Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ Β 
Β 
Β 
Β 
Βιβλία... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Κόρη σε τιμή ευκαιρίας!
Για να επιστρέψετε στα Βιβλία κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στα Διάφορα κάντε κλικ εδώ!
Β 

«Κόρη σε τιμή ευκαιρίας», της Λένας Μερίκα

Β 

«Κόρη σε τιμή ευκαιρίας», της Λένας ΜερίκαΕδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες στην Ελλάδα έχουν έρθει πολλοί οικονομικοί μετανάστες από διάφορες χώρες προκειμένου να βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και να έχουν τα παιδιά τους μια καλύτερη ζωή από αυτούς. Όπως και οι δικοί μας μετανάστες –στα μέσα του προηγούμενου αιώνα– έτσι και οι τωρινοί, αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα που αφορούν κυρίως την προκατάληψη αλλά και τις σύγχρονες μάστιγες της εποχής μας που τις αντιμετωπίζουμε και εμείς οι Έλληνες.
Μια τέτοια οικονομική μετανάστρια είναι η Σουλτάνα που ήρθε με τον άντρα της και την κόρη της Φωτεινή στην Ελλάδα. Αναφέρομαι φυσικά στις ηρωίδες της Λένας Μερίκα στο βιβλίο της «Κόρη σε τιμή ευκαιρίας» που κυκλοφόρησε το 2006 από τις εκδόσεις Κέδρος.
Η Σουλτάνα μια ακάματη και ευγενική γυναίκα, έχει αναλάβει να καθαρίζει τα σπίτια μιας πλούσιας Αθηναϊκής οικογένειας. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να ζουν μιας και ο άντρας της είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτήν. Ένας άνθρωπος κακός, τεμπέλης που κάποια στιγμή προσπαθεί να πλουτίσει προσφέροντας προς πώληση ή ενοικίαση το ίδιο του το παιδί! Η Φωτεινή γίνεται φίλη με την Λένα – την κόρη της πλούσιας οικογένειας όπου δουλεύει η μητέρα της. Τα μέλη της οικογένειας αυτής συμπαθούν πολύ τη Σουλτάνα και τη Φωτεινή έως ότου όμως ο θείος της Λένας τις κατηγορήσει άδικα για μία κλοπή που διέπραξε ο ίδιος. Ο φύλακας άγγελος όμως της Φωτεινής, η Αγγελική Βασιλείου, πρώην δασκάλα της στο σχολείο, καταφέρνει να αποκαλύψει την αλήθεια και να εξασφαλίσει στις δύο γυναίκες μια καλύτερη ζωή.
Το μυθιστόρημα αυτό της Λένας Μερίκα ξεφεύγει πολύ από την ανάλαφρη γραφή και το πληθωρικό χιούμορ που χαρακτηρίζει συνήθως τα βιβλία της. Είναι ένα έντονα συγκινητικό μυθιστόρημα με ανθρωπιστικά μηνύματα που είναι καλό να διαβαστεί από ενήλικους αλλά και έφηβους (από 14 ετών και άνω).
Θίγοντας μέσα στις σελίδες του θέματα παιδεραστίας, ενδοοικογενειακής βίας αλλά και ρατσισμού, αποτελεί ένα άριστο έναυσμα ώστε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα με τα παιδιά μας, αφού πρώτα βέβαια έχουμε διαβάσει το βιβλίο τόσο εμείς όσο και εκείνα. Καλή ανάγνωση!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Κόρη σε τιμή ευκαιρίας; Μα είναι δυνατόν;
Ναι, είναι. Η Φωτεινή, μετανάστρια από την Τουρκία, λίγο έλειψε να πουληθεί σε τρυφερή ηλικία από τον ίδιο της τον πατέρα.
Η φιλία της όμως με τη Λένα, Ελληνοπούλα από "καλό σπίτι", είναι γνήσια και αδιαπραγμάτευτη. Τα δυο κορίτσια μεγαλώνουν μαζί και μοιράζονται τα πάντα: τις πρώτες σκανταλιές, το πρώτο ερωτικό χτυποκάρδι, αλλά και τα απειλητικά σύννεφα που ζώνουν την πανέμορφη, έφηβη πια, Φωτεινή όταν κάποιος θείος της Λένας τής κάνει τη ζωή δύσκολη, επιχειρώντας μάλιστα να ρίξει το φταίξιμο για μια κλοπή που διέπραξε ο ίδιος στις "Τουρκάλες", τη Φωτεινή και τη μάνα της Σουλτάνα.
Τα πράγματα παίρνουν εφιαλτική τροπή. Το μέλλον των δυο μεταναστριών κρέμεται από μια κλωστή, καθώς κινδυνεύουν να πέσουν θύματα δικαστικής πλάνης.
Εκεί παρεμβαίνει η νεαρή δασκάλα των κοριτσιών, που είναι και η αφηγήτρια της ιστορίας. Θα κατορθώσει άραγε να προσκομίσει στο δικαστήριο τα αναγκαία αποδεικτικά ώστε να λάμψει η αλήθεια;

Β 
Για να διαβάσετε για την συγγραφέα Λένα Μερίκα κάντε κλικ εδώ!
Β 
Ν.Π.
Β 
Β 
Όλα τα βιβλία που έχουμε διαβάσει και παρουσιάσει, μέχρι στιγμής, μέσα από τη Ματιά!
Β 
Δείτε:
Ταινίες
Βιβλία
Ήξερες ότι...
Ζώα
Φυτά
Μικρά και Μεγάλα
Ανακαλύψεις - Εφευρέσεις
CD Μουσικής
Β 
Δείτε επίσης:
«Δεκαήμερον» του Ιωάννη Βοκάκιου
«1984» του Τζωρτζ Όργουελ
«Μια αγάπη για δύο» της Ζωρζ Σαρή και της Αργυρώς Κοκορέλη
«Αγάπες τηγανιτές» της Λένας Μερίκα
«Ο παράξενος Τόμας» του Ντιν Κουντζ
«Η Αλεξιάδα» της Άννας Κομνηνής
«Με ή χωρίς εσένα» της Κάρολ Μάθιους
«Πήραν την πόλη πήραν την» της Μαρίας Λαμπαδαρίδου Πόθου
«Ο Ανεψιός του Μάγου – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Το άλογο και το αγόρι του – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Ο πρίγκιπας Κασπιανός – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Ο Ταξιδιώτης της αυγής – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Ο ασημένιος θρόνος - Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Η τελευταία μάχη – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Κόρη σε τιμή ευκαιρίας», της Λένας Μερίκα
«Οι γιατροί του Νέου Κόσμου», της Λένας Μερίκα
«Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», της Άλκης Ζέη
«Στου κουφού την πόρτα!», του Δημήτρη Ψαθά
«Μέσα στις φλόγες», της Διδώς Σωτηρίου
«Ματωμένα χώματα», της Διδώς Σωτηρίου
Β 
Β 
Αναζήτηση
Β 
Β 
Up
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β