Νησιώτικα Αμυγδαλωτά .: Νησιώτικες συνταγές .: Ματιά
 

Νησιώτικα Αμυγδαλωτά

Υλικά: 600 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα 1/3 φλιτζανιού τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό 3 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη άχνη Λίγη βανίλια σε σκόνη 2 – 3 ασπράδια Ανθόνερο Εκτέλεση: Αλέθουμε υπερβολικά τα αμύγδαλα στο μίξερ έως ότου […]

Γράφει: Matia Gr
Νησιώτικα Αμυγδαλωτά
Υλικά:

600 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
1/3 φλιτζανιού τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
3 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη άχνη
Λίγη βανίλια σε σκόνη
2 – 3 ασπράδια
Ανθόνερο

Εκτέλεση:

Αλέθουμε υπερβολικά τα αμύγδαλα στο μίξερ έως ότου γίνουν πάστα. Μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το σιμιγδάλι και ξαναχτυπάμε. Κατόπιν ρίχνουμε τα 2 ασπράδια και ξαναχτυπάμε. Βρέχουμε τα χέρια μας με το ανθόνερο και ζυμώνουμε το μείγμα. Πλάθουμε στρογγυλές μικρές μπάλες, τις οποίες βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμα τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τους ρίχνουμε από πάνω ζάχαρη άχνη (ώστε να γίνουν όπως οι κουραμπιέδες).
Προσοχή: δεν έχουμε αλείφουμε το ταψί με βούτυρο, αλλά του βάζουμε αντικολλητικό χαρτί για να μην πάρουν τα αμυγδαλωτά την μυρωδιά του βουτύρου.
Τα «αμυγδαλωτά» είναι ένα από τα γλυκά που σερβίρουν οι Κυκλαδίτες και οι Δωδεκανήσιοι στους γάμους. Τα παλιά χρόνια που δεν ήταν ακόμη έθιμο να μοιράζουν στους γάμους μπομπονιέρες, οι νησιώτες έφτιαχναν τα αμυγδαλωτά και τα μοίραζαν στους καλεσμένους μετά το τέλος της γαμήλιας τελετής (αντί δηλαδή για μπομπονιέρες). Η παράδοση αυτή όμως διατηρήθηκε με το πέρασμα των χρόνων και ακόμη και σήμερα οι νησιώτες εξακολουθούν να μοιράζουν αμυγδαλωτά στους γάμους.

Τη συνταγή αυτή μας έστειλε ένας επισκέπτης της Ματιάς, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.