Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ  
 
 
 
Βίοι Αγίων... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Άγιος Σώζων!
Για να επιστρέψετε στους Βίους Αγίων κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στην Θρησκεία κάντε κλικ εδώ!
 

Άγιος Σώζων

 

Ο Άγιος Σώζων καταγόταν από την Λυκαονία, μια περιοχή της Καππαδοκίας κοντά στην Κιλικία, και έζησε περί το 288μ.Χ. Γεννήθηκε ειδωλολάτρης και ονομαζόταν Ταράσιος και βαπτίστηκε Σώζων όταν έγινε Χριστιανός. Όταν ήταν νέος έγινε βοσκός άλογων προβάτων αλλά και λογικών ανθρώπων. Συνήθιζε να διδάσκει την Πίστη του Χριστού σε όποιον άνθρωπο τον πλησίαζε όταν έβοσκε τα πρόβατα του και με τα λόγια του και τη διδασκαλία του έφερε κοντά στον Χριστό πολλούς απίστους.

Όταν ο Άγιος Σώζων κατέβηκε στην Πομπηούπολη της Κιλικίας είδε ότι όλοι οι κάτοικοι αυτής της πόλης βρίσκονταν στην πλάνη των ειδώλων και στενοχωρήθηκε πάρα πολύ. Πήγε κρυφά στον ναό των ειδωλολατρών και έκοψε το δεξί χέρι ενός χρυσού ειδώλου, το πούλησε και με τα χρήματα βοήθησε τους φτωχούς. Συνέλαβαν διάφορους για την κλοπή μετά από συκοφαντίες και τους βασάνιζαν. Ο Άγιος Σώζων δεν άντεχε που βασανίζονταν άδικα αθώοι άνθρωποι και παρουσιάστηκε στους υπηρέτες του ειδωλολατρικού ναού και ομολόγησε ότι αυτός έκλεψε το χέρι του αγάλματος.

Τον συνέλαβαν και τον έφεραν μπροστά στον έπαρχο Μαξιμιανό να τον κρίνει. Στις απειλές ο Άγιος Σώζων απάντησε λέγοντας ότι έπρεπε να τον ευγνωμονούν οι ειδωλολάτρες επειδή πουλώντας το χέρι του αγάλματος βοήθησε πολλούς φτωχούς ανθρώπους. Ο Μαξιμιανός εξοργίστηκε με τις απαντήσεις του Αγίου Σώζοντος και διέταξε να τον βασανίσουν.

Στην αρχή έγδαραν τον Άγιο με σιδερένια νύχια μέχρι να φανούν τα κόκαλά του. Έπειτα του φόρεσαν σιδερένια υποδήματα με καρφιά και τον ανάγκασαν να περπατήσει. Η γη έγινε κόκκινη από το αίμα του Αγίου. Τον χτύπησαν και τον έδειραν τόσο πολύ που φάνηκαν τα σπλάχνα του. Έτσι παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο και έλαβε τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου.

Οι δήμιοι άναψαν μεγάλη φωτιά για να κάψουν τα μέλη του σώματος του Αγίου αλλά τότε ακούστηκε μια φοβερή βροντή στους ουρανούς και ξεκίνησε μια καταρρακτώδης βροχή και χαλάζι. Οι δήμιοι έφυγαν και κάποιοι Χριστιανοί άρπαξαν την ευκαιρία και μάζεψαν τα μαρτυρικά λείψανα που την νύχτα έλαμπαν με ένα παράξενο λαμπερό φως. Τα ενταφίασαν με τιμές και δόξασαν τον Θεό.

Η Εκκλησία μας τιμάει τη μνήμη του Αγίου Σώζοντος του Μάρτυρα στις 7 Σεπτεμβρίου.

 
Α.Α.
 
 
Όλοι οι Βίοι των Αγίων
 
Δείτε:
Ύμνοι και Προσευχές
Διάφορα
Βίοι Αγίων
Μεγάλες Εορτές
Ναοί και Μονές
Ορθόδοξα χριστιανικά βιβλία
 
Δείτε επίσης:
Άγιος Ανδρέας
Αγία Βαρβάρα
Άγιος Νικόλαος
Οσία Μαρία η Αιγυπτία
Άγιος Μόδεστος
Άγιος Θεμιστοκλής
Αγία Ματρώνα η Ρωσίδα η αόμματος
Άγιος Αντώνιος
Άγιος Αθανάσιος και Άγιος Κύριλλος
Άγιος Συμεών και Προφήτισσα Άννα
Οσία Μαράνα ή Μαριάννα και Οσία Κύρα
Όσιος Γρηγόριος Παλαμάς
Αγίες Μάρτυρες Σοφία, Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη
Άγιος Σώζων
Όσιος Ευφρόσυνος ο μάγειρας
Άγιος Βησσαρίων Αρχιεπίσκοπος Λάρισας
Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος
Οι Άγιοι Μάρτυρες Ορέντιος, Φαρνάκιος, Έρωτας, Φίρμος, Φιρμίνος, Κυριάκος και Λογγίνος
 
 
Αναζήτηση
 
 
 
Up
 
 
 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ