απειλή όπλου, έξω από το χώρο εργασίας του. Τα ίχνη και των τριών χάνονται στα στενά δρομάκια της πόλης της κεντρικής Ισπανίας.

Στην Αθήνα, στην Ίωνος Δραγούμη -μια πάροδο της Εμμανουήλ Μπενάκη- στον αριθμό 3 και στον δεύτερο όροφο, στεγάζεται το γραφείο του ιδιωτικού ντετέκτιβ Ιγνάτιου Παππά. Ο τριανταπεντάχρονος ερευνητής με ήδη έντεκα χρόνια εμπειρίας στο επάγγελμα, δεν έχει απογοητεύσει ποτέ κανέναν πελάτη του, όσο δύσκολη ή πολύπλοκη κι αν ήταν η υπόθεσή του. Η αμοιβή του;


Χρεώνω είκοσι ευρώ την ώρα συν τα έξοδα που θα έχω κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μου με την υπόθεση -εμφανίσεις φωτογραφικών φιλμ, μετακινήσεις με ταξί κι ο,τι άλλο μπορεί να προκύψει στην πορεία της επίλυσης των αινιγμάτων. Οι πελάτες μου με βρίσκουν οικονομικό. Όσο για την ικανότητα και την αξιοπιστία μου, μπορεί να μάθει κανείς ρωτώντας τους ίδιους. Άλλωστε, η φήμη μου έχει εξαπλωθεί περισσότερο με την αναφορά του ονόματός μου από στόμα σε στόμα παρά από την ταπεινή διαφήμισή μου στις πίσω σελίδων των εφημερίδων. Η επαγγελματική μου κάρτα αλλάζει συνέχεια χέρια και οι περισσότεροι πελάτες μου φτάνουν σε μένα αφού έμαθαν για το «αστυνομικό μου δαιμόνιο» από φίλους ή γνωστούς τους.

Μη νομίζετε ότι κάνει αυτήν την δουλειά μόνο για να εξασφαλίσει τον επιούσιο. Το επάγγελμα του ντετέκτιβ προσφέρει στον Ιγνάτιο κάτι που εκείνος θεωρεί πολύ βασικό στη ζωή του: την περιπέτεια! Αν εκείνη έλειπε, είναι σίγουρο ότι θα τρελαινόταν από ανία. Είναι γεννημένος ιδιωτικός ερευνητής! Απόδειξη των παραπάνω είναι ότι ο Ιγνάτιος είναι εκείνος που έλυσε την υπόθεση με κωδικό όνομα «Kεφάλι αλόγου»! Και ήταν πραγματικά δύσκολη υπόθεση, ένας γρίφος διεθνούς βεληνεκούς, που τα πλοκάμια της άγγιξαν ολόκληρο τον κόσμο!

Περασμένες έντεκα, ένα βράδυ του Οκτώβρη, τρεις μήνες μετά την απαγωγή του ζωγράφου στο Τολέδο, και το κατώφλι του γραφείου του Ιγνάτιου πέρασε ένας φοβισμένος νεαρός άντρας. Ένας άντρας γύρω στα είκοσι πέντε, με μακριά ξανθά μαλλιά, ιδίου χρώματος γενειάδα και γαλάζια μάτια. Του συστήθηκε ως Γεράσιμος Μόρας, με καταγωγή από την Πάτρα που όμως τα τελευταία οκτώ χρόνια ζει στην Ισπανία και πιο συγκεκριμένα στο Τολέδο! Τι ζητούσε αυτός ο νεαρός από τον ικανότατο ιδιωτικό ντετέκτιβ; Δεν πρόλαβε να του αποκαλύψει τον λόγο για τον οποίο βρισκόταν εκεί, τον λόγο που ήταν τόσο τρομαγμένος λες και τον κυνηγούσε μια πεινασμένη αγέλη λύκων… Μυστηριωδώς διακόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα στο κτίριο, τα φώτα έσβησαν, και ο Γεράσιμος Μόρας απήχθη από το γραφείο του Ιγνάτιου. Ο ντετέκτιβ χτυπώντας το κεφάλι του στο μπράτσο μιας καρέκλας είχε πέσει λιπόθυμος στο πάτωμα.

Ήταν 24 του Οκτώβρη και ο Ιγνάτιος Παππάς είχε πλέον ένα μυστήριο να ερευνήσει. Έστω κι αν στον ορίζοντα δεν διαφαινόταν κάποια πληρωμή, πέραν του καρούμπαλου από το χτύπημα, για τον χρόνο που θα του αφιέρωνε. Η υπόθεση «Κεφάλι αλόγου» ήταν πλέον στα χέρια, στη διερευνητική ματιά και στη σκέψη του.

Φυσικά την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής θα την μάθετε όταν διαβάσετε το αστυνομικό μυθιστόρημα για εφήβους του Κυριάκου Μαργαρίτη, «Η συμμορία του Τολέδο». Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2006 από τις εκδόσεις Ψυχογιός με μια καλαίσθητη εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα. Από τότε δεν κέρδισε μόνο τις καρδιές των αναγνωστών του ταλαντούχου συγγραφέα αλλά και το κρατικό βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας Κύπρου, όπως και την εύφημη μνεία αστυνομικού μυθιστορήματος από την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Η γεμάτη αγωνία καλοδουλεμένη πλοκή έχει δοθεί με τέτοιον τρόπο από τον Κυριάκο Μαργαρίτη ώστε θυμίζει έντονα, η ανάγνωση του μυθιστορήματος, φιλμ νουάρ. Γύρω από έναν γνωστό τοις πάση πίνακα του Πικάσο, το Κεφάλι Αλόγου, ο συγγραφέας έχει χτίσει μια αστυνομική ιστορία που σε καθηλώνει. Ο μοναδικός τρόπος να διαβάσεις αυτό το βιβλίο είναι ένας: απνευστί! Αν και είναι ένα εφηβικό ανάγνωσμα πιστεύω ακράδαντα ότι θα ενθουσιάσει και θα ικανοποιήσει κάθε φίλο των αστυνομικών μυθιστορημάτων ανεξάρτητα από την ηλικία του.

Είναι κάτι παραπάνω από παρήγορο το γεγονός ότι νέοι σε ηλικία λογοτέχνες, όπως ο Κυριάκος Μαργαρίτης, δημιουργούν τέτοιας ποιότητας έργα που ανεβάζουν το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα στα επίπεδα, να μην πω και ανώτερα, των αντίστοιχων ξένων. Μόλις γνωριστείτε με την πένα του συγγραφέα είναι σίγουρο ότι θα γίνετε κι εσείς φανατικοί αναγνώστες του. Ναι. Κι εσείς, γιατί εγώ είμαι ήδη! Τον γνώρισα στον Κονσερβοσυλλέκτη, τον απόλαυσα στη συμμορία του Τολέδο και… Μια ακόμη περιπέτεια του Ιγνάτιου Παππά με περιμένει στο γραφείο να την εξερευνήσω. Αλλά γι’ αυτήν θα σας μιλήσω σε ένα άλλο κείμενο λίαν συντόμως!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Δεν έχω απογοητεύσει κανέναν στα έντεκα χρόνια που ασκώ αυτό το επάγγελμα. Η αστυνομία δε με συμπαθεί ιδιαίτερα. Θεωρεί ότι ανακατεύομαι στις δικές της υποθέσεις. Τι να γίνει; Κάπως πρέπει να βγάλω κι εγώ το ψωμί μου, έτσι δεν είναι; Όσο για την ικανότητα και την αξιοπιστία μου, μπορεί να μάθει κανείς ρωτώντας τους πελάτες μου. Εργατικότητα και εχεμύθεια. Αυτές είναι οι λέξεις που με χαρακτηρίζουν.
Το επάγγελμα του ντετέκτιβ μου προσφέρει το πιο βασικό πράγμα στη ζωή μου: την περιπέτεια. Δε θα μπορούσα να κάνω καμιά άλλη δουλειά. Θα έπληττα αφόρητα. Πιο καλά απ’ όλους το ξέρει η ανιψιά μου η Κλάρα, ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που έχει ακούσει κάποιες από τις ιστορίες μου. Η υπόθεση που θα περιγράψω θα αποκαλύψει σε όλους την αλήθεια… Δυστυχώς, η αστυνομία δεν επέτρεψε στις εφημερίδες να περιγράψουν την είδηση. Ήταν ζήτημα άκρως απόρρητο…
Διάσημοι ζωγράφοι, κλεμμένοι πίνακες, επικίνδυνες συμμορίες, σε μια περιπέτεια μυστηρίου που θα σας κόψει την ανάσα!

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα