Άρτοι (για ύψωμα στην ονομαστική εορτή), της Παρασκευής .: Θρησκεία .: Ματιά
 

Άρτοι (για ύψωμα στην ονομαστική εορτή), της Παρασκευής

Θέλετε να κάνετε αρτοκλασία για την εκκλησία; Δεν χρειάζεται σώνει και καλά να την παραγγείλετε σε κάποιο φούρνο. Μπορείτε και μόνοι σας, στην κουζίνα σας, με τα χεράκια σας… ακολουθώντας την συνταγή της μαμάς Παρασκευής. Καλή σας επιτυχία!

Γράφει: Matia Gr
Άρτοι (για ύψωμα στην ονομαστική εορτή), της Παρασκευής

Άρτοι

Υλικά (για 5 μεγάλους άρτους):

3 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 ξηρές μαγιές φακελάκια
7 σπυριά μεσαία μαστίχα χιώτικη
1 φακελάκι κακουλέ
1 φακελάκι μαχλέπι
1 κιλό ζάχαρη
Νεράκι χλιαρό όσο πάρει ώστε να γίνει μια ζύμη μαλακή

Εκτέλεση:

Πρώτα φτιάχνουμε προζύμι με το ένα κιλό αλεύρι και τις μαγιές που τις διαλύουμε σε χλιαρό νερό. Όταν φουσκώσει λιώνουμε την ζάχαρη, την κοπανισμένη μαστίχα μας, το κακουλέ και το μαχλέπι σε χλιαρό νεράκι, ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη ζύμη και τα ρίχνουμε μέσα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το ζυμώνουμε ρίχνοντας χλιαρό νεράκι ώστε η ζύμη μας να γίνει μαλακή. Σε δυο ταψιά κουζίνας ρίχνουμε λίγο αλεύρι πλάθουμε στρογγυλούς τους άρτους μας και φτιάχνουμε στον καθένα ένα σταυρό. Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για να φουσκώσουν και άλλο και μετά την ανεβάζουμε στους 200 βαθμούς για καμιά ώρα περίπου. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται και από την κουζίνα.
Για να κοπανίσουμε την μαστίχα όπως είναι στο σακουλάκι, προσεχτικά την χτυπάμε με ένα σφυράκι, δεν κολλά και δεν πετάμε καθόλου. Η εμφάνιση τους εξαρτάται από το πόσο έμπειρες είμαστε, αλλά η γεύση τους πιστέψτε με είναι εξαιρετική.

Τη συνταγή αυτή μας την έστειλε η μαμά Παρασκευή, την οποία και ευχαριστούμε πολύ.

  Μπιφτέκια σολομού, της Ελένης
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.