«Πονηρές δραστηριότητες», του Νίκου Ζώρη

Ο Νίκος Α. Ζώρης κατανέμει τη δραστηριότητά του σε πολλούς τομείς όπως ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μουσική. Το θεατρικό του έργο με τίτλο «Πονηρές δραστηριότητες» είναι μια φαρσοκωμωδία έξυπνη, σε δύο σκηνές, με έντονους και […]

Γράφει: Matia Gr
«Πονηρές δραστηριότητες», του Νίκου Ζώρη
Tags

Ο Νίκος Α. Ζώρης κατανέμει τη δραστηριότητά του σε πολλούς τομείς όπως ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μουσική.

Το θεατρικό του έργο με τίτλο «Πονηρές δραστηριότητες» είναι μια φαρσοκωμωδία έξυπνη, σε δύο σκηνές, με έντονους και παραστατικούς διαλόγους και ξεχωριστή εξέλιξη της πλοκής.

Ρόδος
Ρόδος, ΔωδεκάνησαΡόδος, Δωδεκάνησα

Κέντρο βάρους οι δύο παιδικοί φίλοι που αναζητούν την ερωτική περιπέτεια και κύριος πρωταγωνιστής ο Θωμάς, ντροπαλός, άπειρος με τις γυναίκες και καταπιεσμένος οικογενειάρχης, που προσπαθεί κι αυτός να δρέψει τις δάφνες του.

Το έργο είναι σωστά δομημένο και στο χώρο που αναφέρεται μπορεί να σημειώσει επιτυχία, μια και η πρώτη ύλη είναι καλή. Όμως, το θέατρο είναι μια σύνθετη μορφή τέχνης που απαιτεί τη σύμπραξη πολλών παραγόντων. Ευχόμαστε καλή θεατρική μεταφορά.

Δημήτρης Ι. Καραμβάλης
Ποιητής-Κριτικός Λογοτεχνίας
Λογοτεχνικό Περιοδικό “Νέα Αριάδνη”
Ιούνιος 2003

Αποσπάσματα από σημειώματα που έγραψαν αναγνώστες και αναγνώστριες του Νίκου Ζώρη για το βιβλίο του «Πονηρές δραστηριότητες» (θεατρικό έργο – κωμωδία – έκδοση 2002).

Αγαπητέ κύριε Ζώρη,
διάβασα το θεατρικό σας έργο «Πονηρές δραστηριότητες» και σας προϊδεάζω ότι σε κάποια σημεία γέλιου στάθηκα ιδιαιτέρως. Αυτές οι ατάκες ήταν το καύσιμο της μηχανής και το αλατοπίπερο της διήγησης.
Είδα πόσο εύστοχα επικεντρώνεστε στους χαρακτήρες των ηρώων και πόσο λεία ωθείτε τους διαλόγους να γλιστρούν, σε λόγο ρέοντα και εξέλιξη που, ευτυχώς, της λείπουν τα χάσματα και οι στοιβαγμένες κοινοτοπίες. Και βέβαια υπάρχει και το “στόρυ”, που αντιγράφει τη ζωή και διεγείρει το ενδιαφέρον. Έξυπνο υλικό και έξυπνα περάσματα.
Εύχομαι οι «Πονηρές Δραστηριότητες» να γίνουν ευρύτερα γνωστές στο κοινό, (όχι βεβαίως για να τις τηρούμε!) και να υπάρχουν στη ζήτηση των αναγνωστών.
Χάρις Παναγοπούλου
Συγγραφέας-Ποιήτρια
Πρόεδρος του Αττικού Πνευματικού Ομίλου Γλυφάδας
Ιανουάριος 2003

Αξιότιμε κ. Νίκο Ζώρη,
η αλήθεια είναι ότι δεν σας γνωρίζω προσωπικά, αλλά θα το επιδιώξω! Τυχαία έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο σας «Πονηρές δραστηριότητες». Ωραίος τίτλος ώστε να μου τραβήξει την προσοχή. Κατ’ αρχήν να συστηθώ! Ονομάζομαι Ευθυμία Παπαδάκη και είμαι σπουδάστρια Δραματικής Σχολής. Γι’ αυτό το λόγο ήθελα να διαβάσω το βιβλίο σας… επειδή είδα ότι ήταν ένα θεατρικό έργο. Μία κωμωδία. Και τι καλύτερο από μία κωμωδία να με ξεκουράσει, ύστερα από μια βαρετή μέρα (λόγω καλοκαιριού καταλαβαίνετε… καθόμαστε).
Διάβασα το βιβλίο σας μέσα σ’ ένα βράδυ. Ενθουσιάστηκα! Δεν έχω ξαναδιαβάσει έργο, της δικής μου δεκαετίας, που να με διασκεδάσει τόσο πολύ χωρίς να με κουράσει. Ένα έργο γεμάτο αλήθειες από την πραγματική ζωή. Απιστίες, ψέματα, πονηριές, αγάπη, γάμος, λάθη, αλήθειες, γκρίνιες, πειρασμοί… όλα σ’ ένα έργο πολύ απλό, αληθινό, ποιοτικό, ζεστό και χωρίς βρισιές, βωμολοχίες και προσβολές ανάμεσα στους χαρακτήρες του έργου.
Με αφορμή λοιπόν το αριστουργηματικό θεατρικό σας έργο που μελέτησα, θέλω να σας εκφράσω το θαυμασμό μου και τα συγχαρητήριά μου και για όλες τις λογοτεχνικές, μουσικές και θεατρικές σας δραστηριότητες!
Κύριε Ζώρη, έχουμε πολλά κοινά σημεία…, το θέατρο είναι η ζωή μου και η αλήθεια είναι ότι δεν ενθουσιάζομαι εύκολα. Πρώτη φορά γράφω σε κάποιον που δεν γνωρίζω… και αυτό γιατί με κέρδισε η απλότητά σας. Εύχομαι σύντομα να διαβάσω και το μυθιστόρημα που έχετε γράψει και ό,τι άλλα θεατρικά προέρχονται από τη “φαντασία” που ξέρει να κερδίζει τους αναγνώστες σας!
Δεν ξέρω αν ποτέ διαβάσετε αυτό το γράμμα ή αν κάποτε σας γνωρίσω, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί να μιλήσουμε κάποτε, όταν θα θελήσω να ανεβάσω το θεατρικό σας έργο!
Και πάλι συγχαρητήρια και εύχομαι να παραμείνετε απλός, λιτός και δραστήριος.
Με εκτίμηση και σεβασμό
Ευθυμία Παπαδάκη
Σεπτέμβριος 2005

Αλήθεια…, τώρα που αποκαλύφθηκαν τόσα ωραία τεχνάσματα ανδρών, ευφυείς συλλήψεις μιας σκαμπρόζικης ομάδας που λατρεύει τα κρυφά, θελκτικά παιχνίδια της Αφροδίτης…, το ακροατήριο αφυπνίστηκε και ειδικότερα εμείς οι γυναίκες…
Και τώρα που αποκρυπτογραφήθηκαν τα πρώτα τρανά σημάδια -στο χορό του έρωτα- τι έχεις να απολογηθείς ευγενικέ μου συγγραφέα; Ποιούς άσσους έχεις ακόμα στο μανίκι σου; Πρέπει να γράψεις ένα δεύτερο έργο τώρα… συνέχεια του πρώτου, για να είσαι ένα βήμα μπροστά από τη σκέψη του αναγνώστη ή του θεατή…
Αγαπητέ Νίκο Ζώρη, διάβασα το θεατρικό σου έργο «Πονηρές δραστηριότητες» και χάρηκα πολύ, γέλασα πολύ με τους απίθανους νοηματικούς και λεκτικούς συνειρμούς, που αποτελούν και το βασικό κλειδί της επιτυχίας του έργου σου. Και ένας ρυθμός αβάσταχτα γοργός, χορευτικός θα ’λεγα, που αναδίδει συνέχεια μια ανεμελιά της ύπαρξης, μια χαρούμενη εποχή, μια ασυννέφιαστη εποχή, όπου μικρά πονηρά παιχνίδια επιτρέπονται και συγχωρούνται γιατί οι πράξεις των ανδρών είναι παιχνίδια και έρευνα με την ίδια τους τη φύση και είναι θέατρο μέσα από το ίδιο το θέατρο, που με τόση μαεστρία μας παρουσιάζεις εσύ, συγγραφέα εκλεκτέ, στην ανοδική καλλιτεχνική σου πορεία…
Σου εύχομαι πάντα επιτυχίες. Μου άρεσε το έργο σου. Συγχαρητήρια.
Βασιλική Καλαχάνη
Συγγραφέας-Ποιήτρια
Κρήνες Κορινθίας
Φεβρουάριος 2002

Αγαπητέ φίλε Νίκο,
σ’ ευχαριστώ πολύ για το καινούργιο σου βιβλίο «Πονηρές δραστηριότητες» που μου έστειλες.
Όταν διάβασα το θεατρικό αυτό έργο, με τους έξυπνους διαλόγους και τη φυσικότητα των χαρακτήρων, διασκέδασα και εκτίμησα το μπρίο και τη σπιρτάδα του λόγου σου.
Παρόλα τα προβλήματα της καθημερινότητας, το άγχος και τις ευθύνες, εσύ βρίσκεις το χρόνο αλλά και το μεράκι να εμπνευστείς.
Συνέχισε έτσι φίλε μου.
Με αγάπη
Στέλιος Δαρέλλης
Εφέτης
Σύρος – Φεβρουάριος 2005

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα