Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ Β 
Β 
Β 
Β 
Βιβλία... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Ο πρίγκιπας Κασπιανός!
Για να επιστρέψετε στα Βιβλία κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στα Διάφορα κάντε κλικ εδώ!
Β 

«Ο πρίγκιπας Κασπιανός – Το χρονικό της Νάρνια»
του Κ. Σ. Λιούις

«Ο πρίγκιπας Κασπιανός – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. ΛιούιςΟι συνάδελφοι στην Ματιά, έχουμε την τάση να δίνουμε στις εβδομάδες το όνομα της εργασίας που μας απασχολεί περισσότερο τις συγκεκριμένες ημέρες. Η βδομάδα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πήρε επάξια το όνομα «Εβδομάδα της Νάρνια». Αν και δεν πρόκειται ακριβώς για εργασία, αφού το διάβασμα είναι μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες όλων μας, η Ματιά ζει στο ρυθμό της μαγικής χώρας. Τα βιβλία της σειράς, του Κ. Σ. Λιούις, «Το χρονικό της Νάρνια» διαβάζονται με ταχείς ρυθμούς (είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να τα αφήσουμε από τα χέρια μας), έρχονται στο γραφείο όπου σκανάρονται τα εξώφυλλα τους για να συνοδέψουν τα κείμενα και φυσικά γράφονται τα κείμενα παρουσίασης των βιβλίων για την Ματιά, όπως αυτό που διαβάζετε τώρα.
Κάτω από το «μικροσκόπιο» μας αυτή την φορά έχουμε το τέταρτο βιβλίο της σειράς που τιτλοφορείται «Ο πρίγκιπας Κασπιανός – Το χρονικό της Νάρνια». Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1951, με τον τίτλο «Prince Caspian» και γράφτηκε δεύτερο από τα βιβλία της σειράς του Κ. Σ. Λιούις το φθινόπωρο του 1949. Όπως ήδη είπαμε η πλοκή του, χρονολογικά, το κατατάσσει στην τέταρτη θέση. Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ το κυκλοφορούν στην Ελληνική γλώσσα ενώ την μετάφραση του κειμένου υπογράφει η Τζένη Μαστοράκη. Πριν σας μιλήσω για την πλοκή του βιβλίου, να σας πω ότι έχει προγραμματιστεί η μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Άντριου Άνταμσον, ο οποίος σκηνοθέτησε και την πρώτη ταινία «Το χρονικό της Νάρνια».
Στις πρώτες σελίδες του συναντάμε τέσσερις παλιούς και γνωστούς μας ήρωες από το δεύτερο βιβλίο το «Το λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα». Δεν είναι άλλοι από τους Πήτερ, Σούζαν, Έντμουντ και Λούσυ. Στην ζωή των τεσσάρων παιδιών έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από τότε που πέρασαν, για πρώτη φορά, μέσα από την ντουλάπα στην Νάρνια, αλλά στην μαγική αυτή χώρα έχουν περάσει αιώνες. Τα παιδιά, μυστηριωδώς, επιστρέφουν στην αγαπημένη τους Νάρνια που όμως έχει αλλάξει εντελώς. Τα ζώα έχουν πάψει να μιλούν, τα παλάτια έχουν γκρεμιστεί και την εξουσία κατέχει παράνομα ένας σκληρός άνθρωπος που δεν σέβεται ούτε τους υπηκόους του ούτε την ιστορία της χώρας που διοικεί. Ο πρίγκιπας Κασπιανός, που έπρεπε να είναι ο βασιλιάς της Νάρνια, αναγκάζεται να φύγει κρυφά από το παλάτι του σφετεριστή θείου του, αφού απειλείται άμεσα η ζωή του. Η Νάρνια ζει τις τελευταίες της στιγμές ως χώρα διαφορετική από τις άλλες. Όλες οι ελπίδες φαίνεται να έχουν σβήσει, όταν ακόμα και οι τέσσερις ήρωες μας αργοπορούν να φτάσουν στο μέρος που είναι ο Κασπιανός και πολεμά τα στρατεύματα του θείου του. Ο Άσλαν όμως δεν έχει πει την τελευταία του λέξη...
Το τέταρτο βιβλίο της σειράς ακολουθεί τον κανόνα των προηγουμένων τριών. Όμορφο εξώφυλλο, θαυμάσια εικονογράφηση και καταπληκτικό κείμενο. Πριν σας γράψω αυτές τις γραμμές, σκεφτόμουν ότι μήπως επειδή μου αρέσουν τόσο πολύ τα βιβλία της συγκεκριμένης σειράς, δεν είμαι αντικειμενικός. Την σκέψη αυτή όμως ακολούθησε μία άλλη που έλεγε ότι φυσικά και δεν είμαι αντικειμενικός. Καμία παρουσίαση και κριτική βιβλίου ή έργου τέχνης δεν είναι αντικειμενική. Όλες εκφράζουν τα πιστεύω αυτού που τις υπογράφει. Έτσι λοιπόν, η υποκειμενική μου άποψη είναι ότι και αυτό το βιβλίο του Κ. Σ. Λιούις είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, με θαυμάσια πλοκή, που αξίζει σίγουρα να του αφιερώσετε κάποιες ώρες από τον χρόνο σας. Καλή ανάγνωση. Επόμενο βιβλίο της σειράς είναι το «Ο ταξιδιώτης της αυγής». Θα τα ξαναπούμε μετά την ανάγνωση του. :-)

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Ένας πρίγκιπας μάχεται για το στέμμα του.
Η Νάρνια... όπου τα ζώα μιλούν... όπου τα δέντρα περπατούν... όπου μια μάχη πρόκειται να ξεσπάσει.
Ένας πρίγκιπας που του στέρησαν το θρόνο του συγκεντρώνει στρατό σε μια ύστατη προσπάθεια να απαλλάξει τη χώρα του από έναν ψεύτικο βασιλιά. Τελικά όμως ένα αγώνας τιμής μεταξύ δύο αντρών είναι αυτό που θα καθορίσει το πεπρωμένο ενός ολόκληρου κόσμου.

Ν.Π.

Β 
Όλα τα βιβλία που έχουμε διαβάσει και παρουσιάσει, μέχρι στιγμής, μέσα από τη Ματιά!
Β 
Δείτε:
Ταινίες
Βιβλία
Ήξερες ότι...
Ζώα
Φυτά
Μικρά και Μεγάλα
Ανακαλύψεις - Εφευρέσεις
CD Μουσικής
Β 
Δείτε επίσης:
«Δεκαήμερον» του Ιωάννη Βοκάκιου
«1984» του Τζωρτζ Όργουελ
«Μια αγάπη για δύο» της Ζωρζ Σαρή και της Αργυρώς Κοκορέλη
«Αγάπες τηγανιτές» της Λένας Μερίκα
«Ο παράξενος Τόμας» του Ντιν Κουντζ
«Η Αλεξιάδα» της Άννας Κομνηνής
«Με ή χωρίς εσένα» της Κάρολ Μάθιους
«Πήραν την πόλη πήραν την» της Μαρίας Λαμπαδαρίδου Πόθου
«Ο Ανεψιός του Μάγου – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Το άλογο και το αγόρι του – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Ο πρίγκιπας Κασπιανός – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Ο Ταξιδιώτης της αυγής – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Ο ασημένιος θρόνος - Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Η τελευταία μάχη – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Κόρη σε τιμή ευκαιρίας», της Λένας Μερίκα
«Οι γιατροί του Νέου Κόσμου», της Λένας Μερίκα
«Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», της Άλκης Ζέη
«Στου κουφού την πόρτα!», του Δημήτρη Ψαθά
«Μέσα στις φλόγες», της Διδώς Σωτηρίου
«Ματωμένα χώματα», της Διδώς Σωτηρίου
Β 
Β 
Αναζήτηση
Β 
Β 
Up
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β