Ματιά

«Η φιλοσοφία σε κόμικς», Μάικλ Φ. Πάτον – Κέβιν Κάνον

Το κόμικς αυτό θα συζητηθεί πολύ, θα κατανοηθεί λίγο, θα διαβαστεί αποσπασματικά, πτυχές του θα αγνοηθούν, θα απορριφθεί με ένα ανασήκωμα των ώμων, αλλά υπόσχεται επιτυχημένη συνέχεια.

«Η φιλοσοφία σε κόμικς», Μάικλ Φ. Πάτον – Κέβιν Κάνον

Εκδόσεις Ψυχογιός, 25 Μαΐου 2017
Σελ. 175

Το κόμικς είναι τέχνη. Το κόμικς έχει σχέδια.

Είναι τέχνη να χρησιμοποιούμε τα μάτια μας. Αφορά την πολύπλευρη, πολλαπλή αντίληψη που αποκτάμε απλώς με το να κοιτάμε εικόνες και σχέδια. Γιατί οι τέχνες δεν ικανοποιούν μόνο τα μάτια μας. Ικανοποιούν όλες μας τις αισθήσεις.

Ο Κέβιν Κάνον είναι ένας τολμηρός στοχαστής και χαλκέντερος εικονογράφος. Ο Μάικλ Πάτον θα μας συναρπάσει με τα χιουμοριστικά και επιμορφωτικά κείμενά του.

Το θέμα του κόμικς θα σας γοητεύσει αμέσως. Είναι ένα διασκεδαστικό μάθημα φιλοσοφίας.

Φιλοσοφία είναι η αγάπη για τη σοφία, είναι η αναζήτηση της σοφίας. Για να φιλοσοφήσετε θα πρέπει να ψάξετε και να δείτε τι σκέφτηκαν άλλοι φιλόσοφοι και γιατί το σκέφτηκαν. Με οδηγό τον Ηράκλειτο, έναν από τους 20 πρώτους φιλοσόφους τους αποκαλούμενους Προσωκρατικούς, θα κάνουμε ένα ταξίδι στον… ποταμό της φιλοσοφίας. Το ταξίδι αυτό θα καλύψει τις μεγάλες ιδέες στη δυτική φιλοσοφία και θα συναντήσει στοχαστές από όλες τις εποχές. Το κόμικς αυτό δεν είναι μια ακριβής πλήρης σύνοψη της μελέτης της φιλοσοφίας, είναι μια απεικόνιση, μια αφήγηση με κόμικς, διότι η φιλοσοφία βρίθει από οπτικές περιγραφές, αναλογίες και μεταφορές. Επίσης θα βρούμε και πολλά βιογραφικά στοιχεία των μεγάλων στοχαστών όπως: του Ηράκλειτου, του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Τζον Στούαρτ Μιλ, του Ρενέ Ντεκάρτ, του Τζον Λοκ, του Τζορτζ Μπέρκλεϊ, του Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς, του Μπαρούχ Σπινόζα, του Άλαν Τούρινγκ, του Ντέιβιντ Τσάλμερς, του Δημόκριτου, του Ντέιβιντ Χιούμ, του Θωμά Ακινάτη, του Ιμμανουέλ Καντ, του Ουίλιαμ Πέιλι, του Κάρολου Δαρβίνου, του Σωκράτη, του Τόμας Χόμπς, του Τζέρεμι Μπένθαμ και του Φρίντιχ Νίτσε.

Η θεματολογία και η οπτική του αφηγηματικού σύμπαντος του κόμικς: η Λογική, η Αντίληψη, η Νόηση, η Ελεύθερη βούληση, ο Θεός και η Ηθική.

Το βιβλίο αυτό είναι μικρό το δέμας, αλλά ιδιαιτέρως φροντισμένο εικονογραφημένο βιβλίο. Πρόκειται για ένα κόμικς που η αφήγηση μοιάζει να αναπτύσσεται με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν και όλες τις άλλες αισθήσεις στο (εγγύς ή μακρινότερο) μέλλον. Τα μικρά κείμενα του Μάικλ Πάτον είναι σύγχρονα, ανήσυχα, τολμηρά, κοφτερά, φιλοσοφικά, υπαινικτικά, ειρωνικά, καυστικά, σπαρακτικά, χιουμοριστικά.

Η αφήγηση ρέει αβίαστα, μπολιασμένη με ιστορικά ανέκδοτα, λατινικές φράσεις, πολιτικά, κοινωνικά και φιλοσοφικά συνθήματα, εύστοχους παραλληλισμούς, ενώ ευφάνταστες εικόνες και σκίτσα του Κέβιν Κάνον τη ζωντανεύουν.

Κείμενα και σκίτσα που αφυπνίζουν και λυτρώνουν.

Ένα ταξίδι στην Τέχνη μακριά από την πεζή καθημερινότητα, τις ανάγκες της, την οικονομική κρίση και τα μνημόνιά της.

Αυτά που θα διαβάσετε θα τα ερμηνεύσετε ανάλογα με το πώς νοιώθει ο καθένας μας…

Το βιβλίο αυτό είναι μια λοξή ματιά στην δυτική φιλοσοφική πραγματικότητα. Μια ματιά διεισδυτική, τολμηρή πολλές φορές, αλλά μια ματιά «από μέσα». Μια ματιά που δεν ωραιοποιεί την κατάσταση της φιλοσοφίας, ούτε υποκύπτει στα εύκολα δυτικά στερεότυπα.

Το υψηλότερο σημείο στο οποίο συναντιούνται η ανθρώπινη ζωή και η Τέχνη είναι το αναγνωστικό κοινό.

Η Τέχνη (η Ποίηση, η Μουσική, η Λογοτεχνία και τα κόμικς) μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλάζοντας ουσιαστικά την αντίληψη του αναγνώστη για τον κόσμο, διότι αν η λογοτεχνία ή το κόμικς δεν λειτουργεί σαν δυναμίτης, αν δεν μας κάνει να επαναστατούμε μέσα μας, τότε δεν είναι κόμικς ή λογοτεχνία…

Οι Μαίκλ Πάτον και Κέβιν Κάνον είναι ελεύθερα πνεύματα, με σκέψη κριτική και συνείδηση δομικά δημοκρατική, μας μεταδίδουν την αγάπη για τη σοφία και τη γνώση.

Οι αληθινοί καλλιτέχνες σαν αυτούς αντιμάχονται εξουσιαστικές δομές. Η αληθινή Τέχνη πάντα είναι ετερόδοξη, είναι αμφισβήτηση. Είναι αιρετική.

Αυτοί οι δύο καλλιτέχνες πραγματώνουν τον βασικό κοινωνικό ρόλο ενός ελεύθερου πολίτη: γίνονται κάθε στιγμή, κέντρα αφηγηματικής και εικονογραφικής βαρύτητας. Είναι τα ζωντανά βιβλία που αποτελούν τη βάση της πραγματικής παιδείας μας.

Το κόμικς αυτό θα συζητηθεί πολύ, θα κατανοηθεί λίγο, θα διαβαστεί αποσπασματικά, πτυχές του θα αγνοηθούν, θα απορριφθεί με ένα ανασήκωμα των ώμων, αλλά υπόσχεται επιτυχημένη συνέχεια.

Διαβάστε το.

Ο ΜΑΪΚΛ Φ. ΠΑΤΟΝ είναι καθηγητής φιλοσοφίας και συντονιστής του προγράμματος φιλοσοφικών και θρησκευτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μοντεβάγιο. Ζει στο Μοντεβάγιο της Αλαμπάμα με τη σύζυγό του Σέριλ.

Ο ΚΕΒΙΝ ΚΑΝΟΝ είναι βραβευμένος εικονογράφος, με συμμετοχή σε πολλά βιβλία κόμικς. Ζει στη Μινεάπολις της Μινεσότα.

Τραχανάς Κώστας

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Comics

γιορτάζειΠοιος γιορτάζει σήμερα γιορτάζειποιος γιορτάζει αύριο γιορτάζειμεθαύριο γιορτάζειΠοιος γιόρταζε χτες;