Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ Β 
Β 
Β 
Β 
Βιβλία... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Ο Ανεψιός του Μάγου!
Για να επιστρέψετε στα Βιβλία κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στα Διάφορα κάντε κλικ εδώ!
Β 

«Ο Ανεψιός του Μάγου – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις

«Ο Ανεψιός του Μάγου – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. ΛιούιςΣυνήθως γνωρίζω ένα συγγραφέα από την ανάγνωση ενός βιβλίου του και αν έχει μεταφερθεί, το βιβλίο αυτό στον κινηματογράφο, βλέπω και την ταινία. Αυτό δεν είναι κάτι που το επιδιώκω, αλλά τις περισσότερες φορές τυχαίνει και γίνεται έτσι. Στην περίπτωση, όμως, του Κ. Σ. Λιούις (Clive Staples Lewis) έγινε ακριβώς το αντίθετο. Πριν λίγο καιρό είδαμε, τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα μέλη της δημιουργικής ομάδας της Ματιάς, σε DVD την ταινία «Το Χρονικό της Νάρνια – Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα». Η ταινία μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με αποτέλεσμα να γραφτεί ένα άρθρο για την παρουσίαση της στην αντίστοιχη κατηγορία της Ματιάς (για να δείτε την παρουσίαση αυτή κάντε κλικ εδώ). Για τις ανάγκες της συγγραφής του παραπάνω κειμένου, ψάξαμε στο internet, και ανακαλύψαμε ότι η ταινία ήταν βασισμένη σε ένα από τα επτά βιβλία του Κ. Σ. Λιούις που κυκλοφορούν κάτω από τον γενικό τίτλο «Το Χρονικό της Νάρνια». Ο ταλαντούχος Κ. Σ. Λιούις είχε μπει πλέον στην ζωή μας. Την συνέχεια είναι εύκολο να την φανταστείτε. Η σειρά των βιβλίων του Λιούις αγοράστηκε, και πριν τοποθετηθεί στην βιβλιοθήκη του αγοραστή της, άρχισε να αλλάζει χέρια και να διαβάζεται από όλη την ομάδα της Ματιάς. Έτσι φτάσαμε στις γραμμές που διαβάζετε αυτήν την στιγμή, στις οποίες θα μιλήσουμε για το πρώτο βιβλίο της σειράς, που φέρει τον τίτλο «Ο Ανεψιός του Μάγου – Το χρονικό της Νάρνια».
Πριν μιλήσουμε για το συγκεκριμένο βιβλίο, θα ήθελα να σας πω δύο πράγματα που ισχύουν και για τα επτά βιβλία του Κ. Σ. Λιούις. Ο συγγραφέας έγραψε τα βιβλία αυτά ανάμεσα στο 1949 και το 1954. Φυσικά δεν είναι τα μόνα βιβλία που έχει γράψει, αλλά είναι αυτά που τον έκαναν γνωστό στο ευρύ κοινό. Αυτό έγινε πιθανότατα γιατί εκτός από την έντυπη μορφή τους έχουν μεταφερθεί στο ραδιόφωνο, στο θέατρο, στην τηλεόραση (από το BBC) και τελευταία στην μεγάλη οθόνη, όπως αναφέραμε στην αρχή του κειμένου. Τα βιβλία είναι τοποθετημένα, με κριτήριο την εξέλιξη της ιστορίας, ως εξής:
1. Ο ανεψιός του μάγου (The Magician's Nephew)
2. Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα (The Lion, The Witch and The Wardrobe)
3. Το άλογο και το αγόρι του (The Horse and His Boy)
4. Ο πρίγκιπας Κασπιανός (Prince Caspian)
5. Ο ταξιδιώτης της αυγής (The Voyage of the Dawn Treader)
6. Ο ασημένιος θρόνος (The Silver Chair)
7. Η τελευταία μάχη (The Last Battle)
Αν και αυτή είναι η σειρά των βιβλίων με βάση την εξέλιξη της ιστορίας, ο συγγραφέας τα έγραψε χρονολογικά με διαφορετική σειρά. Ο Κ. Σ. Λούις ξεκίνησε την συγγραφή των επτά αυτών βιβλίων με το «Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα» την άνοιξη του 1949. Ακολούθησαν: «Ο πρίγκιπας Κασπιανός» το φθινόπωρο του 1949, «Ο ταξιδιώτης της αυγής» τον χειμώνα του 1950, «Το άλογο και το αγόρι του» την άνοιξη του 1950, «Ο ασημένιος θρόνος» την άνοιξη του 1951, «Η τελευταία μάχη» την άνοιξη του 1953 και «Ο ανεψιός του μάγου» τον χειμώνα του 1954. Αυτή ήταν η σειρά με την οποία γράφτηκαν τα βιβλία. Και για να κλείσουμε την μεγάλη αυτή παρένθεση, ακολουθεί η σειρά με την οποία τα βιβλία εκδόθηκαν για πρώτη φορά:
1. Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα – 1950
2. Ο πρίγκιπας Κασπιανός – 1951
3. Ο ταξιδιώτης της αυγής – 1952
4. Ο ασημένιος θρόνος – 1953
5. Το άλογο και το αγόρι του – 1954
6. Ο ανεψιός του μάγου – 1955
7. Η τελευταία μάχη – 1956
Στην Ελληνική γλώσσα τα βιβλία αυτά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σε μετάφραση της Τζένης Μαστοράκη. Η έκδοση έχει εκπληκτικά εξώφυλλα και πολύ όμορφη εικονογράφηση.
Ας δούμε όμως την υπόθεση του «Ο ανεψιός του μάγου» και τι εντυπώσεις μας άφησε. Στην αρχή του βιβλίου γνωρίζουμε δύο παιδιά, την Πόλυ και τον Ντίγκορυ, που είναι και οι κεντρικοί πρωταγωνιστές του. Όπως για κάθε παιδί, έτσι και για τους δύο φίλους μας, η εξερεύνηση είναι το καλύτερο παιχνίδι τους. Σε κάποια από τις εξερευνήσεις τους, θα βρεθούν στο γραφείο του θείου του Ντίγκορυ. Εκεί ο θείος Αντρέας θα τους υποχρεώσει να ταξιδέψουν με την βοήθεια, μαγικών δακτυλιδιών, σε κόσμους έξω από τον δικό μας. Οι περιπέτειες των δύο παιδιών μόλις ξεκίνησαν. Περιπέτειες που θα τους οδηγήσουν τελικά στην Χώρα της Νάρνια. Μια μαγική χώρα, όπου μόλις πριν λίγες ώρες έχει δημιουργηθεί. Για να γνωρίσετε τις περιπέτειες αυτές αλλά και την κατάληξη τους, δεν έχετε να κάνετε τίποτα άλλο παρά να διαβάσετε το βιβλίο.
Εμείς διαβάσαμε το «Ο ανεψιός του μάγου» έχοντας, όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, ήδη δει την ταινία «Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα» που βασίζεται στο επόμενο βιβλίο της σειράς. Υπό αυτό το πρίσμα, το «Ο ανεψιός του μάγου» μας κάλυψε κάποια κενά που είχε δημιουργήσει η ταινία χωρίς αυτό να μειώσει στο ελάχιστο την απόλαυση της ανάγνωσης του και την αγωνία για το πως θα καταλήξουν οι περιπέτειες της Πόλυ και του Ντίγκορυ. Οι 187 σελίδες του βιβλίου διαβάστηκαν μέσα σε ένα απόγευμα και το μόνο που μας παρηγόρησε στο τέλος είναι ότι ακολουθούν άλλα έξι βιβλία. Εν κατακλείδι να πούμε ότι είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο που μπορείτε να χαρείτε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας. Σας αφήνω τώρα γιατί με περιμένει το δεύτερο βιβλίο της σειράς. Θα τα ξαναπούμε μετά την ανάγνωση του. :-)

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Η Νάρνια... όπου τα ζώα έχουν ανθρώπινη φωνή... όπου καραδοκεί μια μάγισσα... όπου ένας νέος κόσμος πρόκειται να γεννηθεί. Στην τολμηρή τους προσπάθεια να σώσουν μια ζωή, δύο φίλοι βρίσκονται ξαφνικά σε έναν άλλο κόσμο, όπου μια κακιά μάγισσα προσπαθεί να τους κάνει σκλάβους της. Έπειτα όμως από το τραγούδι του λιονταριού Ασλάν υφαίνεται μια νέα χώρα, αυτή που θα γίνει γνωστή ως Νάρνια. Και στη Νάρνια όλα είναι δυνατά...

Ν.Π.

Β 
Όλα τα βιβλία που έχουμε διαβάσει και παρουσιάσει, μέχρι στιγμής, μέσα από τη Ματιά!
Β 
Δείτε:
Ταινίες
Βιβλία
Ήξερες ότι...
Ζώα
Φυτά
Μικρά και Μεγάλα
Ανακαλύψεις - Εφευρέσεις
CD Μουσικής
Β 
Δείτε επίσης:
«Δεκαήμερον» του Ιωάννη Βοκάκιου
«1984» του Τζωρτζ Όργουελ
«Μια αγάπη για δύο» της Ζωρζ Σαρή και της Αργυρώς Κοκορέλη
«Αγάπες τηγανιτές» της Λένας Μερίκα
«Ο παράξενος Τόμας» του Ντιν Κουντζ
«Η Αλεξιάδα» της Άννας Κομνηνής
«Με ή χωρίς εσένα» της Κάρολ Μάθιους
«Πήραν την πόλη πήραν την» της Μαρίας Λαμπαδαρίδου Πόθου
«Ο Ανεψιός του Μάγου – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Το άλογο και το αγόρι του – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Ο πρίγκιπας Κασπιανός – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Ο Ταξιδιώτης της αυγής – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Ο ασημένιος θρόνος - Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Η τελευταία μάχη – Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις
«Κόρη σε τιμή ευκαιρίας», της Λένας Μερίκα
«Οι γιατροί του Νέου Κόσμου», της Λένας Μερίκα
«Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», της Άλκης Ζέη
«Στου κουφού την πόρτα!», του Δημήτρη Ψαθά
«Μέσα στις φλόγες», της Διδώς Σωτηρίου
«Ματωμένα χώματα», της Διδώς Σωτηρίου
Β 
Β 
Αναζήτηση
Β 
Β 
Up
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β