Ζύμη για ψωμί τσιαπάτα – Βασική συνταγή Ciabatta

Μια εξαιρετική συνταγή για το ιταλικό ψωμί τσιαπάτα. Με την εξωτερική τραγανή κρούστα του και το αέρινο εσωτερικό του είναι ιδανικό για κάθε είδους χορταστικό σάντουιτς!

Share
Υλικά:

1/2 κιλό αλεύρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλάκια κοφτά αλάτι
Ελάχιστο ελαιόλαδο ακόμη

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και λίγο λιγότερο από 400 ml νερό. Ανακατεύουμε καλά τη ζύμη μας και πασπαλίζουμε με το αλάτι. Ανακατεύουμε ξανά τη ζύμη μας (με ξύλινη δυνατή σπάτουλα ή σε πολυμίξερ) για πέντε δέκα λεπτά μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική. Η ζύμη μας θα κολλάει αλλά έτσι πρέπει να είναι. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπωλ και αφήνουμε εκεί τη ζύμη μας για μισή ώρα να φουσκώσει. Στη συνέχεια την παίρνουμε με βρεγμένα χέρια και την τεντώνουμε μερικές φορές και την αναδιπλώνουμε. Την αφήνουμε πάλι στο μπωλ για δύο περίπου ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Όταν γίνει αυτό, παίρνουμε απαλά την ζύμη στα χέρια μας (ώστε να μην σκάσουν οι φουσκάλες που έχουν δημιουργηθεί) και την απλώνουμε πάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε ένα παλιό σκεύος φούρνου (κάποια φόρμα που δεν χρησιμοποιούμε πια ή κατσαρόλι μεταλλικό κτλ) στον φούρνο μας και τον ανάβουμε στους 200 βαθμούς. Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε μέσα στο παλιό σκεύος ένα ποτήρι κρύο νερό για να κάνει υδρατμούς. Τοποθετούμε αμέσως το ταψί με το ψωμί τσιαπάτα για μισή και λίγο περισσότερη ώρα μέχρι να φουσκώσει και να χρυσίσει (βεβαιωνόμαστε αν χτυπήσουμε με το χέρι μας την κάτω πλευρά του και ακουστεί κούφιος θόρυβος). Αφήνουμε το ψωμάκι να κρυώσει πάνω σε σχάρα για μία ώρα τουλάχιστον.

This post was published on 16 Σεπτεμβρίου 2014 09:48

  • ΤΑ ΠΙΟ ΝΕΑ

    «Εράν», Γιάννης Καλπούζος

    Το νέο αριστούργημα του Γιάννη Καλπούζου, υπό τον τίτλο «Εράν», βρίσκεται από τις 19 Μαρτίου…

    4 Ιουνίου 2020

    Βινεγκρέτ φράουλας

    Δεν είναι και η πιο συνηθισμένη γεύση σε βινεγκρέτ, αλλά σας εγγυόμαστε ότι είναι εξαιρετική…

    4 Ιουνίου 2020

    Μάστερ Σεφ Spoiler οι παίκτες που θα αποχωρήσουν και αυτοί που διεκδικούν τον τίτλο!

    Ο τελικός του Master Chef 4 Greece ανάμεσα σε Σταύρο και Σταυρή;

    3 Ιουνίου 2020

    «Η ιστορία των μελισσών», Μάγια Λούντε

    Το διεθνές best seller -κυκλοφορεί σε 35 γλώσσες- της Μάγια Λούντε, «Η ιστορία των μελισσών»,…

    3 Ιουνίου 2020

    Κορώνα χοιρινή για τους βασιλιάδες της γεύσης

    Ένα φαγητό για βασιλιάδες που μπορούμε να απολαύσουμε όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί!

    3 Ιουνίου 2020

    «Ένας ελέφαντας το κάτι άλλο», Άννη Θεοχάρη

    Μαγευτικό το νέο παιδικό βιβλίο της Άννης Θεοχάρη, στο οποίο έχει φιλοτεχνήσει και την εικονογράφηση!…

    2 Ιουνίου 2020

    Κώστας Μακεδόνας. Συναυλία πάνω στον Λευκό Πύργο

    Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βιντεοσκόπησε συναυλία του Κώστα Μακεδόνα στην κορυφή του…

    2 Ιουνίου 2020

    Σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας

    Φτιάξτε εύκολα εκχύλισμα βανίλιας, με τα χεράκια σας, για να το χρησιμοποιείτε στα σπιτικά γλυκά…

    2 Ιουνίου 2020

    Χρησιμοποιούμε cookies για βελτίωση των υπηρεσιών μας και για στατιστικούς λόγους. Για να διαβάσετε τις σελίδες μας πρέπει να συμφωνήσετε με τη χρήση των cookies.

    ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ