Ματιά

«Σκληρές αλήθειες», Ηλίας Μωραΐτης

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό, φιλόδοξο, δυνατό, βαθύ και εκπληκτικό ψυχολογικό θρίλερ, αντάξιο της σκανδιναυέζικης αστυνομικής λογοτεχνίας. Διαβάστε το.

«Σκληρές αλήθειες», Ηλίας Μωραΐτης

Εκδόσεις Ψυχογιός, 2017
Σελ. 390
Ψυχολογικό θρίλερ

2015, Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Η Αγνή και η Θεοδώρα Μάρκου, κόρη και μάνα, έφυγαν από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Μασαχουσέτη, όταν η Αγνή ήταν τριών ετών. Η Θεοδώρα είχε προσληφθεί ως καθηγήτρια φιλολογίας στο μοναδικό ελληνικό σχολείο της περιοχής. Πατέρας δεν υπήρχε στο σπίτι. Τα χρόνια περνούσαν και ούτε εκείνες επέστρεφαν στην πατρίδα, αλλά ούτε και ο πατέρας ερχόταν στην Μασαχουσέτη. Οι απορίες της Αγνής για τον πατέρα της πλήθαιναν. Όταν ρωτούσε την μητέρα της, αυτή της έλεγε, ότι ο πατέρας της, Λευτέρης Μάρκου, δούλευε τη δεκαετία του ΄90, ως φιλόλογος σε ένα φροντιστήριο στα Ιωάννινα και ότι είχε πεθάνει…

Η Αγνή σπούδαζε Μηχανικός στο Μ.Ι.Τ. Η μητέρα της σύντομα πέθανε.

Ο δικηγόρος Α. Τζόουνς κάλεσε στο γραφείο του, για να διαβάσει στην Αγνή, τη διαθήκη της μητέρας της. Μαζί με τη διαθήκη ο δικηγόρος παρέδωσε στην Αγνή και ένα βιβλίο που είχε τον τίτλο «Η σκιά του χαμαιλέοντα» και ο συγγραφέας του ήταν κάποιος Δημήτρης Αλεξιάδης. Μέσα στο βιβλίο βρήκε ένα μικρό γράμμα της μητέρας της, που την προέτρεπε να διαβάσει προσεκτικά αυτό το βιβλίο, γιατί θα μάθει τα γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή της μάνας της και της ίδιας. Το μυθιστόρημα περιλάμβανε αρκετή μυθοπλασία, άλλωστε για αυτό γλίτωσε ο συγγραφέας τη φυλακή, όταν η αστυνομία του ζήτησε εξηγήσεις, για αυτά τα γεγονότα που περιέγραφε. Μέσα σε αυτό το βιβλίο, της τόνιζε η μητέρα της, κρύβεται η ιστορία των γονιών σου.

Η Αγνή άφησε στην άκρη την επιστολή και δίχως να πολυσκεφτεί άνοιξε το βιβλίο, ξεκινώντας ένα ταξίδι που επρόκειτο να αλλάξει τη ζωή της για πάντα…

Θα ανακάλυπτε η Αγνή την αλήθεια της οικογένειάς της, τι συνέβη πριν είκοσι χρόνια, αφού θα γύριζε στην Ελλάδα;
Ήταν η μητέρα της αυτή που γνώριζε 20 χρόνια ή μήπως ήταν μια ραδιούργα, άκρως εκδικητική και μνησίκακη γυναίκα;
Ήταν αλήθεια ότι ο πατέρας της είχε πεθάνει;
Ποιος ήταν αυτός ο μυστηριώδης συγγραφέας Δημήτρης Αλεξιάδης και τι σχέση είχε με την οικογένειά της;
Οι ήρωες του βιβλίου: Μίλτος, η Ματίνα Κερτ, Χατζής, Άρης, Μάνεσης κ.α. τι ρόλο έπαιζαν; Ποιοι ήταν ψεύτικοι και ποιοι αληθινοί;
Τι ρόλο έπαιξε το αίσθημα του φόβου σε όλη αυτή την ιστορία, που διάβασε η Αγνή, στο βιβλίο του Αλεξιάδη;
Τι περιείχε το ημερολόγιο της Ματίνας Κερτ;
Υπήρξε κάποιο έγκλημα; Ποιος ήταν ο δολοφόνος;
Μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου κρυβόταν πραγματικά η ιστορία της οικογένειάς της Αγνής;
Ποια ήταν η σκιά του χαμαιλέοντα;
Ποιος έκρυβε τον βρόμικο εαυτό του βαθιά μέσα στα σκοτάδια της ψυχής του;
Πόσες αλήθειες μπορεί να κρύβει μια ιστορία μυθοπλασίας;
Θα καταλάβαινε ποτέ η Αγνή την σκληρή αλήθεια;

Υπάρχει κάτι που μαγεύει και γοητεύει στο βιβλίο. Η γραφή του είναι ένα ρευστό υλικό που καίει, που εισχωρεί βαθιά. Το κείμενο σε παρασέρνει.

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό, φιλόδοξο, δυνατό, βαθύ και εκπληκτικό ψυχολογικό θρίλερ, αντάξιο της σκανδιναυέζικης αστυνομικής λογοτεχνίας. Διαβάστε το.

Ο ΗΛΙΑΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ γεννήθηκε το 1981 στη Ξάνθη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αυτή τη στιγμή ζει στην Ξάνθη και ασχολείται με τη διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων. Παράλληλα παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας πάνω στην Ειδική Αγωγή. Έχει τιμηθεί με έπαινο από την Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου στον διαγωνισμό ποίησης 2014. Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη συγγραφική του προσπάθεια. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη και έναν γιο.

Τραχανάς Κώστας

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ελληνική Λογοτεχνία

γιορτάζειΠοιος γιορτάζει σήμερα γιορτάζειποιος γιορτάζει αύριο γιορτάζειμεθαύριο γιορτάζειΠοιος γιόρταζε χτες;