«Τρεις φορές νύφη», Θάνος Κονδύλης .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Τρεις φορές νύφη», Θάνος Κονδύλης

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό το νυφικό τελικά θα ένωνε δυο οικογένειες, και κυρίως δυο ανθρώπους σε ένα τέταρτο στεφάνι;

Γράφει: Κώστας Τραχανάς
«Τρεις φορές νύφη», Θάνος Κονδύλης

Εκδόσεις Ψυχογιός, 2018
Σελ. 405

Ένα μεταξένιο νυφικό, τρεις γάμοι, δυο ερωτευμένοι νέοι, μια ιστορία αγάπης, η γιαγιά Βίβιαν, ο παππούς Τζον, ένα εξώγαμο, μια δημοπρασία, το μικρό χωριό η Μουριά, έξω από τα Λεύκαρα και η Κύπρος. Γύρω από όλα αυτά περιστρέφεται το πολύ καλό βιβλίο του Θάνου Κονδύλη.

Βρισκόμαστε στο 1870 στην Κύπρο, που την κατείχαν οι Τούρκοι.

Η Βίβιαν Λέστερ, ο Μάντοξ Λέστερ, ο βαρόνος Τζον Λέστερ, η Μάργκαρετ, ο Φίλιππος, ο σερ Τόμας Κάουντ, η μάνα η Κίρκη, η γιαγιά Εριφύλη, η Ροδούλα, ο Κώστας, ο Ανάργυρος είναι οι ήρωες του μυθιστορήματος.

Ένα άσπρο νυφικό που οι δύο αδελφές η Βίβιαν και η Ροδούλα Ιωάννου, που ζούνε στο μικρό χωριό Μουριά της Κύπρου, το κέντησαν με απλά νήματα μεταξιού, βελονιά τη βελονιά και έκαναν πολύ καιρό για να το φτιάξουν. Χίλιες μέρες. Ήταν το πιο όμορφο νυφικό που είχε φορέσει γυναίκα. Οπότε δέθηκαν μαζί του και οι δύο.

Η Βίβιαν παντρεύτηκε δύο φορές. Ο δεύτερος της γάμος με τον Κώστα ήταν μαζί κωμωδία και δράμα. Όταν ο Τζον παντρεύτηκε τη Βίβιαν, αυτή φόρεσε πάλι αυτό το όμορφο νυφικό. Το όνειρό της έγινε πραγματικότητα σε αυτόν τον τρίτο γάμο της, φόρεσε το νυφικό, που είχε φτιάξει με τα χέρια της και το φόρεσε, για τον άντρα που αγαπούσε πάρα πολύ.

Ήρθαν όμως δύσκολα χρόνια και και έπρεπε να επιβιώσει η οικογένεια της Βίβιαν και έτσι το νυφικό δόθηκε σε ενεχυροδανειστήριο, έναντι 3.000 λιρών. Την νύχτα που η Βίβιαν το πακετάριζε για να το δώσει έκλαιγε και έκανε μια ευχή-κατάρα. Ευχήθηκε η γυναίκα που θα το πάρει να μην καταφέρει ποτέ να παντρευτεί με αυτό, κι έτσι να το ξαναπουλήσει ως γρουσούζικο, ώστε μια μέρα να επιστρέψει πάλι στην ιδιοκτήτριά του, δηλαδή στην Βίβιαν.

Όταν αργότερα ταξίδεψε η Βίβιαν στα πέρατα του κόσμου το ξαναβρήκε το νυφικό και έτσι είναι πάλι μαζί. Μετά από εβδομήντα χρόνια… Η Βίβιαν Λέστερ και ο σερ Τόμας Κάουντ ήταν αντίπαλοι σε μια δημοπρασία στο Λονδίνο, για αυτό το περίφημο νυφικό!

Όταν θα πέθαινε η Βίβιαν η δική της οικογένεια θα το ξαναέπαιρνε. Ουσιαστικά η Μάργκαρετ, η κόρη της βαρόνης Βίβιαν Λέστερ, που είχε παντρευτεί τον Φίλιππο, τον γιο της Μαρία και του σερ Τόμας Κάουντ. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό το νυφικό τελικά θα ένωνε δυο οικογένειες, και κυρίως δυο ανθρώπους σε ένα τέταρτο στεφάνι;

Διαβάστε το.

Ο ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2006, ύστερα από πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο, ενώ το 2015 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η διδακτορική διατριβή του σχετικά με το μεσαιωνικό Ναύπλιο. Διακρίνεται για την αγάπη που έχει για το βιβλίο και ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργική γραφή. Έχει συγγράψει με επιτυχία περισσότερα από σαράντα βιβλία (μυθιστορήματα, βιβλία για παιδιά και εφήβους, διηγήματα, ιστορικά έργα και δοκίμια), μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη μεταφραστεί στο εξωτερικό.

Τραχανάς Κώστας

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.