Πρόσφορο (Λειτουργιά) .: Θρησκεία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Πρόσφορο (Λειτουργιά)

Όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί ιερείς συμφωνούν ότι είναι πολύ καλό το πρόσφορο που πηγαίνουμε στην εκκλησία να το έχουμε φτιάξει εμείς οι ίδιοι, να είναι δηλαδή σπιτικό.

Γράφει: Matia Gr
Πρόσφορο (Λειτουργιά)

Συνταγή για Πρόσφορο (Λειτουργιά)

Υλικά:

5 κούπες αλεύρι σκληρό
15 γρ. νωπή μαγιά ή 1,5 κουταλάκι ξηρή
2 κούπες νερό (χλιαρό)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κερί
1 ειδική σφραγίδα για πρόσφορα, ξύλινη ή πλαστική

Εκτέλεση:

Ανάβουμε το κερί και το τοποθετούμε σε ένα κηροπήγιο (ή άδειο ποτήρι) δίπλα στο χώρο όπου θα παρασκευάσουμε το πρόσφορο.
Σε μισή κούπα νερό, διαλύουμε καλά τη μαγιά. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι, ανοίγοντας με το χέρι μας μια λακουβίτσα στο κέντρο. Εκεί ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά καθώς και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε νερό ή αλεύρι ανάλογα με το αν η ζύμη μας είναι σφιχτή ή αραιή. Αλευρώνουμε καλά δύο ταψάκια, χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, την πλάθουμε σε 2 μπάλες και την βάζουμε μέσα στα ταψάκια. Αυτό το κάνουμε γιατί μπορεί ένα από τα δύο να μην μας πετύχει σε εμφάνιση και έτσι θα χρησιμοποιήσουμε το άλλο για να το πάμε στην εκκλησία. Αλευρώνουμε τη σφραγίδα και την πατάμε δυνατά και σταθερά πάνω από τη ζύμη. Ανασηκώνουμε τη μία πλευρά της να πάρει αέρα και έπειτα ολόκληρη. Τέλος τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα στα 12 σημεία που τέμνονται οι γραμμές της σφραγίδας. Τυλίγουμε με καθαρό πανί τα ταψάκια και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη. Όταν ετοιμαστούν τα ψήνουμε στους 220 για 40 περίπου λεπτά.

Πρόσφορο (Λειτουργιά) έθιμο

Όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί ιερείς συμφωνούν ότι είναι πολύ καλό το Πρόσφορο (Λειτουργιά) που πηγαίνουμε στην Εκκλησία να το έχουμε φτιάξει εμείς οι ίδιοι, να είναι δηλαδή σπιτικό. Το ζύμωμα, δε, ενός πρόσφορου είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία την οποία για ευνόητους λόγους πρέπει ευλαβικά να ακολουθούμε.

Αφού συγκεντρώσουμε τα υλικά της συνταγής, ανάβουμε ένα κεράκι μπροστά από ένα εικόνισμα που έχουμε φροντίσει να τοποθετήσουμε στο τραπέζι που θα ζυμώσουμε το Πρόσφορο (Λειτουργιά) μας. Κατά την διάρκεια εκτέλεσης της συνταγής ψάλλουμε τις εξής προσευχές με την σειρά που ακολουθούν:

Εις το Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Αμήν.

Άγιος ο Θεός, Άγιος ισχυρός, Άγιος αθάνατος, ελέησον ημάς.

Δόξα. Και νυν.

Παναγία Τριάς, ελέησον ημάς. Κύριε, ιλάσθητι ταις αμαρτίαις ημών. Δέσποτα, συγχώρησον τας ανομίας ημίν. Άγιε, επίσκεψαι και ίασαι τας ασθενείας ημών, ένεκεν του ονόματός σου.

Κύριε, ελέησον. Κύριε, ελέησον. Κύριε, ελέησον. Δόξα. Και νυν.

Πάτερ ημών, ο εν τοις ουρανοίς, αγιασθήτω το όνομά σου· ελθέτω η βασιλεία σου· γενηθήτω το θέλημά σου ως εν ουρανώ και επί της γης. Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον· και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών· και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν, αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού.

Ότι Σου έστιν η βασιλεία, και η δύναμις, και η δόξα, του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος,
νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων.

Αμήν.

Κύριε Σε ευχαριστώ γι’ αυτήν την άγια ώρα, που με τα αμαρτωλά μου χέρια με αξιώνεις να ζυμώνω τα Πανάχραντα Δώρα της αγάπης Σου. Σε παρακαλώ κατάπεμψε το Πανάγιό Σου Πνεύμα που ευλογεί όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας, να ευλογήσει και τούτα τα Δώρα για να γίνουν καλά και ευπρόσδεκτα στο Άγιό Σου θυσιαστήριο. Και σε παρακαλώ να τα δεχθείς όπως εδέχθης τη θυσία του Άβελ, τη δοξολογία των Ποιμένων, τα δώρα των Μάγων, τα δάκρυα του Πέτρου, και του Ληστού την μετάνοιαν. Και ας με αξιώνεις να σου τα προσφέρω πάντοτε ευσυνείδητα.

Αμήν.

Δι’ ευχών των Αγίων πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός, ελέησον και σώσον ημάς.

Αμήν.

Σημείωση: Το Πρόσφορο λέγεται και “Λειτουργιά” επειδή το πηγαίνουμε στην Εκκλησία να διαβαστεί κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.