Βαρβάρα (Βαρβαρίτσα) .: Θρησκεία .: Ματιά
 

Βαρβάρα (Βαρβαρίτσα)

Στις 4 Δεκεμβρίου, ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, οι νοικοκυρές μοίραζαν στα γύρω σπίτια την “Βαρβάρα”. Το έθιμο συνεχίζεται ακόμη από κάποιους πιστούς, γιατί όχι και από εμάς; Η συνταγή είναι εύκολη και νόστιμη

Γράφει: Matia Gr
Βαρβάρα (Βαρβαρίτσα)
Υλικά:

1/2 κιλό σιτάρι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
4 κουταλιές νισεστέ
200 γρ σταφίδες ξανθές
150 γρ σουσάμι
250 γρ καρύδια
250 γρ αμύγδαλα λευκά
Κανέλα

Εκτέλεση:

Η εκκλησία μας έχει αφιερώσει στην Αγία Βαρβάρα την 4η Δεκεμβρίου. Τα Βάρβαρα ή Βαρβάρα μοιράζονται εκείνη την ημέρα. Η προετοιμασία τους ξεκινά το βράδυ στις 2 Δεκεμβρίου. Πλένουμε λοιπόν το βράδυ στις 2 Δεκεμβρίου το σιτάρι και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με 2 1/2 λίτρα ζεστό νερό. Το πρωί, στις 3 Δεκεμβρίου βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε το σιτάρι έως ότου αρχίσει να δημιουργείται χυλός. Βάζουμε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μεγάλο μπωλ και εκεί σουρώνουμε τον χυλό. Από τον χυλό μετράμε και φυλάμε 7 φλιτζάνια. Από το σουρωμένο σιτάρι φυλάμε 1 φλιτζάνι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα 7 φλιτζάνια χυλού, το 1 φλιτζάνι σιταριού και τα βάζουμε στη φωτιά. Αφού πάρουν μια βράση, κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και μόλις σταματήσει να κοχλάζει ρίχνουμε μέσα της το νισεστέ τον οποίο έχουμε διαλύσει σε μισό φλιτζάνι κρύο νερό. Ανεβάζουμε τη κατσαρόλα ξανά στη φωτιά και ανακατεύοντας προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το μισό σουσάμι, σχεδόν όλα τα καρύδια χοντροκομμένα (φυλάμε λίγα για τη διακόσμηση) και τα αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα. Όταν ο χυλός μας «δέσει» αλλά χωρίς να γίνει πολύ πηχτός, κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε τα Βάρβαρα σε μπωλάκια. Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και το υπόλοιπο σουσάμι. Από πάνω πασπαλίζουμε με τα καρύδια που έχουμε φυλάξει. Την επομένη ημέρα στις 4 Δεκεμβρίου, ανήμερα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, μοιράζουμε τα Βάρβαρα σε τουλάχιστον 3 σπίτια. Σημειώνουμε ότι η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα των παιδιών από τις αρρώστιες, και του πυροβολικού.

Για να διαβάσετε το βίο της Αγίας Βαρβάρας κάντε κλικ εδώ.

Μην παραλείψετε να δείτε και τα:
Ασουρές (Βαρβάρα)
Πολυσπόρια (πολυσπόρι – πολυσπόροι)

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.