Ματιά

Άγιος Ιωσήφ ο Μνήστωρ

Ο Άγιος Ιωσήφ ο Μνήστωρ τιμάται την πρώτη Κυριακή μετά τη Γέννηση του Χριστού

Γράφει: E Α
Άγιος Ιωσήφ ο Μνήστωρ

Άγιος Ιωσήφ ο Μνήστωρ Βίος

O Ιωσήφ ο Μνήστωρ ήταν ένας δίκαιος και άγιος άνθρωπος.

Η καταγωγή του Ιωσήφ ήταν από την φυλή του Ιούδα. Γεννήθηκε και ήταν πολίτης της Ναζαρέτ. Από την πρώτη του γυναίκα είχε 4 γιους τον Ιάκωβο, τον Ιωσή, τον Ιούδα και τον Συμεών (ή Σίμωνα) και 3 κόρες την Εσθήρ, την Μάρθα και την Σαλώμη (μητέρα του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή).

Οι γονείς της Παρθένου Μαρίας πέθαναν και όταν η Παναγία βγήκε από τον Ναό, δόθηκε στον Ιωσήφ να την προστατεύει. Από την άλλη ο Ιωσήφ είχε μεγάλη ηλικία και χρειαζόταν την βοήθειά της. Ποτέ δεν έγιναν ανδρόγυνο, η σχέση τους ήταν σχέση πατέρα και κόρης.

Όταν έμαθε ότι η Παναγία περιμένει παιδί, ο Ιωσήφ αρχικά ταράζεται. Άγγελος Κυρίου τον πληροφόρησε για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και ο Ιωσήφ θαύμασε τα έργα του Θεού. Αυτά τα συναισθήματα του Ιωσήφ και η προσωρινή ολιγοπιστία του μετά τον Ευαγγελισμό, εικονίζονται κάποιες φορές και στην εικόνα της Γεννήσεως, με τον Ιωσήφ να αντιμετωπίζει τον Πειρασμό, που έχει την μορφή ενός γέρου μακριά από την φάτνη.

Ο Άγιος Ιωσήφ ο Μνήστωρ είχε την ευλογία, την τιμή και την χαρά να αναθρέψει τον Υιό του Θεού ως γιο δικό του. Μετά τη Γέννηση του Χριστού έζησε 12 ευτυχισμένα χρόνια και κοιμήθηκε ειρηνικώς.

Άγιος Ιωσήφ ο Μνήστωρ Γιορτή

Ο Άγιος Ιωσήφ ο Μνήστωρ τιμάται την πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα ή στις 26 Δεκεμβρίου εάν τα Χριστούγεννα πέφτουν την τελευταία Κυριακή του έτους. Την ίδια ημέρα τιμούνται ο προφητάναξ Δαυίδ και ο Ιάκωβος ο Αδελφόθεος.

Άγιος Ιωσήφ ο Μνήστωρ. Κάθισμα

ήχος α’ Χορός Αγγελικός.
Πατρός ως αληθώς, ουρανίου θεράπων, εγένου Ιωσήφ, και Πατήρ του ανάρχου, Υιού συ νενόμισαι, του σαρκί νηπιάσαντος· όθεν σήμερον, την παναγίαν σου μνήμην, εορτάζομεν, εν ευφροσύνη καρδίας, πιστώς ανυμνούντές σε.

Άγιος Ιωσήφ ο Μνήστωρ. Μεγαλυνάριο

Μνήστωρ της Παρθένου ο Ιωσήφ, και φύλαξ εδείχθη, Θεοπάτωρ δε ο Δαβίδ, Ιάκωβος ο ομαίμων, του Λόγου ωνομάσθη· διό και τη γεννήσει τούτου συγχαίρουσι.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα