«Κάθε νεράιδα και δουλειά», της Λότης Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Κάθε νεράιδα και δουλειά», της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου

Από τα χρόνια τα παλιά κι ως τώρα, στο δικό μας το καιρό, κάθε νεράιδα έχει μια δουλειά: Άλλη νοιάζεται για τα λουλούδια και τα ραντίζει με αρώματα για να μοσχοβολούν. Άλλη βοηθάει τα […]

Γράφει: Matia Gr
«Κάθε νεράιδα και δουλειά», της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου

Κάθε νεράιδα και δουλειά

Από τα χρόνια τα παλιά κι ως τώρα, στο δικό μας το καιρό, κάθε νεράιδα έχει μια δουλειά: Άλλη νοιάζεται για τα λουλούδια και τα ραντίζει με αρώματα για να μοσχοβολούν. Άλλη βοηθάει τα χόρτα και τους θάμνους να φουντώνουν και τα δέντρα να ψηλώνουν. Άλλη φροντίζει να έχουν τα πουλιά φωλιές και οι πεταλούδες όμορφα πολύχρωμα φτερά. Άλλη παίρνει χρώμα από τον ουρανό και το ρίχνει στο νερό της θάλασσας να γίνεται γαλάζιο. Άλλη ξεσκονίζει το φεγγάρι για να φέγγει όσο πιο πολύ μπορεί. Κι είναι κι άλλες, πάμπολλες νεράιδες, που έχουν κι εκείνες καθεμιά και τη δική της δουλειά. Ανάμεσα τους είναι η Ονειρένια, η Συννεφένια, η Αστερένια, η Αχτιδένια κι η Μελένια. Ποια είναι η δική τους η δουλειά και τι έγινε μια μέρα στη νεραϊδένια τους ζωή, θα το διαβάσεις μέσα σε τούτο το βιβλίο.

Ποιο βιβλίο; Μα, φυσικά, το «Κάθε νεράιδα και δουλειά», της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη του 2010, από τις εκδόσεις Πατάκη με μια θαυμάσια -ισάξια του εξαιρετικού κειμένου- εικονογράφηση της Δήμητρας Ψυχογιού.

Τι το ξεχωριστό όμως έκαναν οι πέντε προαναφερόμενες νεράιδες, ώστε “υποχρέωσαν” μια ταλαντούχα συγγραφέα του βεληνεκούς της κυρίας Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, να ασχοληθεί με τις πράξεις τους; Ας ρίξουμε μια σύντομη κλεφτή ματιά, μιας και θα τα μάθετε όλα με λεπτομέρειες όταν με το καλό διαβάσετε το «Κάθε νεράιδα και δουλειά».

Για κοίτα πράγματα…


Η νεράιδα Ονειρένια, όταν νυχτώνει και κοιμούνται τα παιδιά, φέρνει στον ύπνο τους όνειρα γλυκά.

Δουλειά της Συννεφένιας είναι να φυσάει και να διώχνει από τον ουρανό τα συννεφάκια, όταν η γη χρειάζεται λιακάδα. Ή να τα στύβει, για να πέφτει το νερό που κουβαλούν, όταν η γη χρειάζεται βροχή. Κι έπειτα ν’ απλώνει το ουράνιο τόξο.

Η δουλειά της Αχτιδένιας δεν είναι διόλου δύσκολη. Χτενίζει τα μαλλιά του Ήλιου απαλά, με μια μεγάλη χτένα, μόλις σηκωθεί αγουροξυπνημένος από την ανατολή, για να ξεμπερδευτούν και ν’ απλωθούν οι αχτίδες του στην πλάση.

Κάθε βράδυ η Αστερένια πατάει ένα μαγικό κουμπί κι ανάβουν ένα ένα όλα τ΄ αστέρια τ’ ουρανού. Αν ξάφνου κάποιο απ’ όλα κάνει βουτιά στον ουρανό και σβήσει, πετάει κοντά του και το ξανανάβει.

Η Μελένια ήταν η πιο μικρή απ’ όλες τις νεράιδες. Και σαν μικρή που ήταν τρελαινόταν για παιχνίδι. Έτρεχε λοιπόν στο δάσος, έπαιζε κρυφτό με τα ζωάκια ή κυνηγητό με τα πουλιά, έπιανε κουβέντα με τις πεταλούδες και τις μέλισσες, ή χόρευε με τα κλαριά των δέντρων.

…που μπορεί να μάθει κανείς διαβάζοντας ένα βιβλίο! Και που να δείτε τι θα συναντήσετε, όταν κάνετε μακροβούτι στον μαγικό κόσμο που εμπνεύστηκε η Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, και ζωγράφισε η Δήμητρα Ψυχογιού! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τόσο η υπογραφή της συγγραφέως όσο και της εικονογράφου αποτελούν εγγύηση, καθώς συνοδεύουν πάντα ιδιαιτέρως αξιόλογα αναγνώσματα.

Ένα απολαυστικό ταξίδι, για μικρούς και μεγάλους, λοιπόν, το «Κάθε νεράιδα και δουλειά»! Ένα ταξίδι στο οποίο, μεταξύ άλλων, οι λιλιπούτειοι αναγνώστες θα μάθουν:
– Τι να κάνουν όταν βλέπουν ένα κακό όνειρο.
– Πως να τους φτιάχνει η διάθεση όταν η κακοκεφιά έχει κάνει κατάληψη στην καρδούλα τους.
– Ότι δεν πρέπει να ανοίγουν την πόρτα στην απελπισία, όταν χάνουν κάποιο αγαπημένο-χρήσιμο αντικείμενο, ακόμα και αν δεν καταφέρνουν να το βρούν.
– Πως ακόμα και αν το πιστεύουν ακράδαντα, ποτέ δεν είναι μόνοι τους στην ζωή.
– Και ότι πάνω απ’ όλα, πρέπει καθημερινά να προσπαθούμε να σκορπάμε χαμόγελα στους γύρω μας, είτε με τις πράξεις μας, είτε με τις συμβουλές μας, είτε απλά με το χαμόγελο μας. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι το χαμόγελο είναι μεταδοτικό!

Επιγραμματικά: Εξαιρετικό, γρήγορο και εύκολο στην ανάγνωση ακόμα και για τους πιο μικρούς φίλους μας, με ευφάνταστη πλοκή και εξαίσια εικονογράφηση! Ένα από τα δώρα που πρέπει να κάνετε στα παιδιά -τα δικά σας αλλά και των φίλων σας- και να το διαβάσετε μαζί τους! Το ταξίδι, πάντα είναι ασυγκρίτως πιο όμορφο όταν το κάνεις με παρέα! Καλή ανάγνωση!!!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Κάθε νεράιδα έχει τη δική της τη δουλειά – το έχεις ακούσει αυτό ποτέ; Ανάμεσα τους είναι η Ονειρένια, η Συννεφένια, η Αστερένια, η Αχτιδένια κι η Μελένια. Ποια είναι η δουλειά της καθεμιάς και τα παράξενα που έγιναν μια μέρα στη νεραϊδένια τους ζωή θα τα διαβάσεις μέσα σε τούτο το βιβλίο.

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.