Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ Β 
Β 
Β 
Β 
Βιβλία... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Μέσα στις φλόγες!
Για να επιστρέψετε στα Βιβλία κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στα Διάφορα κάντε κλικ εδώ!
Β 

«Μέσα στις φλόγες», της Διδώς Σωτηρίου

Β 

Μέσα στις φλόγες - Διδώ ΣωτηρίουΗ Μικρασιατική καταστροφή και ο ξεριζωμός των Ελλήνων που ζούσαν εκεί είναι αδιαμφισβήτητα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας. Πολλά βιβλία έχουν γραφτεί σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τότε στα Μικρασιατικά παράλια αλλά και στην ενδοχώρα.

Μία από τους συγγραφείς τέτοιων βιβλίων είναι και η Διδώ Σωτηρίου. Στο βιβλίο της «Μέσα στις φλόγες» είναι αφιερωμένες οι γραμμές που διαβάζετε αυτή τη στιγμή. Ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1978 από τις εκδόσεις Κέδρος, σημειώνοντας από τότε μια επιτυχημένη πορεία με πολλές επανεκδόσεις από τον ίδιο πάντα εκδοτικό οίκο.

Για να πάρουμε όμως μια μικρή γεύση από το εκπληκτικό αυτό μυθιστόρημα. Μέσα από την αφήγηση της μικρής Αλίκης, η Διδώ Σωτηρίου μας δείχνει την ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας λίγο πριν αλλά και μετά την καταστροφή της Σμύρνης.

Η ιστορία ξεκινά στο Αιντίνι της Μικράς Ασίας το 1918. Εκεί είναι η γενέτειρα της μικρής Αλίκης, την οποία εγκαταλείπουν οικογενειακώς για να πάνε στην Σμύρνη λόγω των επαγγελματικών σχεδίων του πατέρα της. Στην όμορφη Σμύρνη και για τρία περίπου χρόνια θα ζήσει ευτυχισμένη κοντά στην αγαπημένη της οικογένεια, χωρίς προβλήματα να βασανίζουν το παιδικό μυαλό της. Με την άφιξη όμως του Ελληνικού στρατού και τα γεγονότα που την ακολούθησαν, η μικρή Αλίκη θα βρεθεί ψυχοκόρη μιας θείας της, αφού οι γονείς της έχοντας καταστραφεί οικονομικά, αναγκάζονται να την δώσουν προσφέροντάς της έτσι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Δεν περνάει όμως καιρός που η Αλίκη έφυγε από το σπίτι της και συμβαίνει η καταστροφή της Σμύρνης. Ευτυχώς η Αλίκη με την θεία της έχουν φύγει για την Αθήνα λίγες μέρες πριν. Στην πρωτεύουσα της Ελλάδας συνεχίζεται η ιστορία όπου βλέπουμε τις συνθήκες ζωής των ξεριζωμένων Μικρασιατών με όλες τις δυσκολίες που τους περίμεναν.

Όπως αναφέρεται και στο βιβλίο η συγγραφέας έχει βασιστεί σε ένα άλλο της βιβλίο με τίτλο: «Οι νεκροί περιμένουν» και έχει γράψει το «Μέσα στις φλόγες» έτσι ώστε να μπορούν να το διαβάσουν και έφηβοι. Οι εικόνες που μας μεταφέρει είναι ολοζώντανες και γεμάτες συγκινησιακή φόρτιση αφού αυτά που έζησαν οι Έλληνες και στη Μικρά Ασία αλλά και στην Ελλάδα όταν ήρθαν σαν πρόσφυγες κάθε άλλο παρά ευχάριστα ήταν. Το «Μέσα στις φλόγες» είναι ένα πολύ καλό βιβλίο για να μάθεις τι έγινε τότε μέσα από τις ζωές των ανθρώπων και όχι από μια απλή καταγραφή ιστορικών γεγονότων.

Η ανάγνωση του άριστου αυτού βιβλίου δημιουργεί σκέψεις, προβληματισμούς και πολύ έντονα συναισθήματα, ιδιαίτερα αν δεν έχετε διαβάσει κάτι άλλο σχετικό με τα γεγονότα της τότε εποχής.

Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα γιατί πρέπει ένας λαός να γνωρίζει την ιστορία του και το παρελθόν του ώστε να μπορεί να έχει και μέλλον.

Β 
Ν.Π.
Β 
Β 
Όλα τα βιβλία που έχουμε διαβάσει και παρουσιάσει, μέχρι στιγμής, μέσα από τη Ματιά!
Β 
Δείτε:
Ταινίες
Βιβλία
Ήξερες ότι...
Ζώα
Φυτά
Μικρά και Μεγάλα
Ανακαλύψεις - Εφευρέσεις
CD Μουσικής
Β 
Δείτε επίσης:
«Δεκαήμερον» του Ιωάννη Βοκάκιου
«1984» του Τζωρτζ Όργουελ
«Μια αγάπη για δύο» της Ζωρζ Σαρή και της Αργυρώς Κοκορέλη
«Αγάπες τηγανιτές» της Λένας Μερίκα
«Ο παράξενος Τόμας» του Ντιν Κουντζ
«Η Αλεξιάδα» της Άννας Κομνηνής
«Με ή χωρίς εσένα» της Κάρολ Μάθιους
«Πήραν την πόλη πήραν την» της Μαρίας Λαμπαδαρίδου Πόθου
«Ο Ανεψιός του Μάγου – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Το άλογο και το αγόρι του – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Ο πρίγκιπας Κασπιανός – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Ο Ταξιδιώτης της αυγής – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Ο ασημένιος θρόνος - Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Η τελευταία μάχη – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Κόρη σε τιμή ευκαιρίας», της Λένας Μερίκα
«Οι γιατροί του Νέου Κόσμου», της Λένας Μερίκα
«Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», της Άλκης Ζέη
«Στου κουφού την πόρτα!», του Δημήτρη Ψαθά
«Μέσα στις φλόγες», της Διδώς Σωτηρίου
«Ματωμένα χώματα», της Διδώς Σωτηρίου
Β 
Β 
Αναζήτηση
Β 
Β 
Up
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β