«Ο φύλακας του οκτώ. Η αρχή...», Σάντρα Ελευθερίου .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ο φύλακας του οκτώ. Η αρχή…», Σάντρα Ελευθερίου

Ένα πανέμορφο λογοτεχνικό ταξίδι στην φαντασία και στο μυστήριο!

Γράφει: Matia Gr
«Ο φύλακας του οκτώ. Η αρχή…», Σάντρα Ελευθερίου

Η αρχή μιας μοναδικής ιστορίας φαντασίας και μυστηρίου πρωτοεκδόθηκε το Νοέμβριο του 2016. Πρόκειται για το εφηβικό μυθιστόρημα «Ο φύλακας του οκτώ. Η αρχή…», της Σάντρας Ελευθερίου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

Υπόθεση βιβλίου

Μια βροχερή μέρα του Νοέμβρη, ο νεογέννητος Αιμίλιος τυλιγμένος σε μια γαλάζια κουβερτούλα αφήνεται στα σκαλιά του ορφανοτροφείου. Η ζωή του εκεί, μονότονη και άνυδρη όμορφων συναισθημάτων -όπως για όλα τα παιδιά που ζουν σε τέτοια ιδρύματα- πάει ν’ αλλάξει κοντά στα δύο του χρόνια, όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να τον υιοθετήσει.

Ο Αιμίλιος όμως ξαφνικά αρχίζει να κλαίει ασταμάτητα, χωρίς κανείς να ξέρει το γιατί! Το ζευγάρι τον επιστρέφει άρον άρον στο ορφανοτροφείο και η ζωή του συνεχίζεται όπως πριν -αν εξαιρέσουμε το εκκωφαντικό κλάμα που τον συνοδεύει. Εντελώς συμπτωματικά και μετά από μήνες εξουθενωτικού -τόσο για τον κλαίοντα όσο και για τους κατ’ ανάγκην ακροατές του- κλάματος, παρατηρούν ότι αν τα αφτιά του Αιμίλιου είναι κλεισμένα με μπαμπάκι, τότε -και μόνο τότε, απ’ ότι φαίνεται- το κλάμα σταματά!

Από εκείνη την ευλογημένη στιγμή που σταμάτησε το κλάμα, μια νέα ζωή γεμάτη με γευστικά, ακουστικά (κι όμως ναι!) και οσφρητικά ερεθίσματα ξεκινά για τον μικρό μας φίλο. Και αυτή είναι μόνο η αρχή των αλλαγών…

Στα εννέα του χρόνια προσφέρεται να τον υιοθετήσει ένα άλλο ζεύγος, η Ερασμία και ο Γεώργιος Βρανάς.


Η Ερασμία δεν φημιζόταν για την ηθική της. Κατάστρωσε λοιπόν ένα σχέδιο που όμοιό του μόνο ο διάβολος ο ίδιος θα μπορούσε να έχει σκαρφιστεί. Έχοντας πείσει πλέον τον σύζυγό της πως το σχέδιο που είχε καταστρώσει ήταν ο μοναδικός τρόπος να τους δεχτεί πίσω η μητέρα του και να τους επιστρέψει όσα δικαιούνταν, του υπαγόρευσε το γράμμα που θα έστελναν, καθώς ο ίδιος, καθισμένος στο μικρό στενό γραφείο, έγραφε με τρεμάμενο χέρι από φόβο και τύψεις. Και θα ορκιζόταν πως όσο ήταν σκυφτός πάνω από το χαρτί, ένιωθε έντονα μια ξένη παρουσία στο δωμάτιο, μια παγερή παρουσία που του προκαλούσε τρέμουλο, μια μυρωδιά που του έφερνε αναγούλα, μια ανάσα τρομαχτική σαν βρυχηθμός σεισμού καθώς βγαίνει από τα βάθη της γης, πιο πέρα κι από την κόλαση.

Τώρα, εδώ που τα λέμε, και ο Αιμίλιος -γεμάτος με εξαιρετικά σπάνιες δυνάμεις- δεν ήταν και από τα συνηθισμένα παιδιά, και δεν αναφέρομαι μόνο στο κλάμα του. Ας πούμε πως ακούει απίστευτα καλά παρ’ όλο που τα αφτιά του είναι βουλωμένα με βαμβάκι -το κλάμα που λέγαμε- η μυτούλα του με τα ορθάνοιχτα ρουθούνια οσφραίνεται διαρκώς, και όλα της μυρίζουν πολύ έντονα. Απεχθάνεται δε, να μυρίζει τα χαρτονομίσματα. Πφ! βρωμάνε! Και επειδή του βρωμάνε τόσο, μπορεί να τα ξετρυπώσει όπου κι αν βρίσκονται. Αλλά το καλύτερο δεν σας το έχω πει ακόμη. Κάτι τρέχει με τις πατούσες του! Του μιλούν, τον προειδοποιούν!

Ο Γεώργιος και η Ερασμία του απαγορεύουν να μιλά για το παρελθόν του στο ορφανοτροφείο. Προσπαθούν μάλιστα να του αλλάξουν όνομα -πράγμα το οποίο αρνείται- και κατασκευάζουν ένα άλμπουμ με πλαστές φωτογραφίες από την τάχα βρεφική και πρώτη παιδική ηλικία του. Παράξενα πράγματα θα μου πείτε και θα συμφωνήσω, είναι όμως και το σχέδιο στη μέση. Πρέπει η Ούρσουλα Βρανά -η ζάμπλουτη πεθερά της Ερασμίας- να πειστεί πως υπάρχει εγγονός! Βέβαια η Ούρσουλα δεν τρώει κουτόχορτο -αφήστε που ξέρει το ποιόν τόσο της νύφης της όσο και του γιού της- και έτσι αναθέτει στον Σωτήρη Ψάχτη την έρευνα των γεγονότων.


Κανείς δεν έλεγε ιστορίες πιο περιγραφικά, πιο μαγευτικά από τον τυφλό κύριο Χακίμ. Με τα θολά του μάτια διάβαζε τις ιστορίες μέσα από τις σελίδες της βίβλου των αιώνων, που δεν έχει αρχή και τέλος. Περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια τις εικόνες στις χρυσές της σελίδες, που μόνο αυτός μπορούσε να δει. Όχι. Δεν υπήρχε πλάσμα υπαρκτό ή φανταστικό που να μπορεί να μαγέψει με τις αφηγήσεις του τόσο, όσο ο τυφλός κύριος Χακίμ.
Ο Σωτήρης Ψάχτης, έχοντας εντοπίσει στην αγορά την γυναίκα της φωτογραφίας που του είχε δώσει η κυρία Ούρσουλα Βρανά και συνδυάζοντας τις φωνές του γέρου και τα μισόλογά του με την παρουσία της, έδωσε πρόθυμα το αντίτιμο των πέντε σεντ, για να ακούσει από τη φωνή του τυφλού κυρίου Χακίμ την ιστορία για τις δύο σκιές: Τα πλάσματα χωρίς ψυχή, που κρατούσαν όμηρό τους ένα μικρό αγόρι. Τους καταραμένους που, υπακούοντας τυφλά στις εντολές του κακού, κυκλοφορούσαν ελεύθεροι, σπέρνοντας δυστυχία, ξεπετώντας φλόγες, καταστρέφοντας ό,τι καλό υπήρχε.

Και όντως τα πέντε σεντ έπιασαν τόπο. Ο ντετέκτιβ μαθαίνει την ιστορία του Αιμίλιου και την μεταφέρει στην Ούρσουλα Βρανά. Εκείνη, με τη σειρά της, καλεί τον γιο και τη νύφη της στο μέγαρό της. Το φιλάργυρο ζεύγος σπεύδει μαζί με τον μικρό Αιμίλιο, θεωρώντας ότι το σχέδιο τους πήγε κατ ευχήν· η πλούσια ηλικιωμένη θα συγκινηθεί από το εγγόνι που μοιάζει στον μακαρίτη τον σύζυγό της και θα τους ανοίξει την πόρτα του θησαυροφυλακίου της!

Αμ δε! Η παμπόνηρη Ούρουλα τους φανερώνει ότι είναι γνώστρια των πονηρών σχεδίων τους, απολαμβάνει τις έκπληκτες φάτσες τους και τους πετά έξω από την έπαυλή της κακήν κακώς. Το ζεύγος φεύγει με την ουρά στα σκέλια και στο δρόμο ξεφορτώνεται και το υιοθετημένο παιδί! Ναι, καλά διαβάσατε! Αφού πλέον τους ήταν άχρηστος, ο Αιμίλιος εγκαταλείφθηκε στην ερημιά!

Η μοίρα του όμως δεν ήταν στα εννέα του χρόνια να τον φάνε τα άγρια θηρία. Έχει να παίξει σημαντικότατο ρόλο για την πορεία ολόκληρης της ανθρωπότητας! Μέχρι τότε βέβαια θα περάσουν αρκετά χρόνια. Προς το παρόν, από τον έρημο τόπο βρέθηκε σε ένα τσίρκο να εκτελεί ένα νούμερο -χάρη σε μια από τις πολλές αφύσικες ικανότητές του- βγάζοντας τα προς το ζειν…

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια της ιστορίας, είναι κάτι που θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας, όταν διαβάσετε το καταπληκτικό εφηβικό μυθιστόρημα «Ο φύλακας του οκτώ. Η αρχή…», της Σάντρας Ελευθερίου!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

«Ο φύλακας του οκτώ. Η αρχή…», το εξαιρετικό αυτό μυθιστόρημα είναι εντελώς -μα εντελώς- διαφορετικό από όλα τα άλλα. Ξεχωρίζει με έναν φίνο, διακριτικό όσο και ευδιάκριτο τρόπο. Από το εξώφυλλό του κιόλας το υποψιάζεσαι και ξεκινώντας την ανάγνωσή του επιβεβαιώνεσαι.

Η ξεχωριστή γραφή του, οι απίστευτοι χαρακτήρες των ηρώων του, οι πρωτοποριακές περιγραφές, και ο τρόπος που έχει η Σάντρα Ελευθερίου να κάνει τα συναισθήματα να αναβλύζουν από το μυθιστόρημά της, σε μαγεύουν!

Και κάτι ακόμη. Αυτό το βιβλίο μπορεί να ανήκει στα εφηβικά μυθιστορήματα μα θα το λατρέψουν ιδιαίτερα και όλοι οι ενήλικες! Μη ξεχνάμε πως η ταλαντούχα συγγραφέας και εικονογράφος έχει ένα μοναδικό -σαγηνευτικό- τρόπο να περιγράφει τα συναισθήματα και τις σκέψεις των ηρώων της.

Όλα τα προηγούμενα κάνουν το «Ο φύλακας του οκτώ. Η αρχή…» να είναι αβάσταχτα τρυφερό -σε κάνει να λιώνεις- και πολυεπίπεδο βιβλίο. Ένα πανέμορφο λογοτεχνικό ταξίδι στην φαντασία και στο μυστήριο!

Το εξώφυλλο όσο και τις μικρογραφίες στην αρχή κάθε κεφαλαίου -που σε προϊδεάζουν για όσα ακολουθούν- τα υπογράφει η ίδια η Σάντρα Ελευθερίου.

Το καλύτερο, δε, σας το άφησα για το τέλος. Το «Ο φύλακας του οκτώ. Η αρχή…», όπως άλλωστε φαίνεται και στον τίτλο του, είναι μόνο η αρχή… της μυθιστορίας που εμπνεύστηκε η Σάντρα Ελευθερίου! Μη το χάσετε, διαβάστε το, απολαύστε το, να είστε έτοιμοι και για την συνέχεια!

Οπισθόφυλλο:

Κάθε μικρό και κάθε μεγάλο συμβάν στη ζωή σου, κάθε άνθρωπος που θα συναντήσεις, είναι ένα βήμα προς το πεπρωμένο σου. Τότε δεν το γνώριζα.
Πολλές είναι οι φορές που κοιτάζοντας πίσω, στον δρόμο της ζωής μου, βλέπω το δάκτυλο της αμφιβολίας να σβήνει τα όσα γνώρισα. Φοβάμαι μήπως ξεχάσω όσα έχω αφήσει πίσω. Μην ξεχάσω ποιος είμαι. Ψηλαφώ το σημάδι. Τότε θυμάμαι.
Είμαι ο Αιμίλιος Τράι. Είμαι ο Φύλακας του 8.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ο φύλακας του οκτώ. Η αρχή…

Συγγραφέας

Σάντρα Ελευθερίου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Νοέμβριος 2016

Αριθμός σελίδων

187

ISBN

978-960-563-138-3

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα