«Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη;», του Βασίλη Παπαθεοδώρου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη;», του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Η δυνατή φωτιά που έκαιγε στο τζάκι φώτιζε ολόκληρο το σπιτάκι στη μέση του δάσους κάνοντάς το να λάμπει σαν φαναράκι. Έξω, οι νιφάδες του χιονιού έπεφταν πυκνές και χοντρές σκεπάζοντας το έδαφος και […]

Γράφει: Matia Gr
«Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη;», του Βασίλη Παπαθεοδώρου

 Ποιος απήγαγε τον Αϊ-ΒασίληΗ δυνατή φωτιά που έκαιγε στο τζάκι φώτιζε ολόκληρο το σπιτάκι στη μέση του δάσους κάνοντάς το να λάμπει σαν φαναράκι. Έξω, οι νιφάδες του χιονιού έπεφταν πυκνές και χοντρές σκεπάζοντας το έδαφος και τα δέντρα. Το κρύο ήταν τσουχτερό, η νύχτα είχε έρθει για τα καλά κι όλα ήταν ήρεμα.

Στο μικρό σπίτι που έμοιαζε καταφύγιο ξυλοκόπων ο Άγιος Βασίλης είχε απλώσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία στο τεράστιο τραπέζι του κι εργαζόταν ακατάπαυστα, διαβάζοντας τα εκατοντάδες γράμματα των μικρών του φίλων, που τον είχαν κατακλύσει τις τελευταίες μέρες, και σημειώνοντας σε χαρτί τα υλικά που θα χρειαζόταν για να κατασκευάσει όλα εκείνα τα παιχνίδια που του ζητούσαν για τις γιορτές.

Ο Άγιος Βασίλης στο μικρό ξύλινο σπιτάκι στη μέση του δάσους, φτιάχνει όπως κάθε μέρα πριν απ’ τις μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, παιχνίδια για να τα χαρίσει στα παιδιά. Όμως, κάτι δεν είναι όπως τις άλλες μέρες. Κάτι παράξενο συμβαίνει στο δάσος κι ας μην ακούγεται τίποτα. Τίποτα εκτός από τα ελάφια του Άι Βασίλη που έχουν μεγάλη ανησυχία. Τι άραγε πρόκειται να γίνει; Κάτι που δεν το περιμένει κανείς, πόσο μάλλον ο Άι Βασίλης. Ένας θόρυβος ακούγεται από το πίσω μέρος του σπιτιού.

“Χο, χο, ήρθαν πάλι πεινασμένα…” γέλασε κι αμέσως το μυαλό του πήγε στους φίλους του από το δάσος – λαγούς, μικρές αλεπούδες, χελώνες, σκιουράκια – που τον επισκέπτονταν συχνά για να τους ταΐσει. Κι εκείνος τους έδινε όχι μόνο ό,τι του περίσσευε, αλλά πολλές φορές και από το δικό του φαγητό. Έτσι δεν ήταν καθόλου περίεργο που αρκετές φορές ξέμενε από φαγώσιμα. Τον ικανοποιούσε όμως αφάνταστα που βοηθούσε τους φίλους του.

Μα δεν ήταν τα ζωάκια του δάσους. Ξαφνικά ακούγεται ένα χτύπημα στην πόρτα. Μήπως είναι τα ξωτικά που, με τραγούδια και χαρές, θα βοηθήσουν τον Άη Βασίλη στο εργαστήρι;

Όχι, συμβαίνει κάτι το αδιανόητο: μια ομάδα ανθρώπων με στρατιωτικά ρούχα αρπάζει με βία τον Αϊ Βασίλη. Του κλείνουν τα μάτια, κλέβουν διάφορα πράγματα από το εργαστήρι του και βγάζουν ακόμη και τα ελάφια από τον στάβλο για να τα πάρουν μαζί τους!

Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη; Και το κυριότερο, γιατί;

Άραγε θα τα καταφέρει ο Αϊ Βασίλης να ξεφύγει απ’ τους απαγωγείς του και να είναι συνεπής στο ετήσιο ραντεβού του με τα παιδιά, που περιμένουν πώς και πώς τη μέρα που θα τον δουν και θα πάρουν από το μεγάλο σάκο του το δώρο που ονειρευόντουσαν;

Το “Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη” είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά αλλά και σε μεγάλους. Κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2007 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κι αξίζει να υπάρχει σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη.

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου κατορθώνει να ζεστάνει τις καρδιές μας και να μας μεταδώσει τη χριστουγεννιάτικη μαγεία που όλοι έχουμε ανάγκη. Οι μοναδικές εικόνες που πλάθει στην φαντασία μας ο συγγραφέας, γίνονται ένα με τα καταπληκτικά σχέδια και τα ζεστά χρώματά του εικονογράφου Χρήστου Δήμου. Το μόνο που μένει σ’ εμάς να κάνουμε, είναι να φωνάξουμε τα πιτσιρίκια μας να καθίσουν γύρω μας σε μια ζεστή γωνιά του γιορτινά στολισμένου σπιτιού μας και να μεταφερθούμε όλοι μαζί στο παραμυθένιο κόσμο της αθωότητας και της φαντασίας.

Η πλοκή μας έκανε να ξεχάσουμε για λίγο ότι κρατάμε στα χέρια μας ένα παιδικό βιβλίο και διαβάζαμε με αγωνία να δούμε τι θα γίνει παρακάτω – ναι, είχε και αγωνία! Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι μ’ αυτό το βιβλίο ο Βασίλης Παπαθεοδώρου μας θυμίζει την αξία της καλοσύνης και της παιδικής αθωότητας. Είναι ένα βιβλίο που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι με την πρώτη ματιά κι από την πρώτη του σελίδα. Διαβάστε το, χαρίστε το, απολαύστε το!

[ebookz http://www.kastaniotis.com/book/978-960-03-5825-4 ]

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ενώ πλησιάζει η Πρωτοχρονιά και ο Αϊ-Βασίλης ετοιμάζει γεμάτος χαρά τα δώρα των παιδιών, κάποιοι εισβάλλουν στο σπίτι του και τον αρπάζουν. Ποιοι είναι αυτοί οι άγνωστοι και για ποιο λόγο απειλούν να καταστρέψουν τη μεγαλύτερη γιορτή των παιδιών; Πού τον μεταφέρουν και γιατί κάνουν διάφορα πειράματα στο γελαστό γεράκο; Θα καταφέρουν τελικά να μη γίνουν αντιληπτοί από τα παιδιά όλης της γης που περιμένουν με προσμονή τα δώρα τους; Θα πετύχει το σχέδιό τους; O κακός στρατηγός, ο επιστήμονας και ο μικρός γιος του, ο Γιαννάκης, μαζί βέβαια με τον Άγιο Βασίλη, τους βοηθούς και τα ελάφια του, παίρνουν μέρος σ’ αυτή τη χριστουγεννιάτικη περιπέτεια. Αστυνομική πλοκή, αγωνία και μυστήριο, αλλά προπάντων χιούμορ και ξεκαρδιστικές καταστάσεις συνθέτουν μια ιστορία γεμάτη νοσταλγία και τρυφερότητα για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους που βαθιά μέσα τους αισθάνονται ακόμη παιδιά.

Ο.Κ.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.