Ματιά

«Κακά κορίτσια», Τζάκλιν Ουίλσον

Θεωρώντας ότι είναι ένα αξιόλογο βιβλίο σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το αγοράσετε και να το χαρίσετε στα βλαστάρια του περιβάλλοντος σας.

«Κακά κορίτσια», Τζάκλιν Ουίλσον

Μια ιστορία που μπορεί να συμβεί στον καθένα είναι αυτή της Μάντι στο προεφηβικό μυθιστόρημα «Κακά κορίτσια», της Τζάκλιν Ουίλσον. Ας του ρίξουμε μια ματιά…

Υπόθεση βιβλίου

Κόκκινο

Δεν υπήρχε περίπτωση να τη γλιτώσω.
Τις είδα τη στιγμή που έστριβα στη γωνία. Είχαν ήδη φτάσει στα μισά του δρόμου και με περίμεναν κοντά στη στάση. Η Μέλανι, η Σάρα και η Κιμ. Η Κιμ ήταν η χειρότερη απ’ τις τρεις.
Δεν ήξερα τι να κάνω. Προχώρησα ένα βήμα μπροστά, σέρνοντας το πέδιλό μου στο πεζοδρόμιο.
Αυτές είχαν αρχίσει να σκουντιούνται μεταξύ τους. Με είχαν πάρει είδηση.

Bullying ε; Οφθαλμοφανές! Στόχος της διαολοπαρέας, η δεκάχρονη Μάντι. Η μαμά της λέει να αγνοεί τα πειράγματα. Ο μπαμπάς υποστηρίζει την άποψη πως πρέπει να τα ανταποδίδει. Κανείς όμως από τους δύο δεν γνωρίζει τι ακριβώς περνά εκείνη καθημερινά στο σχολείο! Οι φίλοι της όμως τι λένε;

Χμ! Εδώ βρίσκεται μια σημαντική παράμετρος του προβλήματος. Η Μάντι δεν έχει φίλους. Δεν έχει κάποιον να μοιραστεί τις αγωνίες της, τα μυστικά της, να κάνει παρέα και ενίοτε να στηριχτεί πάνω του στα δύσκολα. Μονάχη πρέπει να αντιμετωπίζει τις καθημερινές προκλήσεις, δυστυχώς!

Πορτοκαλί

Πάνω στο καθιερωμένο πια πείραγμα, η Μάντι -που βρήκε το θάρρος;- σκάει ένα χαστούκι στην Κιμ και… γίνεται λαγός! Δεν πρόφτασε βέβαια να απομακρυνθεί και πολύ γιατί την συνεχώς επιταχυνόμενη πορεία της διέκοψε άδοξα ένα λεωφορείο.

Όχι, μη φοβάστε δεν χτύπησε πολύ! Στο νοσοκομείο που την μετέφεραν, διαγνώστηκε ένα στραμπούληγμα στο χέρι -για λίγες μέρες θα το ξεκούραζε σε μια «κούνια»- που τις πρόσφερε λίγο πόνο αλλά και μια ολιγοήμερη αποχή από το σχολείο και κατ’ επέκταση από την συμμορία της Κιμ.

Ο ελαφρύς τραυματισμός της ήταν όμως και η αιτία -λόγω της παραμονής στο σπίτι- να μπορέσει να δει από μακριά το πολύ μοντέρνα ντυμένο κορίτσι με τα πορτοκαλί μαλλιά, στο απέναντι σπίτι.

Κίτρινο

Το ίδιο απόγευμα δέχτηκε και το πρώτο της τηλεφώνημα από αγόρι! Ήταν ο συμμαθητής της ο Άρθουρ που ήθελε να μάθει για την υγεία της και να ζητήσει συγνώμη. Βλέπετε ήταν μπροστά στο επεισόδιο με την Κιμ, που κατέληξε στον τραυματισμό της, αλλά φοβήθηκε να υπερασπιστεί την Μάντι.

Η επόμενη ημέρα θα περνούσε πάλι στο σπίτι, αυτή τη φορά όμως μαγειρεύοντας μαζί με τη μαμά της. Καθώς τελείωσε με αυτή την ευχάριστη σχετικά ενασχόληση, είδε ξανά το κορίτσι του απέναντι σπιτιού…


Άκουσα το τρίξιμο στην αυλόπορτα της Ουίλιαμς και μετά ένα κλακ κλακ κλακ. Κοίταξα διακριτικά απ’ την κουρτίνα. Είχε ακόμα το κεφάλι της στραμμένο προς το μέρος μου. Όταν με είδε να την κοιτάζω, με χαιρέτησε και πάλι. Της ανταπέδωσα το χαιρετισμό, αν και στην αρχή προσπάθησα να κουνήσω το χέρι που ήταν στην «κούνια». Μετά επιστράτευσα το γερό μου χέρι νιώθοντας ηλίθια και αδέξια.

Έτσι κάπως μπήκε η Τάνια -το κορίτσι με τα πορτοκαλί μαλλιά- στη ζωή της Μάντι. Η ιστορία μας φυσικά δεν σταματά εδώ, αλλά από εμένα δεν θα μάθετε τίποτα άλλο. Το τι έχουν να σας φανερώσουν τα υπόλοιπα χρώματα της ίριδας, θα το διαβάσετε στο «Κακά κορίτσια», της Τζάκλιν Ουίλσον.

Ποια χρώματα ακολουθούν; Ε, αυτό μπορώ να σας το πω. Είναι το Πράσινο, το Γαλάζιο, το Βαθύ Γαλάζιο, το Βιολετί και σαν επίλογος όλα τα χρώματα μαζί που σχηματίζουν το Ουράνιο Τόξο!


[grbk https://www.greekbooks.gr/kaka-koritsia-2.html%5D

Κριτική και εντυπώσεις

Το πρώτο που σου κάνει ευχάριστη εντύπωση όταν ξεκινάς το διάβασμα του βιβλίου, είναι οι τίτλοι των οκτώ κεφαλαίων του. Κάθε ένα από αυτά έχει ως τίτλο ένα από τα χρώματα του ουράνιου τόξου, ακριβώς σαν τα χρώματα που έχουν οι μαρκαδόροι της Μάντι. Μέσα στο κάθε κεφάλαιο, δε, συναντάμε το χρώμα του σε κάποιο σημαντικό για την εξέλιξη της ιστορίας μας σημείο…

Το κόκκινο λεωφορείο, τα πορτοκαλί μαλλιά, ο κίτρινος ήλιος στη ζωγραφιά, το πράσινο κορδελάκι για τα μαλλιά, το γαλάζιο νερό της πισίνας, το βαθύ γαλάζιο στο εμπορικό κέντρο, το βιολετί μπλουζάκι και τα γυαλιά με το σκελετό που είχε πάνω του όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου!

Και πάμε τώρα στα πιο ουσιαστικά. Η Τζάκλιν Ουίλσον, στο «Κακά κορίτσια», θέλει κατά βάση να μιλήσει στους νεαρούς αναγνώστες της για τον σχολικό εκφοβισμό· το κοινώς λεγόμενο bullying.

Η κεντρική ηρωίδα της -η Μάντι- δέχεται τα σκληρά πειράγματα των συμμαθητών της που έχουν σχέση με την δική της εμφάνιση, την ηλικία των γονιών της καθώς και την δική τους εξωτερική εικόνα. Μην έχοντας κάποιο φίλο να ακουμπήσει, το δεκάχρονο κορίτσι βρίσκει διέξοδο από τη πραγματικότητα επιστρατεύοντας την φαντασία της. Πράγμα καλό από την μία αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα στο πρόβλημά της από την άλλη.

Κι όταν εμφανίζεται μια φίλη -η Τάνια- η Μάντι δίνει γη και ύδωρ προκειμένου να διατηρήσει αυτή τη φιλία. Ναι, η Βρετανίδα συγγραφέας δεν ασχολείται μόνο με το bullying. Έχει να πει διάφορα χρήσιμα πράγματα στους αναγνώστες της!

Η καρτουνίστικη εικονογράφηση του Nick Sharratt βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το ανάλαφρο γράψιμο της Jacqueline Wilson δημιουργώντας ένα άρτιο προεφηβικό μυθιστόρημα που ψυχαγωγεί και ωφελεί! Θεωρώντας ότι είναι ένα αξιόλογο βιβλίο σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το αγοράσετε και να το χαρίσετε στα βλαστάρια του περιβάλλοντος σας που είναι πάνω από 9 ετών. Θα το λατρέψουν! 🙂

Οπισθόφυλλο:

Η Μάντι πάντα ένιωθε την καρδιά της να σφίγγεται στο σχολείο. Πάντα βρισκόταν κάποιος να την πληγώσει, να την κοροϊδέψει. Και η παρέα της Κιμ πρώτη και καλύτερη. Όμως, ας προσέξουν καλά! Η Μάντι έχει τώρα μια φίλη. Κι είναι τόσο ευτυχισμένη που η όμορφη και τολμηρή Τάνια με τα πορτοκαλί μαλλιά τη διάλεξε για την καλύτερή της φιλενάδα!
Η μαμά, βέβαια, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη μ’ αυτή τη φιλία. Λέει πως η Τάνια είναι κακό κορίτσι και πως η παρέα μαζί της δεν της κάνει καλό. Όμως η Μάντι πιστεύει πως μόνο η Τάνια μπορεί να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση! Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται;
Μια ιστορία που μπορεί να συμβεί στον καθένα, γιατί όχι και σ’ εσάς!


[grbk https://www.greekbooks.gr/kaka-koritsia-2.html%5D

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Κακά κορίτσια
Bad girls

Συγγραφέας

Τζάκλιν Ουίλσον
Jacqueline Wilson

Εικονογράφος

Nick Sharratt

Μετάφραση

Βερίνα Χωρεάνθη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

Νοέμβριος 2001

Αριθμός σελίδων

177

ISBN

960-274-606-8

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα