Χαμομήλι .: Διάφορες Συνταγές .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό μας και μπορούμε να το φτιάξουμε πολύ εύκολα!

Γράφει: Matia Gr
Χαμομήλι
Υλικά:

Χαμομήλι
Μέλι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Η καλύτερη μέθοδος για να πάρουμε από τα λουλούδια του χαμομηλιού τις θεραπευτικές ουσίες τους είναι με έγχυμα. Είναι απλό: Βάζουμε νερό σε ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι να βράσει. Σε ένα άδειο φλυτζάνι ρίχνουμε ένα με δύο κουταλάκια του γλυκού χαμομήλι (ανάλογα με το πόσο δυνατό το θέλουμε). Λίγο πριν το νερό αρχίσει να κοχλάζει (το καταλαβαίνουμε από τις μικρές φυσαλίδες που δημιουργούνται σε αυτό) κατεβάζουμε το σκεύος μας από την φωτιά και ρίχνουμε το καυτό νερό στο φλυτζάνι με το χαμομήλι, γεμίζοντας το σχεδόν εντελώς. Σκεπάζουμε το φλυτζάνι με ένα πιατάκι (για να μην εξατμιστούν τα αιθέρια έλαια του φυτού) και το αφήνουμε έτσι για 10 λεπτά της ώρας. Καλύτερα είναι να πιούμε το χαμομήλι μας σκέτο. Αν θέλουμε οπωσδήποτε να το γλυκάνουμε καλύτερα είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και όχι ζάχαρη.
Το χαμομήλι εκτός από τα καταστήματα μπορούμε να το μαζέψουμε και μόνοι μας από τους αγρούς όπου το συναντάμε την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η καλύτερη εποχή για να μαζέψουμε τα λουλούδια του χαμομηλιού, είναι μετά την γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Θεωρείται ένα από τα πλέον θεραπευτικά βότανα μιας και δρα ως: ηρεμιστικό, αναλγητικό, αντιαλλεργικό, χωνευτικό, εφιδρωτικό, αντιπυρετικό, κ.α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.