«Η περιπέτεια της Πλαστικούρας», Μαρία Καριωτάκη .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Η περιπέτεια της Πλαστικούρας», Μαρία Καριωτάκη

Νοέμβριος του 2019 ήταν, όταν ένα μοναδικό ανάγνωσμα έκανε την εμφάνισή του στα βιβλιοπωλεία της χώρας. Πρόκειται για το «Η περιπέτεια της Πλαστικούρας», της Μαρίας Καριωτάκη, με εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά, από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική!

Γράφει: Matia Gr
«Η περιπέτεια της Πλαστικούρας», Μαρία Καριωτάκη

Υπόθεση βιβλίου

Η Πλαστικούρα μετά από μία εξοντωτική συνέντευξη Τύπου αφήνεται στα χέρια του πιστού βοηθού της, Λώτη, και της αμπιγιέζ-μακιγιέζ, της Κλως, ελπίζοντας να καταφέρουν να την χαλαρώσουν, να την ενυδατώσουν, να την αναζωογονήσουν.


– Αχ! θα με ξεκάνουν πια αυτοί οι θαυμαστές, αλλά τι να πεις… Έτσι είναι όταν σε θέλουν όταν δεν σε χορταίνουν όταν είσαι το άλφα και το ωμέγα για όλους τους ανθρώπους… Ψοφάνε μόνο για μια σέλφι μαζί μου… Με βλέπουν και παθαίνουν πατατράκ!
– Βέβαια, βέβαια… Κουνούσαν συγκαταβατικά το κεφάλι ο Λώτη και η Κλως, χωρίς να σταματούν στιγμή να ικανοποιούν τις ατελείωτες επιθυμίες της κυρίας τους.

Και μη νομίζετε πως η Πλαστικούρα είναι καμία άσημη που ήθελε να το παίζει διάσημη. Όχι, καθόλου! Είναι το νούμερο ένα. Η πιο διάσημη, η πιο περιζήτητη, η πιο αγαπητή του κόσμου όλου! Και κρατούσε χρόνια και χρόνια τα σκήπτρα της πρώτης θέσης. Από πότε; Ούτε και η ίδια θυμάται!


μόλις τη γνώρισε το κοινό, την έβαλε στη ζωή του χωρίς δεύτερη σκέψη. Εκείνη, βλέποντας πόσο τους άρεσε, άρχισε να μπαίνει σε κάθε κομμάτι της ζωής τους, να ριζώνει και να γαντζώνεται, να τους γίνεται αναγκαία, κι ύστερα από τόσα χρόνια ήταν όντως απαραίτητη.

Και μη θαρρείτε πως κάθεται εκεί άπραγη όλη μέρα και θαυμάζει τις κατακτήσεις της. Όχι βέβαια! Είναι πολυάσχολη! Τρέχει από τη μία άκρη της γης στην άλλη για να είναι σε επαφή με ηγέτες και μεγαλοβιομηχάνους που έγιναν πάμπλουτοι.. εξ’ αιτίας της!

Και τι κάνει εκτός από τις συναντήσεις, τις συνεντεύξεις, τις κάθε είδους εκδηλώσεις, τις εκφωνήσεις λόγων και άλλα; κατεβάζει ολημερίς ιδέες για το πως θα κατακτήσει ακόμη περισσότερο τον κόσμο. Α, και φέρεται αγενώς και βάναυσα στους βοηθούς της. Ξέρετε ποιούς ε; Σας τους είπα και στην αρχή. Στην ΑνακύΚΛΩΣη και στον ΚαταναΛΩΤΙσμό! Και ο… Λώτη όλο και την δικαιολογεί, όλο και την κακομαθαίνει. Ήταν βλέπετε μια σταλιά όταν την πρωτογνώρισε…


Αχ… Θυμάμαι όταν την πρωτογνώρισα ήταν ένα μικρό και άβγαλτο πλαστικό πλασματάκι. Αμέσως όμως κατάλαβα την αξία της. Σκέφτηκα πως εγώ, ο Καταναλωτισμός του εικοστού αιώνα, θα γινόμουν πολύ ισχυρός, αν είχα δίπλα μου μια τέτοια ανακάλυψη. Έτσι, αποφάσισα να γίνω μέντορας και μάνατζέρ της. Την παρουσίασα στις σπουδαιότερες βιομηχανικές σκηνές του κόσμου. Όπου κι αν εμφανιζόταν έμεναν όλοι με το στόμα ανοιχτό. Το πλαστικό φάνταζε στα μάτια τους ένα υλικό από άλλον πλανήτη. Αρχικά τους εντυπωσίαζαν τα φανταχτερά χρώματα, τα άπειρα σχήματα που μπορούσε με ευκολία να πάρει, η γυαλάδα, η στιλπνότητα, η αντοχή του.

Ήταν το θαύμα του εικοστού αιώνα! Και όταν πια ο πλανήτης γέμισε και με τα πλαστικά μιας χρήσης… τότε, ε, τότε γεννήθηκε και η ΑνακύΚΛΩΣη…

Η Κλως και ο Λώτη εκτός από το να ικανοποιούν όλα τα καπρίτσια της ντίβας, έχουν επωμιστεί και ένα βουνό επιπρόσθετες εργασίες. Και πρώτα απ’ όλα να είναι γραμμματείς: να ελέγχουν όλη την τεράστια αλληλογραφία της, να διαγράφουν ΌΛΑ τα email της που έχουν σχέση με οικολογικές οργανώσεις, καταστροφή του περιβάλλοντος, σωστή διαχείριση των αποβλήτων… Όλα, μα όλα τους διαγράφονται άμεσα προκειμένου να μην ταράξουν την ευαίσθητη ψυχολογία της Πλαστικούρας. Αντιθέτως αφήνουν μόνο τα γράμματα που μιλούν με ενθουσιασμό γι αυτή, που την εξυψώνουν, που την κολακεύουν, που την τονώνουν. Εκτός από γραμματείς έχουν όμως και διάφορα άλλα καθήκοντα. Να, η Κλως τρέχει να βοηθήσει την Πλαστικούρα να διαλέξει ρούχα που θα πάρει μαζί της στο ταξίδι της στην Κίνα, ενώ ο Λότη οργανώνει τις τελευταίες λεπτομέρειές του.


Η θαλασσί λιμουζίνα ήταν έτοιμη, και η Πλαστικούρα επιβιβάστηκε με βασιλικό ύφος. Η διαδρομή μέχρι το αεροδρόμιο ήταν σύντομη. Ο Λώτη ήταν αγχωμένος και η Κλως βαριεστημένη, έτσι δεν αντάλλαξαν κουβέντα οι τρεις τους.

Επιβιβάζονται και το ταξίδι προς την μακρινή Κίνα ξεκινά με υπέροχο καιρό, εντατική εργασία για τους συνοδούς, και ρεμβασμούς από την Πλαστικούρα. Μέχρι που ξαφνικά όλα αλλάζουν. Πιλότος και επιβάτες βρίσκονται με αλεξίπτωτα στο κενό!!!

Έρμαιο των ανέμων η Πλαστικούρα προσγειώνεται όπως όπως στις παρυφές ενός δάσους και σε ανέλπιστα καλή κατάσταση από άποψη υγείας, μα οικτρή από πλευρά εμφάνισης, καταφέρνει να προσεγγίσει έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Μια μικρή πόλη φαίνεται λίγο πιο κει και ξεκινά προκειμένου να βρει θαυμαστές και ακολούθους που σίγουρα θα βοηθήσουν.

Πριν το καλοκαταλάβει όμως, ένας άγνωστος άντρας την δένει και την πετά βιαστικά στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Λίγο αργότερα η Πλαστικούρα βρίσκεται φυλακισμένη σε μια αποθήκη. Ποιος ήταν και τι σκοπούς είχε ο απαγωγέας της κύριος Πλάτωνας; Και τι διαθέσεις είχε;

Για να πάμε λίγο πιο κοντά να ακούσουμε τι λένε… Χμ… Μάλιστα! Ο κύριος Πλάτωνας είναι επιστήμονας. Θέλει να κάνει την Πλαστικούρα να καταλάβει τον οικολογικό κίνδυνο που έχει κυριεύσει τον πλανήτη: το πλαστικό. Δώρο εξ ουρανού γι’ αυτόν η πτώση της Πλαστικούρας στον δρόμο του.

Η Πλαστικούρα δεν θέλει και πολλά… Να φτιαχτεί, να στολιστεί, να βρει τρόπο να φύγει από την αποθήκη. Της φαίνεται πολύ χαζός άνθρωπος ο κύριος Πλάτωνας, υπερβολικά αυτά που της λέει, και ενώ τον ακούει, δεν δίνει την παραμικρή σημασία στα λόγια του.

Ο Πέτρος, ο γιός του κ. Πλάτωνα, τυχαία μπαίνει στην αποθήκη και παρίσταται σε όσα γίνονται. Το βράδυ πλησιάζει. Η Πλαστικούρα δεμένη κοιμάται στο κρεβάτι, ενώ πατέρας και γιός προβληματίζονται για το πως θα την κάνουν να καταλάβει. Θα τα καταφέρουν;


Για να αγοράσετε το βιβλίο «Η περιπέτεια της Πλαστικούρας», της Μαρίας Καριωτάκη, κάντε κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το «Η περιπέτεια της Πλαστικούρας», της Μαρίας Καριωτάκη, είναι ένα από αυτά τα βιβλία που μένουν στο μυαλό και στην καρδιά σου πολύ πολύ καιρό αφότου έχεις ολοκληρώσει την ανάγνωσή τους. Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, παρόλο που απευθύνεται βασικά σε νεαρούς βιβλιόφιλους, έχει να σας δώσει πολλά ερεθίσματα για σκέψη και ταυτόχρονα θα σας χαρίσει αρκετές απολαυστικές ώρες ανάγνωσης!

Είναι ένα εκπληκτικό βιβλίο, σύγχρονο, έξυπνο και εμπνευσμένο! Είναι γεμάτο γνώσεις και χρήσιμα ερεθίσματα για να ενημερώσουν, να προβληματίσουν, να εμπνεύσουν και να κάνουν τους αναγνώστες του να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την ορθή χρήση του πλαστικού. Αυτής της σπουδαίας αρχικά εφεύρεσης που κινδυνεύει να πνίξει κυριολεκτικά τον πλανήτη μας.

Τόσο το κείμενο της Μαρίας Καριωτάκη, όσο και η εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά, έχουν δημιουργήσει ένα εξαίσιο σύνολο που θα πρέπει να βρεθεί σε κάθε βιβλιοθήκη, σε κάθε σπίτι, στα χέρια κάθε ανθρώπου της εποχής μας που εκ των πραγμάτων φέρει κι εκείνος ένα μερίδιο ευθύνης για την μη οικολογική πραγματικότητα της Γης μας.

Με συγκλόνισε καθώς το διάβαζα και το αποχωρίστηκα με δύο επιθυμίες. Να κάνω κι εγώ ότι περνά από το χέρι μου για την σωστή χρήση των πλαστικών αντικειμένων που με περιβάλουν και να διαδώσω το μήνυμα του θαυμάσιου αυτού βιβλίο κάνοντας γνωστή την ύπαρξη του σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ.

Απλά… διαβάστε το! Είναι μοναδικό!

Οπισθόφυλλο:

Η Γη μας είναι πνιγμένη στα πλαστικά. Η Πλαστικούρα έχει φροντίσει γι’ αυτό. Χάρη στις πλαστικές δημιουργίες της, είναι η πιο αγαπητή διασημότητα του κόσμου. Μια μέρα, όμως, εξαφανίζεται. Όλοι την αναζητούν… Εκείνη έχει παγιδευτεί σε έναν τόπο όπου κανείς δεν τη θαυμάζει. Εκεί συναντά τον Πέτρο και τη Λένα, δυο παιδιά που τη φέρνουν αντιμέτωπη με τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης του πλαστικού. Θα καταφέρουν να την πείσουν ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς συσκευασίες και πλαστικά μιας χρήσης; Θα αλλάξει η Πλαστικούρα, για να σωθεί ο πλανήτης μας;

ΕΠΑΙΝΟΣ στον 63ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στην κατηγορία «Λογοτεχνικό Βιβλίο Γνώσεων εκτενούς φόρμας για παιδιά».


Για να αγοράσετε το βιβλίο «Η περιπέτεια της Πλαστικούρας», της Μαρίας Καριωτάκη, κάντε κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Η περιπέτεια της Πλαστικούρας

Συγγραφέας

Μαρία Καριωτάκη

Εικονογράφος

Μαρία Μανουρά

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Νοέμβριος 2019

Αριθμός σελίδων

104

ISBN

978-960-563-285-4

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.