Ματιά

Μελομακάρονα χωρίς μέλι

Επειδή δεν νοούνται γιορτές χωρίς γλυκά, φτιάχνουμε μελομακάρονα χωρίς μέλι και καρύδια ώστε και να μυρίσει το σπίτι, και να κρατήσουμε το έθιμο, και να μην ξεπαραδιαστούμε με τις απαγορευτικές τιμές που έχουν αυτά τα δύο υλικά!

Γράφει: Matia Gr
Μελομακάρονα χωρίς μέλι
Υλικά:

6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες λάδι
1 κούπα ζάχαρη
4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 κουταλιά κανέλα
1 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
Υλικά για το σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
Χυμό και φλούδα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, τα βράζουμε για δέκα λεπτά περίπου και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπωλ χτυπάμε καλά το λάδι με τη ζάχαρη να ασπρίσει και προσθέτουμε τις βανίλιες, το μπέικιν, τη κανέλα και το γαρίφαλο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι εναλλάξ με ένα ποτήρι νερό χτυπώντας ώστε να πάρουμε ένα μείγμα που πλάθεται. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα φουρνίζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί στους 175 βαθμούς για μισή ώρα με σαράντα λεπτά.
Μόλις βγουν τα μελομακάρονα τα βουτάμε στο σιρόπι μέχρι να βουλιάζει ελάχιστα το κάτω μέρος τους. Στρώνουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα και εάν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με μείγμα από λίγη ζάχαρη, κανέλα και ελάχιστο γαρίφαλο.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα