«Λιακάδες και θύελλες», Μαίρη Μανδάλη .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Λιακάδες και θύελλες», Μαίρη Μανδάλη

Είμαι σίγουρος ότι θα απολαύσετε κάθε σελίδα, κάθε παράγραφο, κάθε γραμμή του από την αρχή έως το τέλος του.

Γράφει: Matia Gr
«Λιακάδες και θύελλες», Μαίρη Μανδάλη

Το Φεβρουάριο του 2011 κυκλοφόρησε το δεύτερο μυθιστόρημα της Μαίρης Μανδάλη, υπό τον τίτλο «Λιακάδες και θύελλες», φυσικά από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Υπόθεση βιβλίου

«Να μην ξεχάσεις ποτέ αυτά που σου μάθαμε η μάνα σου κι εγώ. Να είσαι τίμιος και εργατικός, έξυπνος και συμπονετικός. Να μην κάνεις ποτέ πράγματα που δεν θα ήθελες να σου κάνουν. Να είσαι δίκαιος και να μην ξεχνάς ποτέ τον τόπο σου, θα σε βοηθάει να γαληνεύεις όταν θα το έχεις ανάγκη. Να είσαι υπάκουος στον Ξενοφώντα και να θυμάσαι πάντα πως, χωρίς αυτόν, αύριο θα κρεμόσουνα πάλι βαριεστημένα από την κουπαστή του καϊκιού και θα ‘χες εμένα να σε κατσαδιάζω. Γίνε καλό παράδειγμα για τ’ αδέρφια σου. Θα ‘μαστε όλοι πάντα στη σκέψη σου να σε βοηθάμε κι η Ευτυχούλα κοντά σου να σε προστατεύει. Στο καλό να πας, γιέ μου! Στο καλό να πας!»

Με αυτά τα λόγια από καρδιάς αποχαιρέτησε ο καπετάν Ανάργυρος τον μεσαίο του γιο από τη Νάξο. Ο δεκαεπτάχρονος Νίκος Ντούκαρης δεν έκανε για την ζωή του ψαρά… διακαής του πόθος ήταν να ανοίξει τα φτερά του και να κατακτήσει όσα περισσότερα μπορούσε· υλικά και μη!

Με τις αρχές που τον μεγάλωσαν οι γονείς του, λίγα χρήματα, μια φορεσιά που του εξοικονόμησαν και με όλες τις ευχές τους, άφησε πίσω του το νησί και πέταξε -έπλευσε πιο σωστά- για την Αθήνα. Εκεί θα έμενε στο σπίτι ενός φίλου του πατέρα του -του Ξενοφώντα Αηβαλή- και θα δούλευε στο μαρμαράδικο που εκείνος διατηρούσε.

Ο Ξενοφώντας έμελλε να γίνει ο μέντορας και δεύτερος πατέρας του Νίκου. Θα τον καθοδηγούσε και θα τον στήριζε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Αλλά αυτό αργεί… προς το παρόν, μαζί με τον κυρ Φώντα μπήκε στη ζωή του νεαρού νησιώτη και μια φωτογραφία! Η Τζούλια… ανιψιά του προστάτη του και μέλλουσα γυναίκα του Νίκου!

Πάλι προτρέχω όμως… τι να κάνω! Χμ… θα σας αφήσω να ανακαλύψετε μόνοι σας την ιστορία. Μπορώ μόνο να σας φανερώσω ότι σημαντικό ρόλο σε αυτήν θα παίξει τόσο ο Μανόλης -ο μικρός αδερφός του Νίκου, που θα ερωτευτεί την Τζούλια- αλλά και οι Πελοπίδας, Νικολής και Ροζάνα που ο καθένας θα επηρεάσει με τον ένα η τον άλλο τρόπο την πορεία του ήρωά μας προς αυτό που εκείνος θεωρεί επιτυχία και ευτυχία!

Επί των σελίδων του βιβλίου… τα καλύτερα! 🙂


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Αν και το «Λιακάδες και θύελλες» εκδόθηκε ένα χρόνο αργότερα από το «Αλήθειες κρυμμένες Σημάδια ανεξίτηλα», προηγείται στη μυθιστορία αυτού.

Τα παιδιά του Νίκου και της Τζούλιας, που στο «Αλήθειες κρυμμένες Σημάδια ανεξίτηλα» έχουν κεντρικό ρόλο, εδώ τα συναντάμε -λογικό- προς το τέλος του βιβλίου. Η ταλαντούχα Μαίρη Μανδάλη, πιάνει -στο «Λιακάδες και θύελλες»- τον μίτο της Αριάδνης από τη στιγμή που ο Νίκος εγκαταλείπει τη γενέτειρα Νάξο και έρχεται στην Αθήνα.

Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου -αν κάτι τέτοιο μπορεί να λεχθεί για ένα τόσο ευρύ μυθιστόρημα- αντιμετωπίζει τη ζωή με θάρρος και επιμονή. Καταφέρνει να πετύχει όσα ονειρευόταν στα μικράτα του, αλλά πληρώνει -ως είθισται- και το ανάλογο τίμημα στο τέλος. Γύρω από τη ζωή του Νίκου περιστρέφονται κι εκείνες των υπολοίπων ηρώων του βιβλίου, οι οποίοι με τις πράξεις ή τις σκέψεις τους έχουν να μας μεταφέρουν ποικίλα μηνύματα αλλά και συναισθήματα.

Όσοι έχετε διαβάσει ήδη το «Αλήθειες κρυμμένες Σημάδια ανεξίτηλα», γνωρίζετε τον υπέροχο τρόπο που η συγγραφέας αποτυπώνει στο χαρτί την έμπνευση της. Στο ίδιο μήκος κύματος και στην ίδια υψηλή λογοτεχνική αξία κινείται και το «Λιακάδες και θύελλες».

Είμαι σίγουρος ότι θα απολαύσετε κάθε σελίδα, κάθε παράγραφο, κάθε γραμμή του από την αρχή έως το τέλος του. Πιστεύοντας ότι όποιος δεν έχει διαβάσει Μαίρη Μανδάλη, χάνει την γνωριμία με ένα από τα πολύ καλά δείγματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Μάλιστα αν δεν έχετε διαβάσει ήδη το πρώτο της βιβλίο, ίσως θα ήταν δόκιμο να ξεκινήσετε από το «Λιακάδες και θύελλες» και στη συνέχεια να διαβάσετε το «Αλήθειες κρυμμένες Σημάδια ανεξίτηλα». Θα σας έρθει ο μύθος πιο στρωτά… αλλά αυτά είναι γούστα. Το σημαντικό είναι να τα διαβάσετε αμφότερα! Αξίζουν πραγματικά! 🙂

Οπισθόφυλλο:

Ένα πορτρέτο μιας γυναίκας με κόκκινα μαλλιά, λατρεμένο οικογενειακό κειμήλιο κι ένα ημερολόγιο βαθιά κρυμμένο, θα ξεδιπλώσουν την ιστορία τριών ανθρώπων, που άγγιξαν, λάτρεψαν, λάθεψαν, πόνεσαν. Άραγε λυτρώθηκαν;

Ο Νίκος θα αφήσει το νησί του για μια καλύτερη τύχη στην Αθήνα. Είναι φιλόδοξος. Θέλει να κατακτήσει την υψηλή κοινωνία, είναι αποφασισμένος να αποκτήσει χρήματα και εξουσία. Στο σπίτι του ευεργέτη του, μια ματιά στη φωτογραφία της όμορφης Τζούλιας θα φτάσει για να σφραγιστεί η ζωή του ολόκληρη.

Ο Μανόλης είναι ο μικρότερος αδερφός του. Είναι αφοσιωμένος στη ζωγραφική του, στο φως και τις σκιές που ανακαλύπτει στις ψυχές των ανθρώπων. Μα μπροστά στο πορτρέτο της Τζούλιας με τα κόκκινα μαλλιά, ο Μανόλης θα ανακαλύψει τη σκιά της δικής του ψυχής και για πρώτη του φορά, ίσως και τελευταία, θα νιώσει τον έρωτα.

Η Τζούλια θα θελήσει να μιλήσει για την ιστορία τους, όταν οι λιακάδες της ζωής της θα έχουν πια ξεθωριάσει. Θα θελήσει να μετρήσει την ευτυχία, να ξορκίσει τις θύελλες και ίσως να αγγίξει την ιδέα ενός άντρα.

Ιστορίες ανθρώπων που έζησαν λιακάδες και θύελλες, ειπωμένες όταν πια οι θύμησές τους είναι απλά σημάδια στις κιτρινισμένες σελίδες ενός κρυμμένου ημερολογίου…


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Λιακάδες και θύελλες

Συγγραφέας

Μαίρη Μανδάλη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Διόπτρα

Ημερομηνία έκδοσης

Φεβρουάριος 2011

Αριθμός σελίδων

407

ISBN

978-960-364-431-6

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.