Ματιά

«Ο άγγελος και το Κουτί της Πανδώρας», Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Ένα διαφορετικό προεφηβικό ανάγνωσμα κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2020 από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Το έγραψε η Μανταλένα Μαρία Διαμαντή και έχει τίτλο «Ο άγγελος και το Κουτί της Πανδώρας»!

«Ο άγγελος και το Κουτί της Πανδώρας», Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Υπόθεση βιβλίου

Για ελάτε να πάμε ένα ταξίδι στον τόπο και στον χρόνο. Προορισμός μας είναι οι Δελφοί στα 1910μ.Χ. Τότε, στο κέντρο του κόσμου -κατά τους αρχαίους προγόνους μας- ζούσαν δύο αγαπημένα αδέρφια· ο Άγγελος και η Θεώνη. Κάποια μέρα ή πιο σωστά κάποια νύχτα, οι δύο μικροί μας φίλοι χάζευαν τον έναστρο ουρανό όταν ξαφνικά…


Και πριν καλά καλά προλάβει ο Άγγελος να ολοκληρώσει την πρόταση του, συνέβη κάτι που συντάραξε τα δύο παιδιά! Μια περίεργη λάμψη φώτισε τον ουρανό και σαν αστραπή έπεσε στη γη! Δεν ήταν πεφταστέρι, όχι! Ήταν κάτι διαφορετικό, μεγαλύτερο, που σκόρπισε ένα εκτυφλωτικό φως στο σημείο όπου προσγειώθηκε. Και μετά πάλι νύχτα, όπως πριν. Σαν να μην είχε αλλάξει τίποτα.

Κι όμως κάτι είχε αλλάξει! Αυτό, θα το ανακάλυπταν τα δύο παιδιά την επόμενη κιόλας μέρα, όταν αποφάσισαν να αναζητήσουν το σημείο πρόσκρουσης του αντικειμένου που δημιούργησε τη λάμψη που είχαν παρατηρήσει. Δεν δυσκολεύτηκαν να το βρουν, αλλά δυσκολεύτηκαν να αποφασίσουν τι θα κάνουν στη συνέχεια.

Βλέπετε στο σημείο εκείνο, βρήκαν μία κατάμαυρη πέτρα και το πιο περίεργο; Στη κουφάλα ενός δέντρου, δίπλα από την πέτρα αυτή, βρήκαν ένα παμπάλαιο κουτί που στο εξωτερικό του μέρος έγραφε “Το Κουτί της Πανδώρας”! Θα το άνοιγαν αμέσως να δουν τι περιείχε, αλλά ήταν κλειδωμένο με ένα σκουριασμένο λουκέτο!

Τι να κάνουν; Τι να κάνουν; Μα βέβαια! Η σοφή γιαγιά του χωριού θα τους δείξει τον σωστό δρόμο… εκείνη θα ξέρει τι πρέπει να κάνουν με αυτό το μυστηριώδες κουτί! Αμ’ έπος αμ έργον, σε λίγη ώρα ήταν στο σπίτι της γιαγιάς και άκουσαν τη συμβουλή της…


Μην ψάχνετε σε όλα εξηγήσεις. Κάποια πράγματα καλύτερα να μην τα σκαλίζουμε, και ας μην τα μάθουμε ποτέ. Βγάλτε από το μυαλό σας ότι βρήκατε αυτό το κουτί. Υποσχεθείτε μου ότι θα το επιστρέψετε εκεί που το βρήκατε και ότι δεν πρόκειται να το ανοίξετε!

Φυσικά το υποσχέθηκαν και θα έκαναν ότι ακριβώς τους είπε η σοφή γυναίκα, αλλά… αλλά ήταν παιδιά και η περιέργειά τους πολλές φορές γινόταν τρανότερη από την σύνεση. Έτσι και τώρα, αποφάσισαν με να επιστρέψουν το κουτί εκεί που το βρήκαν, αλλά προηγουμένως να ρίξουν μία ματιά στο εσωτερικό του!

Αχ, γιατί να το κάνουν αυτό και πόσο τρόμαξαν όταν μπροστά τους -μόλις άνοιξαν το κουτί- εμφανίστηκε από το πουθενά μια γυναίκα η οποία μάλιστα τους συστήθηκε ως “Πυθία”! Ναι, η αρχαία μάντισσα των Δελφών είχε επιστρέψει στη Γη, αλλά ευτυχώς για τους δύο ήρωές μας ήταν καλοσυνάτη! Αυτά όμως που θα τους φανέρωνε δεν ήταν διόλου ευχάριστα. Τουναντίον ήταν τρομακτικά και πολύ πολύ στενόχωρα!

Μέσα από το ανοιγμένο κουτί, είχαν πέσει είκοσι φωτογραφίες που είχαν να κάνουν με αντίστοιχα είκοσι τραγικά γεγονότα που θα συνέβαιναν στο μέλλον των παιδιών -στο δικό μας παρελθόν- μέσα στα επόμενα 110 έτη, μέχρι και το 2020!

Το ταξίδι είναι στενόχωρο αλλά άκρως διδακτικό! Τι λέτε; Πάμε κι εμείς να δούμε τι έχει να μας φανερώσει η Πυθία;


Αγοράστε το «Ο άγγελος και το Κουτί της Πανδώρας», της Μανταλένας Μαρίας Διαμαντή, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το βιβλίο «Ο άγγελος και το Κουτί της Πανδώρας» αποτελεί την υλοποίηση μιας εξαιρετικής ιδέας! Οι αναγνώστες του που βρίσκονται στο κατώφλι της εφηβείας, αλλά και όσοι το διαβάσουν ανεξαρτήτως ηλικίας, θα μπορέσουν να γνωρίσουν τα τραγικά γεγονότα που περιγράφει με μελανά χρώματα η Ιστορία του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα!

Με οδηγό την αρχαία μάντισσα Πυθία των Δελφών, θα κάνουν οι ήρωες του βιβλίου ένα ταξίδι στο μέλλον. Θα ταξιδέψουν σε γεγονότα που για εκείνους δεν έχουν συμβεί ακόμα αλλά που για εμάς είναι “μαύροι σταθμοί” του παρελθόντος! Ευφυέστατο!

Ποίοι είναι αυτοί οι σταθμοί; Ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος, η Ισπανική γρίπη, η Μικρασιατική καταστροφή, η Γκερνίκα (Guernica ή Γκουέρνικα), ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, το Περλ Χάρμπορ, η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ο πόλεμος στο Βιετνάμ, η εισβολή στην Κύπρο, το Τσερνόμπιλ, το AIDS, η πτώση του τείχους του Βερολίνου, τα παιδιά της Μπιάφρα, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου (Δίδυμοι Πύργοι), η καταστροφή στο δάσος του Αμαζονίου, η Κλιματική αλλαγή, το τσουνάμι στην Ινδονησία, ο ρατσισμός και ο εκφοβισμός (bullying), ο Covid-19 και η έκρηξη στον Λίβανο!

Προσωπικά βρήκα εξαιρετικό τον τρόπο που βρήκε η συγγραφέας να μας “μάθει” ιστορία και θα ήθελα πολύ να το επαναλάβει τόσο με άλλες περιόδους της ανθρώπινης Ιστορίας όσο και με το να δημιουργήσει αναγνώσματα που θα περιλαμβάνουν ευχάριστα γεγονότα… φωτεινούς σταθμούς σε ένα λαμπερό ταξίδι επιτευγμάτων και τέχνης!

Αναζητήστε και αγοράστε το «Ο άγγελος και το Κουτί της Πανδώρας», της Μανταλένας Μαρίας Διαμαντή, με την πρώτη ευκαιρία! Δεν χρειάζεται καν να βγείτε από το σπίτι (covid-19 γαρ), απλά δώστε εδώ την ηλεκτρονική σας παραγγελία. Επίσης θα πρότεινα να το διαβάσουμε και εμείς οι ενήλικοι και όχι μόνο τα παιδιά μας! Έχουμε να μάθουμε κι εμείς πολλά που είτε δεν τα γνωρίζαμε, είτε τα είχαμε ξεχάσει… έχουν περάσει και τόσα χρόνια από τα τότε που καθόμασταν στα μαθητικά θρανία! Δεν λέω πόσα… 🙂

Οπισθόφυλλο:

Σε ένα χωριό των Δελφών, το μακρινό 1910, ο εντεκάχρονος Άγγελος και η μικρή αδελφή του, η οκτάχρονη Θεώνη, σε μια από τις καθημερινές εξορμήσεις τους ανακαλύπτουν ένα μυστηριώδες κουτί.
Το Κουτί της Πανδώρας!
Πώς θα αντιδράσουν τα δύο παιδιά, όταν μπροστά τους εμφανιστεί η Πυθία, η περίφημη μάντισσα της αρχαιότητας, και τους αποκαλύψει το περιεχόμενό του;

Μέσα από ένα ανατρεπτικό ταξίδι στο μέλλον οι ήρωες του βιβλίου έρχονται αντιμέτωποι με συνταρακτικά γεγονότα που καθόρισαν την ιστορία της ανθρωπότητας τα τελευταία 110 χρόνια.


Αγοράστε το «Ο άγγελος και το Κουτί της Πανδώρας», της Μανταλένας Μαρίας Διαμαντή, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ο άγγελος και το Κουτί της Πανδώρας

Συγγραφέας

Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Σειρά βιβλίων

Αστέρια (για παιδιά ηλικίας 9+ ετών)

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Δεκέμβριος 2020

Αριθμός σελίδων

138

ISBN

978-960-563-390-5

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα

Θέματα