«Ιωάννης Κ Το χρονικό ενός μυστηρίου», Κατερίνα Λαγού .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ιωάννης Κ Το χρονικό ενός μυστηρίου», Κατερίνα Λαγού

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το Φεβρουάριο του 2022, κυκλοφόρησε το εφηβικό μυθιστόρημα «Ιωάννης Κ Το χρονικό ενός μυστηρίου», της Κατερίνας Λαγού, με εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου.

«Ιωάννης Κ Το χρονικό ενός μυστηρίου», Κατερίνα Λαγού
«Ιωάννης Κ. - Το χρονικό ενός μυστηρίου», Κατερίνα Λαγού«Ιωάννης Κ. – Το χρονικό ενός μυστηρίου», Κατερίνα Λαγού

Ιωάννης Κ Το χρονικό ενός μυστηρίου. Υπόθεση βιβλίου

Η Γιάννα, τελειόφοιτη φοιτήτρια Ιστορίας στην Κέρκυρα, ζητά από τους γονείς της, να επιτρέψουν στο μικρότερο αδελφό της, τον Ιάσονα, να περάσει μαζί της τις καλοκαιρινές διακοπές, στο όμορφο νησί του Ιονίου. Εκείνη θα έμενε εκεί, έτσι κι αλλιώς, για να γράψει την διπλωματική της εργασία.

Μη βιάζεστε να πείτε… “μα πόσο καλό κορίτσι”! Ο σκοπός της βασίλισσας της κολακείας και της απάτης, δεν είναι να εξασφαλίσει στον Ιάσονα ονειρεμένες διακοπές στη νήσο των Φαιάκων! Η νεαρή σουσουράδα έχει βάλει ως στόχο αυτό τον καιρό, να εξιχνιάσει την δολοφονία του αγαπημένου της!

Όχι, όχι, δεν έγινε κάποιο έγκλημα. Δηλαδή έγινε, αλλά το έγκλημα που μας απασχολεί δεν συνετελέσθη στην εποχή μας. Βλέπετε η Γιάννα, που κάθε τρεις και λίγο ερωτεύεται, είπε να πρωτοτυπήσει. Έτσι αυτό το διάστημα, δηλώνει ερωτευμένη με τον Ιωάννη Καποδίστρια…


«Είμαι ερωτευμένη με τον Ιωάννη Καποδίστρια. Να! Το ‘πα!»
«Συμφοιτητής σου;»
«Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας! Μα καλά, δεν κάνετε ιστορία σε αυτό το σχολείο;»
«Α! Τον γνωστό Καποδίστρια! Φυσικά και τον ξέρω. Αλλά… τι έρωτας να υπάρξει ανάμεσα σ’ εσένα, που ζεις, και στον Καποδίστρια, που, αν τα λέω καλά, έχει πεθάνει εδώ και αιώνες;»
«Είναι έρωτας μονόπλευρος. Κι εσύ πρέπει να με βοηθήσεις.»

Αυτά είπαν, μεταξύ άλλων, τα δύο αδέρφια πριν παρθεί η απόφαση και επιβιβαστούν στο αυτοκινητάκι της Γιάννας για να ξεκινήσουν την περιπέτειά τους.

Τι; Πως θα μπορέσει ο Ιάσονας να βοηθήσει την αδερφή του; Χμ! Δεν σας το είπα ε; Ο Ιάσονας είναι λάτρης των αστυνομικών μυθιστορημάτων, των αστυνομικών ταινιών και φυσικά των αστυνομικών ρεπορτάζ! Έχει εντρυφήσει τόσο πολύ στο θέμα, που -τουλάχιστον η Γιάννα- τον θεωρεί ειδήμονα!

Γι’ αυτό η πονηρή αλεπού, σκέφτηκε να συνδυάσει τις δικές τις γνώσεις -ιστορικός σπουδάζει άλλωστε- με την ακονισμένη στα εγκλήματα σκέψη του αδερφού της! Η φρέσκια ματιά που θα ρίξουν στα στοιχεία της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια, πιστεύει πως θα καταφέρει όσα δεν μπόρεσαν να καταφέρουν όσοι έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα από το 1831 έως τις μέρες μας!

Το Παγκράτι, όπου βρίσκεται το πατρικό των δύο ηρώων μας, μικραίνει όλο και περισσότερο στον εσωτερικό καθρέπτη του αυτοκινήτου, καθώς οι δύο Σέρλοκ Χολμς αρχίζουν να εξετάζουν την υπόθεση! Η πρώτη τους απόφαση, λαμβάνεται εν τάχει! Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να κάνουν μια επιτόπου έρευνα στον τόπο τέλεσης του φονικού!

Πλώρη για το Ναύπλιο λοιπόν, με μια πρώτη στάση όμως στη, Τροιζήνα… εκεί όπου εξελέγη ο Καποδίστριας -ο Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας- μέσα από μια όχι και τόσο ήρεμη διαδικασία!

Ευτυχώς για την Γιάννα, δυστυχώς για τα νεύρα του Ιάσονα, στις έρευνές τους θα έχουν και βοήθεια. Τι βοήθεια; Α! Άλλη μια ερωτευμένη φοιτήτρια Ιστορίας, και φίλη της Γιάννας, την Κλαίρη, καθώς και τον συμφοιτητή τους τον Στάθη, που τα καλοκαίρια εργάζεται στο Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα!

Με αυτά και με εκείνα, τέσσερις νεαροί Ηρακλείς Πουαρό, ρίχνονται με αυταπάρνηση στην εξιχνίαση ενός από τα σημαντικότερα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στην σύγχρονη ιστορία του τόπου μας! Θα τα καταφέρουν εκεί που πολλοί άλλοι απέτυχαν; Θα βρουν τους αληθινούς ενόχους πίσω από τον βίαιο θάνατο του λαμπρού Κυβερνήτη;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ιωάννης Κ Το χρονικό ενός μυστηρίου. Κριτική και εντυπώσεις

Το εφηβικό μυθιστόρημα «Ιωάννης Κ. Το χρονικό ενός μυστηρίου», της Κατερίνας Λαγού, είναι πρώτα απ’ όλα ένα απολαυστικότατο στην ανάγνωση βιβλίο. Τόσο οι ίδιοι οι ήρωες όσο και οι διάλογοί τους, είναι χάρμα οφθαλμών! Δεν υπάρχει περίπτωση να μην γελάσετε με τους λεκτικούς διαξιφισμούς της Γιάννας και του Ιάσονα!

Κορμός της υπόθεσης είναι η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, από τον Γιώργο και τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη, που συνετελέσθη στο Ναύπλιο στις 9 Οκτωβρίου (27 Σεπτεμβρίου με το πάτριο ημερολόγιο) 1831. Ναι, το θέμα δεν είναι ευχάριστο, για μια δολοφονία μιλάμε και μάλιστα ενός ανθρώπου που δικαιωματικώς ανήκει στις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ιστορίας μας.

Η προσέγγιση του, όμως, από την ταλαντούχα συγγραφέα, είναι δροσερή και ψυχαγωγική, χωρίς μάλιστα να χάνει διόλου το βιβλίο, τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα! Γνώσεις επί του θέματος, ζωντανές εικόνες και δράση, κατακλύζουν τον αναγνώστη και του προσφέρουν εξαίσιες ώρες διαβάσματος, χαλάρωσης και πληροφόρησης!

Ένα καλό βιβλίο πάντα φτιάχνει την μέρα σου! Και το «Ιωάννης Κ. Το χρονικό ενός μυστηρίου», της Κατερίνας Λαγού, είναι ένα πολύ καλό εφηβικό βιβλίο! Εάν αναρωτιέστε τι δώρο να κάνετε σε εφήβους του περιβάλλοντός σας το «Ιωάννης Κ Το χρονικό ενός μυστηρίου», της Κατερίνας Λαγού, είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή! Θα το ευχαριστηθούν και θα σας ευχαριστήσουν!

Α! Δεν παίρνετε και για εσάς ένα αντίτυπο; Ο Ιάσονας είναι απίστευτος χαρακτήρας και οι περιπέτειες που θα βιώσει με τους άλλους τρεις συντρόφους του, θα σας ενθουσιάσουν! Αφήστε που θα θυμηθείτε και γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας που είχατε ξεχάσει… πάνε και τόσα χρόνια από το σχολείο (για εμένα μιλάω)… ήταν και οι κοπάνες… αφήστε τα… έπρεπε να ασπρίσουν τα μαλλιά για να λατρέψω την ιστορία!

Βιβλία, όμως, σαν το «Ιωάννης Κ Το χρονικό ενός μυστηρίου», της Κατερίνας Λαγού, θα κάνουν τους έφηβους να αγαπήσουν την ιστορία του τόπου τους και να αναζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες από άλλες πηγές! Η Ενδεικτική Βιβλιογραφία που θα βρουν, άλλωστε, στο τέλος του βιβλίου, θα τους προτείνει αρκετά αξιόλογα αναγνώσματα προς αυτή την κατεύθυνση!

Εξαιρετικό!

Ιωάννης Κ Το χρονικό ενός μυστηρίου. Οπισθόφυλλο:

Αιώνες μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια το ερώτημα μένει αναπάντητο. Ποιοι είναι οι ένοχοι; Ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης; Ή κάποιοι που τους έπεισαν να διαπράξουν τον φόνο; Ποιους είχε ενοχλήσει ο Κυβερνήτης στη σύντομη ζωή του; Ποιος είχε συμφέρον να κόψει πρόωρα το νήμα της;

Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, όσα αποδεικτικά στοιχεία κι αν έχουν καταστραφεί, ο Ιάσονας, ένα παιδί με αστυνομικό δαιμόνιο, με τη βοήθεια της Γιάννας, της Κλαίρης και του Στάθη, θα επιχειρήσει να εξιχνιάσει το έγκλημα.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ιωάννης Κ Το χρονικό ενός μυστηρίου

Συγγραφέας

Κατερίνα Λαγού

Εικονογράφος

Πετρούλα Κρίγκου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

Φεβρουάριος 2022

Αριθμός σελίδων

101

ISBN

978-618-01-4046-0

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.