«Κουίμπι, ο ευαίσθητος γορίλας» Βασίλης Παπαθεοδώρου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Κουίμπι, ο ευαίσθητος γορίλας» Βασίλης Παπαθεοδώρου

Το έκτο μέλος της παιδικής σειράς βιβλίων «Απρόσμενοι Φίλοι» των εκδόσεων Καστανιώτη, βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία από τον Οκτώβριο του 2019. Έχει τίτλο «Κουίμπι, ο ευαίσθητος γορίλας» και συγγραφέας του είναι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου!

Γράφει: Matia Gr
«Κουίμπι, ο ευαίσθητος γορίλας» Βασίλης Παπαθεοδώρου

Υπόθεση βιβλίου

Την πρώτη φορά που ο Τομ είδε τον Κουίμπι, έβαλε τα κλάματα. Έκλαιγε, έκλαιγε και δε σταματούσε με τίποτα. Σαστισμένος ο μικρός γορίλας απομακρύνθηκε λίγο από το μωρό και το κοιτούσε λυπημένος. Μετά, δειλά δειλά, ξαναπλησίασε και με το δάχτυλό του χάιδεψε απαλά το αγοράκι. Ο Τομ του έπιασε το δάχτυλο κι άρχισε να γελά.

Μια τρυφερή, νέα φιλία γεννήθηκε ανάμεσα σε αυτά τα πλάσματα. Μια φιλία που δεν επέτρεπε διαχωρισμούς και διακρίσεις. Ο “Μπίμπι” -έτσι ξεκίνησε να τον λέει ο Τομ μιας και δεν μπορούσε να πει ακόμη σωστά το όνομά του- πήγαινε το τόπι για να παίξει με τον φίλο του. Ο Τομ του πήγαινε λίγο από το φαγητό του. Μαζί έπαιζαν, χαιρόντουσαν και ζούσαν όσο περισσότερες ώρες μπορούσαν.

Θα μου πείτε: και πως βρήκε ο Τομ τον Κουίμπι; Γορίλες δεν βρίσκονται καθημερινά δίπλα μας! Ναι, συνήθως έτσι είναι τα πράγματα, έχετε δίκιο. Όμως για τον Τομ δεν ήταν έτσι. Ο μπαμπάς του Τομ φρόντιζε άγρια ζώα και τα βοηθούσε να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον όταν δεν θα χρειάζονταν άλλο τη στήριξή του.


«Τι ωραία που έχεις τέτοιον μπαμπά», έλεγαν τα άλλα παιδιά στον Τομ. Κι αυτός αισθανόταν περήφανος. Ο μπαμπάς του ήταν ήρωας. Ο ήρωας των ζώων.

Το πιο δύσκολο στην δουλειά του δεν ήταν το πλήθος των διαφορετικών ζώων που χρειαζόντουσαν βοήθεια, ούτε καν για να τα γιατρέψει. Ήταν το να τα αποχωριστεί. Δύσκολος πολύ ήταν και για τα ζώα ο αποχωρισμός τους. Και όλοι το ήξεραν, ακόμη και ο μικρός Τομ, ότι θα ερχόταν η μέρα που θα αναγκαζόταν να αποχωριστεί τον αγαπημένο του φίλο Κουίμπι. Μέχρι τότε όμως έπαιζαν καθημερινά, έκαναν χαρούμενοι πιασμένοι χέρι-χέρι περιπάτους και έπαιζαν μπάλα. Και τα χρόνια περνούσαν.

Εκείνη η μέρα όμως έφτασε. Ο αποχωρισμός δύσκολος και για τους δύο φίλους.


«Πρέπει να ζήσει ελεύθερος», του είπε ο μπαμπάς του. «Να κάνει τη δική του οικογένεια».

Η αγκαλιά που έκαναν οι δύο φίλοι δεν ήθελαν να τελειώσει. Ο Τομ έδωσε στον Κουίμπι την μπάλα που έπαιζαν. Και το αυτοκίνητο που πάνω του είχε το κλουβί του Κουίμπι άρχισε να χάνεται καθώς έφευγε. Το μόνο που μπορούσε να παρηγορήσει κάπως τον Τομ από τον χωρισμό των δύο φίλων ήταν η πεποίθησή του πως κάποτε θα ξανασυναντούσε τον Κουίμπι.

Οι μέρες περνούσαν, μήνες και χρόνια γίνονταν. Ζώα πολλά, μικρά και μεγάλα πέρασαν από την ζωή του Τομ. Δέθηκε με κάποια από αυτά αλλά κανένα δεν πήρε την θέση που είχε ο πρώτος του φίλος στην καρδιά του Τομ. Δεν προλάβαινε κιόλας να παίζει μαζί τους. Σχολείο, διαβάσματα, ταξίδια σε άλλες χώρες για τη δουλειά του μπαμπά του, δεν του άφηναν και πολύ ελεύθερο χρόνο.


Κάποια μέρα ο μπαμπάς του έφερε νέα για τον Κουίμπι. Είχε γίνει άγριος. Προσπαθούσαν να τον πλησιάσουν κι αυτός τους φόβιζε. Δεν ήθελε να βλέπει ανθρώπους.

Ο Τομ πολύ στεναχωρήθηκε με τα νέα αυτά… Τα ξέχασε όλα ο Κουίμπι; Δηλαδή αν κάποτε συναντιούνταν ξανά, δεν θα αναγνώριζε τον παιδικό του φίλο;

Να όμως που θα δοθεί η ευκαιρία να το μάθει αυτό ο Τομ! Πότε; Το ερχόμενο καλοκαίρι θα ταξιδέψουν οικογενειακώς στα μέρη που ζούσε ο Κουίμπι προκειμένου να ελευθερώσουν ακόμη ένα ζώο. Βέβαια οι δυσκολίες να ξανασυναντηθούν ήταν πολλές. Είχαν περάσει χρόνια, δεν γνώριζαν αν θα εξακολουθούσε ο Κουίμπι να ζει εκεί γύρω, αν θα τους άφηνε καν να τον πλησιάσουν…

Όταν έφτασαν εκεί κανένας από τους ανθρώπους του χωριού δεν δεχόταν να τους οδηγήσει. Φοβόντουσαν. Έτσι η οικογένεια του Τομ μπήκε σε μια βάρκα και άρχισε να πλέει στο ποτάμι που έμπαινε όλο και πιο βαθιά στη ζούγκλα.

Άραγε θα βρουν τον Κουίμπι; Θα ξανασυναντηθούν οι δύο φίλοι;


Αγοράστε το «Κουίμπι, ο ευαίσθητος γορίλας», του Βασίλη Παπαθεοδώρου, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Η εξαιρετική σειρά βιβλίων «Απρόσμενοι Φίλοι» έχει σαν ήρωες ζώα όλης της κλίμακας του ζωικού βασιλείου, που υπήρξαν αληθινά, έζησαν και έδρασαν σε όλες τις χρονικές περιόδους ανά τον κόσμο. Κάθε βιβλίο της λατρεμένης αυτής σειράς κερδίζει ένα μέρος στην καρδιά του κάθε αναγνώστη είτε μικρού είτε μεγάλου, δίνοντας πάντα κίνητρο για περισσότερες γνώσεις, για συζητήσεις και για μίνι έρευνες!

Έτσι, συνεχίζοντας την λατρεμένη αυτή συνήθεια των “σχεδόν” αληθινών ιστοριών με ήρωες αξιαγάπητα ζώα, το “Κουίμπι, ο ευαίσθητος γορίλας” είναι ένα πολύ ξεχωριστό παιδικό βιβλίο.

Είναι ένα βιβλίο γεμάτο τρυφερότητα, που εξυμνεί την φιλία· αυτό το πλούσιο συναίσθημα που ενώνει δύο ψυχές χωρίς να κοιτάζει τις διαφορές τους, ούτε καν το είδος τους!

Το τρυφερό κείμενο του Βασίλη Παπαθεοδώρου και η υπέροχη εικονογράφησή της Λίλας Καλογερή θα σας κλέψουν για άλλη μια φορά την καρδιά!

Μέσα στις σελίδες του δε θα βρείτε μόνο την μυθιστορία του συγγραφέα για τον γορίλα Κουίμπι, αλλά στο δεύτερο μέρος του, υπάρχει και η αληθινή ιστορία! Στο, δε, τρίτο μέρος του βιβλίου -όπως σε όλα τα βιβλία της σειράς “Απρόσμενοι Φίλοι”- θα μάθετε για τους γορίλες, αλλά και για τις διαφορές τους με τις μαϊμούδες, τους πιθήκους, τους χιμπατζήδες και τους ουρακοτάγκους! Όλα δοσμένα με απλά λόγια, με τον αγαπημένο εύθυμο τρόπο που έχει ο ταλαντούχος συγγραφέας έτσι ώστε και να επιτυγχάνει τόσο στη διασκέδαση του αναγνώστη όσο και τον αποθησαυρισμό γνώσεων.

Το «Κουίμπι, ο ευαίσθητος γορίλας» θα το απολαύσουν οι μικροί αναγνώστες, οι πολύ μικροί ακροατές χωμένοι στην αγκαλιά, γονιών, παππούδων και θείων, αλλά και όλοι οι ενήλικες μέχρι την τελευταία του σελίδα, μαθαίνοντας όχι μόνο μια συγκλονιστική πραγματική ιστορία αλλά και πολλά πολλά άλλα!

Μη καθυστερείτε λεπτό! Πεταχτείτε μέχρι το κοντινότερό σας βιβλιοπωλείο και αποκτήστε το εξαιρετικό αυτό παιδικό βιβλίο! Και κάπου εκεί μετά το σούρουπο, καθίστε αναπαυτικά με το παιδί σας αγκαλιά και διαβάστε το μαζί! Θα μάθετε κι εσείς διάφορα ενδιαφέροντα σχετικά με αυτά τα ζώα, πέρα από τη τρυφερή ιστορία του φιλαράκου μας του Κουίμπι!

Οπισθόφυλλο:

Ένα αγόρι. Ένας μικρός γορίλας που μεγαλώνει σε πάρκο άγριων ζώων και αφήνεται ελεύθερος. Μια δυνατή ιστορία φιλίας και αγάπης. Μετά από χρόνια ο Τομ επισκέπτεται με τους γονείς του την Αφρική ελπίζοντας να βρει τον παιδικό του φίλο. Άραγε ο Κουίμπι θα τον αναγνωρίσει; Ή μήπως θα έχει γίνει άγριος κι επικίνδυνος; Η συνάντησή τους θα γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο και θα συγκινήσει εκατομμύρια ανθρώπων.

Η σειρά «Απρόσμενοι Φίλοι» απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων, ενώ κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και βασικές γνώσεις σχετικές με την κάθε ιστορία.


Αγοράστε το «Κουίμπι, ο ευαίσθητος γορίλας», του Βασίλη Παπαθεοδώρου, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Κουίμπι, ο ευαίσθητος γορίλας

Συγγραφέας

Βασίλης Παπαθεοδώρου

Εικονογράφος

Λίλα Καλογερή

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

Οκτώβριος 2019

Αριθμός σελίδων

30

ISBN

978-960-03-6641-9

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.