«Σκάρλετ η γάτα της φωτιάς», Βασίλης Παπαθεοδώρου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Σκάρλετ η γάτα της φωτιάς», Βασίλης Παπαθεοδώρου

Το Ιούνιο του 2020, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το έβδομο μέλος της σειράς “Απρόσμενοι φίλοι”. Έχει τον τίτλο «Σκάρλετ η γάτα της φωτιάς» και φυσικά είναι του Βασίλη Παπαθεοδώρου με εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή!

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Σκάρλετ η γάτα της φωτιάς», Βασίλης Παπαθεοδώρου

Υπόθεση βιβλίου

Σε μια γειτονιά της Νέας Υόρκης στην Αμερική οι κάτοικοι έχουν τον ήρωά τους. Κάθε μέρα όλο και κάποιος θα μιλά γι’ αυτόν, θα τον θυμάται, θα φωτογραφίζεται εκεί που έζησε. Μα ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο ήρωας;

Να είναι κάποιος με υπεράνθρωπες δυνάμεις; Κάποιος με στολή και μπέρτα που υπερασπίζεται το δίκιο; Ή ένας κοινός θνητός που σώζει ζωές; Να είναι κάποιος φιλάνθρωπος που κάνει δωρεές ή μήπως κάποιος ευεργέτης; Όχι, όχι, καμία σχέση. Το πήραμε από την αρχή λάθος, βλέπετε… Λέμε υπεράνθρωπος, φιλάνθρωπος, χρήματα, στολές, μπέρτες. Τίποτα από όλα αυτά. Ο ήρωάς μας δεν είναι καν άνθρωπος. Είναι ζώο! Μάλιστα, είναι μια γάτα! Μια γάτα με το όνομα Σκάρλετ που θα σας αφηγηθούμε την ιστορία της.

Πριν από είκοσι και πλέον χρόνια σε μια γειτονιά της Νέας Υόρκης στην Αμερική, μια γειτονιά που πολλά από τα κτίριά της ήταν ερειπωμένα υπήρχε μια πολύ μα πάρα πολύ βρώμικη αποθήκη.


Μια αποθήκη βρόμικη, με ένα σωρό άχρηστα πράγματα, όπου όλοι σιχαίνονταν να μπουν, αλλά κανείς δεν σιχαινόταν να πετάει εκεί παλιά πράγματα και σκουπίδια.

Οι γονείς περιέγραφαν στα παιδιά τους την αποθήκη με τα χειρότερα λόγια: Είναι βρώμικη, αν πας μπορεί να κολλήσεις καμιά αρρώστια, σίγουρα έχει ποντίκια… Και εδώ που τα λέμε δεν απείχαν τα λόγια τους πολύ από την αλήθεια.

Κι όμως, αυτός ο τόσο αφιλόξενος τόπος είχε γίνει σπίτι για την Σκάρλετ, την αδέσποτη γατούλα της γειτονιάς. Μια γατούλα που όλη μέρα τριγύριζε για να βρει τροφή στα σκουπίδια και στις αυλές της συνοικίας. Όλοι την γνώριζαν, και όλοι την έδιωχναν. Κανείς τους ποτέ δεν την είχε χαϊδέψει έτσι βρώμικη που την έβλεπαν.

Και πως να μην είναι; Κανείς ποτέ δεν της άνοιξε το σπίτι του να βρει ηρεμία για να καθαριστεί, να βρει ένα καταφύγιο. Το βρήκε μόνη της όμως στην παλιά και βρώμικη αποθήκη και εκείνην έκανε σπίτι της. Εκεί ησύχαζε, εκεί προφυλασσόταν από το κρύο και την βροχή, εκεί γέννησε και τα χαριτωμένα, μικρούτσικα και γλυκούτσικα πέντε γατάκια της.


Τα μικρά ζούσαν στο βάθος της αποθήκης, κάτω από πεταμένα έπιπλα και παλιά ρούχα, μέσα σε κούτες. Δεν έβλεπαν σχεδόν καθόλου, δεν μπορούσαν να περπατήσουν καλά, τόσο μικρά ήταν. Περίμεναν μόνο τη μαμά τους, τη Σκάρλετ, να γυρίσει πίσω με φαγητό και να τα ταΐσει.

Μέχρι που μια μέρα η αποθήκη έπιασε φωτιά! Όλη η γειτονιά ξεσηκώθηκε. Οι αυλές τους, τα σπίτια τους, ακόμη και οι ίδιοι κινδύνευαν, μιας και κανείς τους δεν μπορούσε να ξέρει τι τροπή θα έπαιρνε η πυρκαγιά. Φώναξαν λοιπόν γρήγορα την πυροσβεστική και κοίταζαν τις φλόγες που κατέκαιαν γοργά ξύλα και παλιοπράγματα.


Και εκεί που περίμεναν όλοι να έρθει η πυροσβεστική, είδαν να ξεπροβάλλει από το άνοιγμα της αποθήκης μια γάτα. Κρατούσε στο στόμα της ένα μικρό γατάκι, ένα τόσο δα πλασματάκι που καλά καλά δεν μπορούσε να δει. Το άφησε σε ασφαλές σημείο κι αμέσως έτρεξε πίσω στην αποθήκη που καιγόταν. Μετά από λίγο βγήκε με ένα δεύτερο γατί και μετά με ένα τρίτο.

Η ηρωική αυτή γάτα όχι μόνο κατάφερε να σώσει τα γατάκια της με αυτοθυσία και αυταπάρνηση αλλά έκανε και μια ολόκληρη γειτονιά να αγαπήσει και φροντίζει τα αδέσποτα. Το πως, θα το μάθετε όταν διαβάσετε το υπέροχο αφήγημα «Σκάρλετ η γάτα της φωτιάς», του Βασίλη Παπαθεοδώρου.


Αγοράστε το «Σκάρλετ η γάτα της φωτιάς», του Βασίλη Παπαθεοδώρου, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το έβδομο μέλος της σειράς παιδικών βιβλίων “Απρόσμενοι φίλοι”, είναι ένα βιβλίο συγκλονιστικό όσο και συγκινητικό. Ευαίσθητο και αληθινό, έρχεται να μας καθηλώσει με τον ηρωισμό, την αυτοθυσία, και την δύναμη της μητρικής αγάπης. Μιας αγάπης που δεν κάνει διακρίσεις, που δεν παραδίδει τα όπλα, που δεν σταματά να μάχεται πάντα και για πάντα.

Το «Σκάρλετ η γάτα της φωτιάς», του Βασίλη Παπαθεοδώρουμ είναι ένα παιδικό βιβλίο που θα συγκινήσει όμως όποιον το διαβάσει, όποια κι αν είναι η ηλικία του. Είναι αδύνατο μια τόσο τρυφερή και αληθινή ιστορία, τόσο μοναδικά δοσμένη, να μην αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές κάθε ανθρώπου. Η φωτογραφία δε της ηρωικής γάτας με τα γατάκια της, πριν το ξεκίνημα της πραγματικής ιστορίας, στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, συνταράσσει.

Γιατί όπως όλα τα βιβλία της σειράς “Απρόσμενοι φίλοι” του Βασίλη Παπαθεοδώρου με εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή, χωρίζονται σε τρία μέρη. Στο αφήγημα του συγγραφέα που καλύπτει το πρώτο μέρος. Στο δεύτερο μέρος οι αναγνώστες μαθαίνουν με λίγα λόγια την πραγματική, αληθινή ιστορία. Ενώ στο τρίτο μέρος, με τον εξαιρετικά ευχάριστο και χιουμοριστικό τρόπο του συγγραφέα, οι μικροί αναγνώστες αποκτούν γνώσεις για το είδος του ηρωικού ζώου που αναφέρεται στο εκάστοτε βιβλίο της σειράς.

Έτσι κι εδώ θα διαβάσουμε για την ιστορία της γάτας Σκάρλετ και θα μάθουμε πολλά και ενδιαφέροντα για τις γάτες! Τα παιδικά αναγνώσματα της σειράς “Απρόσμενοι φίλοι” είναι μια συλλογή σπάνια και εξαιρετική, που καλό θα είναι να διαβαστεί από πολλά, πάρα πολλά παιδιά. Ακόμα εδώ είστε; Τρέξτε στο κοντινότερο βιβλιοπωλείο ή δώστε την ηλεκτρονική σας παραγγελία κάνοντας κλικ εδώ!

Καλή ανάγνωση!

Οπισθόφυλλο:

Νέα Υόρκη, 1996: Σε μια αποθήκη στο Μπρούκλιν ξεσπά πυρκαγιά. Μια γάτα, που έχει βρει εκεί καταφύγιο με τα πέντε μικρά της, δίνει μάχη με τις φλόγες για να τα σώσει. Βαριά τραυματισμένη και σε άθλια κατάσταση, η Σκάρλετ ηρεμεί μόνο όταν σιγουρεύεται πως είναι όλα ζωντανά. Μια συγκινητική ιστορία που αποδεικνύει ότι η αγάπη της μητέρας δεν γνωρίζει όρια.

Η σειρά «Απρόσμενοι Φίλοι» απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων, ενώ κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και βασικές γνώσεις σχετικές με την κάθε ιστορία.


Αγοράστε το «Σκάρλετ η γάτα της φωτιάς», του Βασίλη Παπαθεοδώρου, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Σκάρλετ η γάτα της φωτιάς

Συγγραφέας

Βασίλης Παπαθεοδώρου

Εικονογράφος

Λίλα Καλογερή

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

Ιούνιος 2020

Αριθμός σελίδων

30

ISBN

978-960-03-6701-0

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.