Μελιτζάνες παπουτσάκια .: Εποχιακά .: Ματιά
 

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Υπάρχει κανείς Έλληνας που να μην λατρεύει αυτό το φαγητό; Μαμαδίστικο, κυριακάτικο, λαχταριστό, γεμάτο αρώματα των παιδικών μας χρόνων… τι άλλο να ζητήσει κανείς; Παπουτσάκια Μελιτζάνες και τα μυαλά στα… πιάτα!!!

Γράφει: Matia Gr
Μελιτζάνες παπουτσάκια
Υλικά:

6 μελιτζάνες φλάσκες
1/2 κιλό κιμά
3 κρεμμύδια
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 ντοματάκι κονκασέ
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Μια κουταλιά πελτέ
1 δόση σφιχτή μπεσαμέλ
Προαιρετικά λίγο κίτρινο τυρί τριμμένο

Εκτέλεση:

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες. Κόβουμε κάθετες λωρίδες από την φλούδα της μελιτζάνας έτσι ώστε να είναι μία λωρίδα με φλούδα και μια χωρίς. Κόβουμε τις μελιτζάνες, σε φέτες πάχους 2-2,5 εκατοστών περίπου. Τις αλατίζουμε και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να ξεπικρίσουν. Όσο περιμένουμε να ξεπικρίσουν, φτιάχνουμε τον κιμά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο το κρεμμύδι και μόλις μαραθεί προσθέτουμε τον κιμά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το ντοματάκι, αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό και ελάχιστο νερό. Καπακώνουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει στο ζουμί του για 45 λεπτά. Λίγο πριν ετοιμαστεί ο κιμάς, προσθέτουμε τον πελτέ κι ένα ποτήρι του κρασιού νερό και ανακατεύουμε. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Στίβουμε, ξεπλένουμε και ξαναστίβουμε τις μελιτζάνες και είτε τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα, είτε αν θέλουμε να γίνουν πιο ελαφριές, τις ψήνουμε έτσι όπως είναι σε φέτες στον φούρνο. Σε ένα ταψί στρώνουμε τις μελιτζάνες, από πάνω τους μοιράζουμε τον κιμά αφήνοντας να τρέξει στο ταψί το ζουμί του κιμά, στρώνουμε πάνω από τον κιμά μπεσαμέλ και τέλος πασπαλίζουμε με το τριμμένο κίτρινο τυρί. Τις ψήνουμε στους 175 βαθμούς για μισή περίπου ώρα.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.