«Η ιστορία του Πάσχα», Ρέιτσελ Έλιοτ

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη χριστιανική εορτή εις ανάμνησιν της Αναστάσεως του Χριστού.

Share

Εικονογράφηση Σουέν Ταν Λε
Εκδόσεις Ουρανός, 2018
Σελ. 25
Για παιδιά

Ήταν μια πολύ σπουδαία μέρα για την Ιερουσαλήμ. Ο Ιησούς, καβάλα πάνω σε ένα ταπεινό γαϊδουράκι, έφτασε στην πόλη για την Εορτή του Πάσχα των Εβραίων. Το πλήθος ζητωκραύγαζε, κουνώντας φύλλα από βάγια στον αέρα. Άνθρωποι είχαν έρθει από παντού για να δουν τον βασιλιά τους. «Ο Θεός να ευλογήσει τον βασιλιά που έρχεται στο όνομά Του!» φώναζαν.

Ο Ιησούς θέλησε να πάει πρώτα στον Ναό της πόλης. Όμως, όταν έφτασε εκεί, λυπήθηκε και θύμωσε πολύ. Στην αυλή του Ναού άνθρωποι πουλούσαν και αγόραζαν διάφορα αγαθά και ζώα. «Το σπίτι του Θεού είναι το σπίτι της προσευχής», φώναξε. «Αλλά το έχετε μετατρέψει σε έναν τόπο απληστίας!» Θυμωμένος αναποδογύρισε τους πάγκους, με τις πραμάτειες και χρήματα σκορπίστηκαν στο έδαφος. Οι αρχιερείς του Ναού εξαγριώθηκαν…

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη χριστιανική εορτή εις ανάμνησιν της Αναστάσεως του Χριστού. Είναι μεγάλη εορτή του Ιουδαϊσμού, εις ανάμνησιν της εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο και της διάβασης της Ερυθράς θάλασσας.

Η Κυριακή της Μεγάλης Εβδομάδας ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων, γιατί έτσι, «μετά Βαΐων και κλάδων» έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Ο Χριστός πέθανε στα τριάντατρία του χρόνια, επάνω στο σταυρό. Η σταύρωση είναι ένα φοβερό μαρτύριο, ένας αργός θάνατος. Ο Ιησούς καρφώθηκε σε δύο ξύλα, ένα κάθετο και ένα οριζόντιο. Την Μεγάλη Εβδομάδα τηρούνται τρεις μέρες πένθους, για να θυμόμαστε τα Πάθη του Ιησού.

Η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία και η Μάρθα, οι αδελφές του Λαζάρου, η Μαρία, η γυναίκα του Κλώπα, και η Σαλώμη, η κόρη του Ιωσήφ από τον πρώτο του γάμο, είναι οι πρώτες γυναίκες που συνδέονται με τον Πανάγιο Τάφο. Ήταν όλες μαθήτριες του Χριστού και υπήρξαν οι πρώτες μάρτυρες της Ανάστασής Του. Η Παναγία πρώτη πληροφορείται ότι ο Θεός γίνεται άνθρωπος εκ πνεύματος Αγίου με τη δική της συνέργεια. Οι μυροφόρες πρώτες μαθαίνουν ότι ο Διδάσκαλός τους, που υπέστη φρικτά βασανιστήρια κι απέθανε πάνω στον Σταυρό, αναστήθηκε από τους νεκρούς. Έκτοτε, το Ευαγγέλιο, η χαρμόσυνη είδηση μεταφέρεται όχι μόνο από τους αποστόλους άνδρες αλλά και από τις γυναίκες που είναι ευαίσθητες μπροστά στο μυστήριο του θανάτου και της ζωής.

Η Φλάβια Ιουλία Ελένη, η Αγία Ελένη, γυναίκα του Κωνστάντιου Χλωρού και μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, πραγματοποίησε το ταξίδι της στους Αγίους Τόπους το 326μ.Χ. Αν και 78 ετών, παρέμεινε για δύο χρόνια στους Αγίους Τόπους, βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και τον Γολγοθά και κατασκεύασε τους ναούς της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ και τη Βασιλική στο Όρος των Ελαιών. Είναι η γυναίκα που παρέδωσε τα ιερά κειμήλια του χριστιανισμού στην ανθρωπότητα.

Κώστας Τραχανάς

This post was last modified on 3 Ιουλίου 2019 10:34

ΤΑ ΠΙΟ ΝΕΑ

ΤΕΙΘ – Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης – Σίνδος, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα

Φωτογραφίες από το ΤΕΙΘ - Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης στη Σίνδος, Θεσσαλονίκη.

18 Σεπτεμβρίου 2019

Κέικ με φρέσκες φράουλες

Σπάνιο είδος κέικ με λαχταριστές φρέσκιες φράουλες! Υπέροχο, φρουτένιο και πεντανόστιμο!

16 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Walter Summerford, ο Roy Sullivan και τα χτυπήματα του κεραυνού

Οι άνθρωποι που δέχτηκαν τα περισσότερα χτυπήματα από κεραυνό στη ζωή τους.

4 Σεπτεμβρίου 2019

Ναύπακτος

Φωτογραφίες από τη Ναύπακτο.

4 Σεπτεμβρίου 2019

Παστίτσιο

Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων. Παστίτσιο το κλασσικό και... τα λόγια είναι περιττά!

4 Σεπτεμβρίου 2019

T2 3D Battle Across Time HD

Mini Sequel για το Terminator 2 Judgement Day

3 Σεπτεμβρίου 2019

Χρησιμοποιούμε cookies για βελτίωση των υπηρεσιών μας και για στατιστικούς λόγους. Για να διαβάσετε τις σελίδες μας πρέπει να συμφωνήσετε με τη χρήση των cookies.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ