«Νερό νερόοοο», Κυριακή Φράγκου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Νερό νερόοοο», Κυριακή Φράγκου

Ένα ξεχωριστό παιδικό βιβλίο κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021 από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Πρόκειται για το «Νερό νερόοοο», της Κυριακής Φράγκου, με εικονογράφηση της Ζωής Χωριατέλλη.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Νερό! Νερόοοο...», Κυριακή Φράγκου«Νερό! Νερόοοο…», Κυριακή Φράγκου

Υπόθεση βιβλίου

Τα τελευταία χρόνια το φυσικό περιβάλλον αλλάζει δραματικά.
Η κλιματική αλλαγή, αποτέλεσμα της καταστροφικής παρέμβασης στη φύση, κάνει τη ζωή πολλών ανθρώπων δύσκολη.
Τα δάση, οι πνεύμονες της Γης, που απορροφούν το βλαβερό διοξείδιο του άνθρακα με την αναπνοή τους και προσφέρουν στην ατμόσφαιρα οξυγόνο με την εκπνοή τους, καίγονται ή αποψιλώνονται.
Χάνεται, όμως, και το πιο ζωτικό αγαθό, το νερό!

Σε κάποια μέρη του πλανήτη, όπως στην Αφρική, το νερό είναι λιγοστό και πολύτιμο. Αυτό συμβαίνει και στο μικρό χωριό της ιστορίας μας, στη βόρεια Τανζανία, στην περιφέρεια Αρούσας όπου ο Δεσπότης Αγαθόνικος προσπαθεί στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή που έχει δημιουργήσει να βοηθήσει με κάθε τρόπο τους κατοίκους.

Τα προβλήματα είναι αμέτρητα. Τα υλικά αγαθά είναι σχεδόν ανύπαρκτα, τα τρόφιμα λιγοστά, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν υφίσταται και το νερό εκλείπει!

Με την βοήθεια του Θεού ο Δεσπότης Αγαθόνικος μοιράστηκε τα προβλήματα των κατοίκων που διακονούσε με τον πατέρα Πορφύριο και πιστούς από την Ελλάδα. Η “Εθελοντική Ομάδα των Αστέγων” θέλησε να βοηθήσει και να στείλει κάποια μέλη της να βοηθήσουν.

Αρχηγός της ομάδας η Κυριακή που είχε σαν όνειρο ζωής να προσφέρει και να επισκεφθεί την Τανζανία. Η Σόνια, η Φωτεινή, η Μαρία και ο Νίκος, καθένας τους με ζήλο θέλησαν να ακολουθήσουν. Οι ετοιμασίες για το ταξίδι τους έγιναν γοργά και να τους, προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της χώρας.

Στη συνέχεια οδικώς -μετά από ατελείωτες ώρες ταξιδιού σε κακοτράχαλους δρόμους- μπόρεσαν να διαπιστώσουν και οι ίδιοι το πόσο πολύ, το πόσο δραματικά πολύ, έλειπε το νερό από την ήπειρο.

Τους υποδέχτηκε περιχαρής ο Δεσπότης Αγαθόνικος.

Την ίδια στιγμή, στο διπλανό χωριό, απελπισμένος ο αρχηγός του από την λειψυδρία, παίρνει την απόφαση να πραγματοποιήσει τις μακραίωνες παραδοσιακές τελετές τους ώστε να βρεθεί πόσιμο νερό!

Η πρώτη τελετή, αφιερωμένη στην θέληση έγινε και το γεωτρύπανο ξεκίνησε σε μια περιοχή που παλιότερα είχε πολύ νερό. Δυστυχώς βρήκε μόνο ξερή γη. Την επομένη η τελετή ήταν αφιερωμένη στην ελπίδα. Το γεωτρύπανο δοκίμασε σε μια περιοχή όπου παλιότερα υπήρχαν νερόλακκοι, ιδιαίτερα απαραίτητοι για τα ζώα. Δυστυχώς το γεωτρύπανο χτύπησε σε βράχο. Η επόμενη τελετή αφιερώθηκε στην χαρά, την εξυπνάδα και το χαμόγελο. Το γεωτρύπανο επιχείρησε νότια αυτή τη φορά, με ίδια δυστυχώς αποτελέσματα.

Ο αρχηγός Ολινιέρε δήλωσε πως έκανε ό,τι τους είχαν διδάξει οι πρόγονοί τους και δεν ήξερε τι άλλο να κάνει.


Τότε σκέφτηκε να καλέσει τον Δεσπότη Αγαθόνικο, να ζητήσει την βοήθειά του. Είχε ακούσει πολλές φορές τον Δεσπότη να μιλάει για τον Θεό της Αγάπης.

Ο Δεσπότης πρότεινε να κάνει μια λειτουργία αφιερωμένη στον -πάντα- αρωγό, Άγιο Πορφύριο.

Έτσι κι έγινε! Η γεώτρηση αποφασίστηκε να γίνει ανατολικά αυτή τη φορά. Προσευχές και ψαλμοί ακολουθούσαν αυτή τη φορά την προσπάθεια, σε έναν τόπο κατάξερο από χρόνια.


Στα 90 μέτρα το γεωτρύπανο άρχισε να τρέμει.
Η γη σειόταν…

Τι λέτε; Θα βρουν το πολυπόθητο νερό ώστε να ξεδιψάσουν άνθρωποι και ζώα;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Νερό! Το πολυτιμότερο αγαθό μετά την υγεία! Αλλά εδώ που τα λέμε, πως να έχεις και υγεία χωρίς νερό;

Την αξία του υγρού αυτού στοιχείου, εμείς που το έχουμε τόσο εύκολα στη ζωή μας, απλά την φανταζόμαστε. Πηγαίνουμε στην κουζίνα μας, ανοίγουμε την βρύση και πίνουμε ένα ποτήρι καθαρό υγιεινό νερό. Πηγαίνουμε στο μπάνιο και πλενόμαστε με άφθονο νερό· δεν σχολιάζω καν το ότι το έχουμε στην επιθυμητή θερμοκρασία. Τα ζώα μας, κι αυτά με τη σειρά τους, μπορούν να απολαύσουν όσο άφθονο νεράκι ζητά η ψυχούλα τους. Όσο για τα μποστάνια μας, ανοίγουμε την βρύση και με άφθονο νεράκι ποτίζουμε τα φυτά μας.

Όλα τα παραπάνω, δυστυχώς, για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της Γης, είναι όνειρα καλοκαιρινής νυκτός. Σε αυτούς τους άτυχους ανθρώπους ανήκαν και οι κάτοικοι ενός χωριού της Βόρειας Τανζανίας, στην περιφέρεια της Αρούσας.

Σε εκείνον τον ξερό τόπο, έχει δημιουργηθεί μια Ιεραποστολή από τον φωτισμένο Δεσπότη Αγαθόνικο. Τα όσα προσφέρει αυτή η Ιεραποστολή στον τόπο και τους κατοίκους του, τα είδε με τα ίδια της τα μάτια η συγγραφέας του βιβλίου, Κυριακή Φράγκου. Στα πλαίσια μιας αποστολής της “Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων” βρέθηκε στη γωνιά αυτή της Αφρικής μαζί με άλλα τέσσερα άτομα…


Θα έρθουν κι άλλοι τέσσερις…
Η Σόνια, που ξέρει από παιδιά και έχει εγγονάκι.
Η Μαρία, που όλη τη μέρα φτιάχνει σοκολατάκια στο εργοστάσιο.
Η κόρη μου η Φωτεινή, που θα βγάλει φωτογραφίες για να στείλουμε παντού το μήνυμα της ανάγκης.
Και σίγουρα, ο γιος μου ο Νίκος, που αγαπάει το ποδόσφαιρο, για να δώσει καμιά μπάλα της προκοπής στα παιδάκια.
Μακάρι, Θεέ μου, να μας αξιώσεις να κάνουμε αυτό το ταξίδι!

Και όντως ο Πανάγαθος τους αξίωσε. Και τους αξίωσε όχι μόνο να επισκεφθούν την περιοχή άλλα και να βοηθήσουν έμπρακτα τους κατοίκους της, όπως κάνει η Κυριακή Φράγκου εδώ και χρόνια με την ομάδα της, εντός και εκτός συνόρων Ελλάδας.

Το χρονικό αυτής της εμπειρίας, έγινε ένα υπέροχο και πολύ -μα πάρα πολύ- διδακτικό βιβλίο. Ναι, το «Νερό νερόοοο» απευθύνεται κατά βάση σε παιδιά, άλλα θα σας πρότεινα με όλη μου την δύναμη της ψυχής να το διαβάσετε ΟΛΟΙ όσοι το πιάσετε στα χέρια σας ανεξάρτητα από την χρονολογία γέννησης που αναγράφει η αστυνομική σας ταυτότητα.

Διαβάζοντάς το κανείς, πέρα από τις πληροφορίες που λαμβάνει και την συγκίνηση που αισθάνεται, “παρακολουθεί” το μυαλό του να κινείται σε δύσβατα μονοπάτια αλλά τόσο μα τόσο απαραίτητα να τα διαβεί κανείς στους δύσκολους για όλους καιρούς που ζούμε.

Ένα βαθύ χνάρι θα αφήσει το βιβλίο αυτό στην καρδιά σας, θα σας δώσει τροφή για σκέψη, εφαλτήριο για περαιτέρω αναζητήσεις και συζητήσεις με τα παιδιά σας και -πιθανότατα- ένα αζιμούθιο για αλλαγή πλεύσης στην καθημερινότητά σας!

Μοναδικό και πολύτιμο! Αναζητήστε το… χθες!

Οπισθόφυλλο:

Αγνοείται το νερό! Οι υδάτινοι πόροι εξαντλούνται. Σε πόσα μέρη της Γης άνθρωποι, ζώα και φυτά αποζητούν νεράκι, για να ζήσουν;

Αυτή η ιστορία θα σας πάει στην Τανζανία, εκεί που η ζωή στέκεται απελπισμένη κάτω από τον καυτό ήλιο.

Γράφτηκε, για να στείλει παντού το μήνυμα της ανάγκης, ώστε να μην ξεχνάμε όσους διψούν και πεινούν.

Ας μη θεωρούμε δεδομένα όσα εκείνοι δεν έχουν… Η ελπίδα τους είμαστε όλοι εμείς!

Από την πώληση κάθε βιβλίου προσφέρονται: 2€ στην «Ιεραποστολική Στέγη Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω»


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Νερό νερόοοο

Συγγραφέας

Κυριακή Φράγκου

Εικονογράφος

Ζωή Χωριατέλλη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Οκτώβριος 2021

Αριθμός σελίδων

42

ISBN

978-960-563-451-3

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.