Ματιά

Σάλτσα μανιταριών

Μια πεντανόστιμη σάλτσα που θα προσθέσει ένα βάθος στη γεύση του φαγητού μας, θα του δώσει τέλεια υφή και θα το “απογειώσει”!

Σάλτσα μανιταριών

Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!

Υλικά για 5 άτομα:

2 κουταλιές (γεμάτες) φρέσκο βούτυρο
2 κουταλιές (γεμάτες) αλεύρι γενικής χρήσης
1/2 κιλό λευκά μανιτάρια (τα πάρα πολύ μικρά)
1/2 κόκκινη πιπεριά
1/2 πράσινη πιπεριά
1/2 κίτρινη πιπεριά
1/2 πορτοκαλί πιπεριά
Ζωμός βοδινού (1 κούπα τσαγιού)
Ζωμός λαχανικών (1 κούπα τσαγιού)
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1) Σε λάδι, σωτάρουμε καλά τα κομμένα μανιτάρια μας και τις ψιλοκομμένες σε τετραγωνάκια πιπεριές μας μέχρι να μαραθούν. Τα βγάζουμε όλα σε σουρωτήρι να στραγγίσουν από το λάδι.
2) Σ’ ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Αφού λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και με το σύρμα μας χτυπάμε καλά, ώστε να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια αλοιφή. Δίπλα έχουμε τον βραστό ζωμό μας, τον οποίο σιγά σιγά προσθέτουμε, ανακατεύοντας πολύ καλά και συνεχώς. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι μας, τα μανιτάρια και τις πιπεριές και με ένα κουτάλι πλέον ανακατεύουμε, ενώ η σάλτσα μας έχει αρχίσει να πήζει. Δεν την αφήνουμε να πήξει πολύ, για να μπορούμε να την περιχύσουμε ωραία στο φαγητό μας (να κατεβάσουμε τη σάλτσα μας, έχοντας υπόψη μας ότι όταν αρχίζει να κρυώνει, πήζει κι άλλο). Η σάλτσα δένει με τον ζωμό και ενώνει τα υλικά του πιάτου μεταξύ τους, προσθέτοντας ένα βάθος στη γεύση και αρμονία ανάμεσα στις γεύσεις, ενώ δίνει τέλεια υφή, απογειώνοντας έτσι το πιάτο μας.

Διευκρινίσεις:

Αυτή τη σάλτσα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και στο γνωστό «νουά» κατσαρόλας και στα σνίτσελ κ.λ.π.

Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα